Εργοστάσιο (ανα)παραγωγής fake news η Νέα Δημοκρατία

Από τον ουρανοξύστη του Εβο Μοράλες και τη δήθεν αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης ως «Μίκρα»… Από τις «αυθόρμητες» χαιρετούρες του Κυριάκου Μητσοτάκη στον δρόμο με τους ίδιους πολίτες-κομπάρσους στην αναίσχυντη εκμετάλλευση ενός άστεγου πωλητή του περιοδικού «Σχεδία» και την… κατάργηση των φωνηέντων από τον Νίκο Φίλη.

Η ΝΔ και η επικοινωνιακή της πολιτική παίρνουν για άλλη μια φορά άριστα στα fake news. Η στρατηγική αυτή ξεκινάει φυσικά από τον πρόεδρό της, συνεχίζεται με ζήλο από τον αντιπρόεδρο και πρωταθλητή του είδους Αδωνη Γεωργιάδη και υιοθετείται μέχρι και από τους τελευταίους τροχούς της αμάξης στη «γαλάζια» παράταξη. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η αγκαλιά που άνοιξε η ΝΔ στον πάντα έγκυρο (στα fake news) δημοσιογράφο Γιάννη Λοβέρδο. Γίνεται απολύτως σαφές πως η Πειραιώς έχει επιλέξει να αντιπολιτεύεται με ψέματα, ανακρίβειες και αποπροσανατολισμό των πολιτών. Δεν σταματά βέβαια εκεί. Εχει περάσει και στην απέναντι όχθη, διακινώντας εκτός από fake news και… fake εξαγγελίες!

Αρχισαν τα όργανα

Το πιο «φρέσκο» fake news έχει… μουσικό υπόβαθρο καθώς αφορά τις καταγγελίες των μελών του σωματείου δημιουργών Ασμα 450+, οι οποίοι, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, η ΝΔ και ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την πρόσφατη συνάντησή τους λέγοντας ανακρίβειες προς όφελος της προεκλογικής εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας.

Πιο συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Δευτέρας ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με δημιουργούς του ελληνικού τραγουδιού που φέρουν διάφορες ιδιότητες, ώστε να συζητήσουν για τα θέματα των πνευματικών δικαιωμάτων, μετά την κακή διαχείριση που είχε γίνει από την ΑΕΠΙ και το σκάνδαλο του 2017 αλλά και περαιτέρω ζητήματα του ελληνικού τραγουδιού.

Την επόμενη ημέρα ο Κυρ. Μητσοτάκης δημοσίευσε ένα βίντεο με αποσπάσματα από τη συνάντηση και εμβόλιμα πλάνα με δηλώσεις του ιδίου για τα όσα συζητήθηκαν και για τους κοινούς στόχους που έχουν στα ζητήματα του ελληνικού τραγουδιού η Νέα Δημοκρατία και τα σωματεία Ελλήνων δημιουργών, καταγγέλλοντας, μάλιστα, την… κυβέρνηση. Το εν λόγω βίντεο καθώς και το… διάγγελμα Μητσοτάκης προκάλεσαν την οργή και την αντίδραση του σωματείου το οποίο ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως «η συνάντηση έγινε με την πρωτοβουλία του σωματείου, που πραγματοποίησε συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς κομμάτων και όχι ύστερα από πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επειτα, στο σποτ ακούγεται τουλάχιστον τρεις φορές η λέξη κυβέρνηση και γίνεται έμμεση επίθεση στη στάση της παρούσας κυβέρνησης απέναντι στο θέμα των Ελλήνων δημιουργών, κάτι που περισσεύει όταν πρόκειται για την αγωνία των καλλιτεχνών και την προσπάθειά τους να χαρίσουν ένα αξιοπρεπές μέλλον στην ελληνική μουσική». Τα μέλη του σωματείου που εμφανίζονται στο βίντεο αναφέρουν ακόμη πως διαχωρίζουν εντελώς τη θέση τους και ζητούν από τον πρόεδρο της ΝΔ να μη γίνεται η αγωνία τους παιχνίδι και οι ίδιοι μπαλάκι ανάμεσα σε διάφορα συμφέροντα. Ο δε Φοίβος Δεληβοριάς με ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook ζητάει να αποσυρθεί η φωτογραφία του από το προεκλογικό σποτ του Κυρ. Μητσοτάκη. Εννοείται ότι η Νέα Δημοκρατία παρά τις σφοδρές αντιδράσεις έκανε το παγόνι.


Ο πωλητής της «Σχεδίας» τον διαψεύδει

Ενα από τα πιο αναίσχυντα fake news που διακίνησε η ΝΔ είναι η περίπτωση του άστεγου πωλητή του γνωστού περιοδικού δρόμου «Σχεδία». Ο Κυρ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο της περιοδείας του στον Πειραιά συνάντησε τον πωλητή και αγόρασε ένα τεύχος του περιοδικού. Εν συνεχεία ανέλαβε δράση το… έγκριτο γραφείο Τύπου της ΝΔ: «Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη, ο κ. Μητσοτάκης έκανε μία στάση για να πάρει από έναν πωλητή το γνωστό περιοδικό “Σχεδία”, το οποίο στηρίζει άστεγους συμπολίτες μας. “Το ξέρω Πρόεδρε ότι μας στηρίζετε. Δεν είναι η πρώτη φορά που αγοράζετε τη Σχεδία και μάλιστα από μένα”, του είπε ο πωλητής».

Ομως τα πράγματα δεν έγιναν έτσι. Η ΝΔ μετέδωσε ψέματα και εκτέθηκε ανεπανόρθωτα. Ο πωλητής, ο κ. Λεωνίδας, διέψευσε κατηγορηματικά τον διάλογο με τον Κ. Μητσοτάκη όπως τον μετέδωσε το γραφείο Τύπου. «Δεν του είπα ούτε ότι σας στηρίζουμε ούτε ότι θα βγείτε ούτε ότι είμαστε ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι δημοκράτης απ’ άκρο σε άκρο, δεν χαμπαριάζω Χριστό και γι’ αυτό κάνω και αυτήν τη διάψευση τώρα. Είναι μυθεύματα. Ψέματα. Δεν είπα ποτέ τέτοιες κουβέντες». Ο κ. Λεωνίδας διέψευσε επίσης και ότι έχει πουλήσει και στο παρελθόν τεύχος της «Σχεδίας» στον Μητσοτάκη: «Εγώ επί προσωπικού στον πρόεδρο της ΝΔ δεν έχω ξαναπουλήσει το περιοδικό».

Οι τυχαίες… συναντήσεις

Οι περιοδείες του Κυρ. Μητσοτάκη είναι γεμάτες απρόοπτα και… ψευδείς συναντήσεις. Μετά τη θαυμάστρια που τον βρήκε «ωραίο γκόμενο» ο πρόεδρος της ΝΔ συνέχισε να περπατάει στο κέντρο της Αθήνας χαιρετώντας έναν πολίτη, μόνο και μόνο για να τον… χαιρετήσει και πάλι λίγα μέτρα παρακάτω. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτίμησε να μη βασιστεί στις ειλικρινείς αντιδράσεις των πολιτών αλλά να διασφαλίσει την ύπαρξη κομπάρσων που θα επιδείκνυαν τον αναγκαίο… αυθορμητισμό.

Οι συμπτώσεις δεν σταματούν εδώ. Σε περιοδεία του στη Νέα Σμύρνη συνάντησε… εντελώς τυχαία ένα άγνωστο νεαρό ζευγάρι με το παιδί τους και δεν δίστασε να φωτογραφηθεί μαζί τους. Επειδή όμως τίποτε δεν μένει μυστικό στον κόσμο των social media, όπως διαπιστώθηκε έπειτα από λίγο, το εν λόγω ζευγάρι δεν ήταν τελικά άγνωστοι καθώς επρόκειτο για τους κουμπάρους του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη. Μάλιστα τον περσινό Μάιο ο κ. Χατζηδάκης είχε «ανεβάσει» στα social media φωτογραφία από τον γάμο του εν λόγω ζευγαριού, στην οποία ανέφερε: «Δύο παιδιά που δούλευαν και γνωρίστηκαν στο γραφείο μου παντρεύτηκαν σήμερα και με κάλεσαν κουμπάρο. Να μας ζήσουν!».

Ο ουρανοξύστης του Μοράλες

Σε μια «έξαρση αριστείας» η ΝΔ ανακάλυψε και τον… ουρανοξύστη του Μοράλες και μάλιστα δεν δίστασε να διαδώσει αυτή την είδηση με σκωπτικά σχόλια για τον «αριστερό ομόλογο του πρωθυπουργού», όπως αποκάλεσε τον πρόεδρο της Βολιβίας. «Για να καταλάβουν οι πολίτες το νέο ιδανικό μοντέλο του κύριου Τσίπρα για την Ελλάδα, εσωκλείουμε τη φωτογραφία της νέας κατοικίας του Εβο Μοράλες, αξίας 34 εκατ. δολαρίων. Ο αριστερός ομόλογος του πρωθυπουργού έφτιαξε έναν ουρανοξύστη για τον εαυτό του, στο πλαίσιο προφανώς της προσπάθειας του να μειώσει την ακραία φτώχεια των Βολιβιανών. Κάτι ξέρουν οι κύριοι Τσίπρας και Μοράλες. Η φτώχεια θέλει καλοπέραση» αναφερόταν στην… αποκαλυπτική ανακοίνωση της ΝΔ.

Μόνο που, όπως αποδείχτηκε, ο αξίας 34 εκατ. δολαρίων ουρανοξύστης του Μοράλες αποτελεί το «Μεγάλο σπίτι του λαού», στο οποίο θα συστεγάζονται πέντε υπουργεία και άλλες υπηρεσίες με στόχο την εξοικονόμηση 20 εκατ. ευρώ το έτος από τα ενοίκια που κατέβαλλε το κράτος. Από τους 29 ορόφους μόλις δύο διατίθενται για τις ανάγκες του προέδρου της χώρας. Μάλιστα το Μαξίμου απάντησε με χιουμοριστικό τρόπο στα fake news της Νέας Δημοκρατίας για τον «ουρανοξύστη-σπίτι» του Μοράλες στη Βολιβία: «Η ΝΔ πλέον παράγει πιο πολλά fake news και από αυτά που μπορεί να καταναλώσει. Χθες παρουσίασε το κεντρικό κυβερνητικό κτήριο της Βολιβίας ως σπίτι του Εβο Μοράλες, προκειμένου να καλύψει τη γκάφα του αρχηγού της που δε γνώριζε το έργο “λιτή αφθονία”. Ελπίζουμε να μην προσπαθήσει να καλύψει και τη νέα γκάφα η ΝΔ, γιατί έτσι που το πάει θα αποδώσει στον Πρωθυπουργό μέχρι και το σπίτι του Βολταίρου. Και ποιος ακούει τον κ. Μητσοτάκη μετά…».

Με φόντο τις Πρέσπες

Από το επίκεντρο της στρατηγικής των fake news δεν θα μπορούσε να λείπει και η ιστορικής σημασίας συμφωνία των Πρεσπών. Ετσι, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε να αποδώσει στην αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας τα εμπόδια που συνάντησε η επιχείρηση Μακεδονική Εταιρεία – ΜΕΛ ΑΕ στην κατοχύρωση του σήματός της από τις κινεζικές αρχές.

Συγκεκριμένα, η Μαρία Σπυράκη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είχε αναφερθεί στο… τίμημα που πληρώνουν οι ελληνικές εταιρείες λόγω της επιζήμιας συμφωνίας.

«Χωρίς να αποκαλύψουμε το όνομα της επιχείρησης, σας ενημερώνω ότι έχουμε στη διάθεσή μας απόρριψη από την πλευρά της Κίνας αιτήματος ελληνικής εταιρείας για τη χρήση του όρου “μακεδονικός” για τα προϊόντα της, με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς την άδεια της γειτονικής χώρας. Με τη συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση άφησε σε εκκρεμότητα για τρία χρόνια το ζήτημα των εμπορικών ονομασιών, των εμπορικών σημάτων και των επωνυμιών για τα προϊόντα της Μακεδονίας μας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις καταβάλλουν ήδη το κόστος αυτής της επιζήμιας συμφωνίας» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Την κ. Σπυράκη ωστόσο έσπευσε να διαψεύσει πανηγυρικά η ίδια η εταιρεία!

Σε ανακοίνωσή της η Μακεδονική Εταιρεία – ΜΕΛ ΑΕ ανέφερε πως το κινεζικό κράτος ουδέποτε απέκλεισε συναλλαγές μεταξύ της εταιρείας και κινεζικών εταιρειών. «Στη διαδικασία κατοχύρωσης της επωνυμίας µας παγκόσμια και ύστερα από σειρά επιτυχημένων αιτήσεων τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική και Αυστραλία οι κινεζικές υπηρεσίες εξέφρασαν κάποιες επιφυλάξεις οι οποίες βάσει των σχετικών εγγράφων ουδόλως σχετίζονται µε την πρόσφατη συμφωνία. Υστερα από ενημέρωση, αρμοδίως, του ελληνικού ΥΠΕΞ, τους παράγοντες του οποίου ευχαριστούμε για τα άμεσα αντανακλαστικά, προχωρήσαμε στις ενδεδειγμένες ενέργειες για ευτυχή κατάληξη της υπόθεσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Τσίπρας και η Μίκρα

Μία ακόμη ψευδής είδηση της ΝΔ με στόχο την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό σχετιζόταν με τη δήθεν αναφορά του στο αεροδρόμιο «Μίκρα» και όχι «Μακεδονία».

Τι έγινε; Ο «σαμαρικός» Δημήτρης Σταμάτης με αφορμή την ιστορική πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία έγραψε στο Twitter: «Πρώτη επίσκεψη του ΤΣΙΠΡΑ στα Σκόπια και αποκάλεσε το Αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Θεσσαλονίκης… ΜΙΚΡΑ! Θυμίζω πως ο φίλος του ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ(κολλητός του ΣΟΡΟΣ) είχε προτείνει τη μετονομασία του σε ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ! Τίποτα δεν γίνεται τυχαία..».

Τι ισχύει; Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο ραντάρ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, το οποίο βρίσκεται στον Τρίλοφο της Μίκρας, περιοχή που βρίσκεται εκτός του αεροδρομίου Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Αυτολεξεί τα λόγια Τσίπρα: «Για να μη μιλάμε μόνο για το στρατιωτικό σκέλος, σημαντική είναι και η συμφωνία ανάμεσα στις υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας, για τη βοήθεια που θα δώσουμε και σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση στελεχών της Βόρειας Μακεδονίας, ό,τι αφορά όμως και την τεχνική βοήθεια μέσω του ραντάρ υψηλής τεχνολογίας που διαθέτουμε στο αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη, να μπορέσουμε να δώσουμε σημαντική τεχνική υποστήριξη στον τομέα της ασφάλειας των πτήσεων».

Τα ΟΥΚ στις… Μαλδίβες!

Τρανταχτό δείγμα fake news που έσπευσε να υιοθετήσει η ΝΔ ήταν η περίφημη «διάσωση» Τσίπρα από τα ΟΥΚ σε μυστικό ταξίδι του πρωθυπουργού στις… Μαλδίβες. Το μετέδωσε σαν είδηση ο Γιώργος Τράγκας και φυσικά από τους πρώτους που το τουίταραν ήταν ο Αδ. Γεωργιάδης. Ο Τράγκας είπε, με το γνωστό του ύφος, πως ο Αλέξης Τσίπρας ταξίδεψε «χωρίς να ενημερώσει τις αρχές και τον ελληνικό λαό, παραβιάζοντας έτσι τον θεσμικό του ρόλο. Ο κ. πρωθυπουργός θα πρέπει να αναλογιστεί ότι η πρωθυπουργική ζωή δεν έχει μόνο χλιδή με διαμονή σε πανάκριβα θέρετρα και πούρα, αλλά έχει και βαρυσήμαντες ευθύνες» πρόσθεσε και βροντοφώναξε: «Οχι μόνο πούρα κοχίμπα και μοχίτο».

Σύμφωνα με τον Τράγκα, λόγω του πραξικοπήματος στη χώρα, ο Ελληνας πρωθυπουργός σώθηκε χάρη στην παρέμβαση των ΟΥΚ, πλοίων του ΝΑΤΟ και του εμίρη του Κουβέιτ!

Τι ίσχυε; Τις ημέρες του πραξικοπήματος στις Μαλδίβες ο Τσίπρας έκοβε την πρωτοχρονιάτικη πίτα στο Μέγαρο Μαξίμου, μίλησε με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του και μετέβη στην Πάτρα για το Συνέδριο Περιφερειακής Ανασυγκρότησης. Μην ξεχνάμε ότι και η φωτογραφία που «διέρρευσε» με τον πρωθυπουργό σε παραλία δεν ήταν από τις Μαλδίβες, όπως παρουσιάστηκε, αλλά από παλαιότερες πασχαλινές διακοπές του στην Κέρκυρα.

Μηχανή παραγωγής … ο Αδωνης!

Τι να πρωτογράψει κανείς για τη σχέση του Αδωνη με τα fake news; Εχει πει και έχει γράψει τα πάντα! Παραθέτουμε ένα μικρό ποτ πουρί σε… τίτλους:

– Ιανουάριος 2019. Συλλαλητήριο για τη συμφωνία των Πρεσπών στο Σύνταγμα: Μωράκι μεταφέρεται από διασώστες λιπόθυμο. «Ας ελπίσουμε όλα να πάνε καλά και ο Θεός να το φυλάξει!» έγραψε στο Twitter ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. Τελικά συνέβη τέτοιο περιστατικό; Οχι. Το ΕΚΑΒ διέψευσε άμεσα τον Αδ. Γεωργιάδη.

Για το συλλαλητήριο αυτό είπε και άλλα: ισχυρίστηκε ότι τα επεισόδια έγιναν από αντιεξουσιαστές γιατί δεν κρατούσε κανένας τους ελληνική σημαία. Το ότι έριξαν κόκκινες μπογιές, σύμφωνα με τον Αδ. Γεωργιάδη, σημαίνει ότι ήταν αριστεροί ως το κόκαλο.

Το επιστέγασμα από το συλλαλητήριο; Η ανάρτηση από τον Αδωνη ενός ρεπορτάζ του βρετανικού «Guardian» από το συλλαλητήριο, αλλά του… 2018. Ο ακροδεξιός αντιπρόεδρος προσπάθησε να δικαιολογηθεί υποστηρίζοντας πως το ανέβασε χωρίς σχόλιο για να… «μπορεί κάποιος να δει τις φωτο τις περσινές και τις φετινές και να συγκρίνει»!

– Δεκέμβριος 2018: «Ο Ακενοτούμπο γεννήθηκε στην Αφρική». Σε παραλήρημά του σε τηλεοπτική εκπομπή ο Αδωνης όχι μόνο είπε λάθος το όνομα του Ελληνα μπασκετμπολίστα του NBA Γιάννη Αντετοκούνμπο αλλά δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι γεννήθηκε στην Αφρική. Είπε συγκεκριμένα: «Ο Ακενοτούμπο… ο Ακενοτούμπο που παίζει στο ΝΒΑ. Ως Ελληνας δεν παίζει; Ο Ελληνας δεν λένε ότι είναι; Ιθαγένεια ελληνική έχει. Κάπου στην Αφρική γεννήθηκε». Για το τυπικό και μόνο, φυσικά και ο Αντετοκούνμπο έχει γεννηθεί στην Ελλάδα.

Ιούλιος 2016. Δωρεάν τριήμερο Τσίπρα και 54 ατόμων στην Πάρο: Μαζί με Κουμουτσάκο και Αρη Πορτοσάλτε ο Αδωνης έσπευσε να τουιτάρει: «Ο @atsipras πάει στην Πάρο για εγκαίνια και παίρνει μαζί του 54 άτομα, για 3 μέρες δωρεάν. Περνάνε τώρα τροπολογία για να τα πληρώσουμε εμείς».

Τι ίσχυε; Οπως αποδείχτηκε, η κυβερνητική αντιπροσωπεία ήταν ολιγομελής. Αποτελούνταν από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ολιγομελή ομάδα συνεργατών και προβλεπόμενο προσωπικό ασφαλείας. Επέστρεψαν αυθημερόν.

– 2016. Ο Φίλης θα καταργήσει τα φωνήεντα. Και όμως, το έχει πει και αυτό. Μιλώντας σε μια από τις εκπομπές του και έχοντας πιάσει τον υψηλό, τσιριχτό τόνο στη φωνή του είπε για τον τότε υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη: «Εχει δώσει ήδη εισήγηση και γίνεται συζήτηση για την κατάργηση των πολλών φωνηέντων που διαλύουν ένα… απολειφάδι, πως το είπε, του συστήματος της ελληνικής γλώσσας». Ευτυχώς, ακόμη χρησιμοποιούμαι και τα επτά!

Οι fake φωτογραφίες

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει… παράδοση και στις fake φωτογραφίες, όπως έχει αποδείξει σε διάφορες περιστάσεις. Μια από τις πιο πρόσφατες απόπειρες διασποράς ψευδών… φωτογραφιών σημειώθηκε στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ πέρυσι τον Σεπτέμβριο από τον πρόεδρο της ΝΔ. Προκειμένου να αποδείξει την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια έδειξε στην κάμερα δύο φωτογραφίες, λέγοντας επί λέξει: «Αυτή είναι η κατάσταση στη Μόρια σήμερα».

Μόνο που οι δύο φωτογραφίες είχαν ληφθεί πριν από ενάμιση και δύο χρόνια. Χρονικό διάστημα κατά το οποίο έλαβαν χώρα ορισμένες βελτιωτικές εργασίες, όπως φαίνεται και από τις δύο φωτογραφίες από τον ίδιο χώρο που δημοσίευε το Documentonews.gr.

Στον δρόμο που χάραξε… ο πρόεδρος επιχείρησε να κινηθεί και ο τομεάρχης Εθνικής Αμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας. Με ανάρτηση στο Twitter ο κ. Κικίλιας εγκαλούσε τον πρωθυπουργό για επεισόδια στη Εξάρχεια, ποστάροντας ωστόσο μια φωτογραφία από τα επεισόδια που έγιναν το 2008, την επομένη της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ο κ. Κικίλιας σχολίαζε κάτω από τη φωτογραφία: «Μπορεί να έχουν διαλυθεί τα πάντα εδώ και 4 χρόνια, μπορεί στην Αθήνα να κυριαρχεί το χάος, όμως τουλάχιστον ο κ. Τσίπρας δε φοράει γραβάτα». Την απάτη επισήμανε και ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Κέμος, που είχε τραβήξει την ίδια φωτογραφία από άλλη οπτική γωνία.

Εξήγγειλαν έργα που υλοποιούνται

Η ΝΔ έφτασε στο σημείο να εξαγγείλει μέχρι και… fake έργα! Συγκεκριμένα, το κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ για τις νέες υποδομές στη χώρα που παρουσίασε τον Μάρτιο του 2019 ο Κυρ. Μητσοτάκης περιλάμβανε πολλά έργα τα οποία είτε υλοποιούνται είτε έχουν ήδη δημοπρατηθεί. Στα fake έργα απάντησε ο αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης Χρήστος Σπίρτζης, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ακούσαμε το πρόγραμμα της ΝΔ για τις Υποδομές και πραγματικά μείναμε έκπληκτοι. Εξήγγειλαν έργα που είτε υλοποιούνται, είτε έχουν δημοπρατηθεί. Μείωσαν τα έργα που είτε έχουν υλοποιηθεί, είτε δημοπρατηθεί».

Η fake εξαγγελία που έβγαλε μάτια όμως ήταν η δημιουργία υπουργείου που ήδη… υπάρχει! Τον Φεβρουάριο του 2019 ο Κυρ. Μητσοτάκης δηλώνει: «Θα δημιουργήσουμε ένα υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, που θα αναφέρεται άμεσα στον πρωθυπουργό, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα εφαρμόζονται οριζόντια οι ψηφιακές πολιτικές».

Πρώτον: Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής υπάρχει, με υπουργό τον Νίκο Παππά. Δεύτερον: Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι τα υπουργεία αναφέρονται στην τρόικα και όχι στον πρωθυπουργό. Υπάρχουν υπουργεία που αναφέρονται αλλού και δεν το γνωρίζουμε;

Ετικέτες