Γαβρόγλου: Οι Πόντιοι είναι σάρκα από τη σάρκα της Ελλάδας – Οι Τούρκοι να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία

Στην Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου μίλησε ο υπουργός Παιδείας, καλώντας την Τουρκία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία κατά των Ποντίων. 

Από την πλευρά του, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε προσωπικά για τις πρωτοβουλίες της ΝΔ που σκοπό έχουν τη διεθνοποίηση του ζητήματος.

Η Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας άρχισε μετά την τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου το 1919.

«Οι άνθρωποι που υπέφεραν και οι απόγονοί τους δεν ησυχάζουν» είπε ο Κ. Γαβρόγλου και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι αυτοί δεν ζητάνε εκδίκηση, ζητάνε την αναγνώριση μιας αδιαμφισβήτητης πραγματικότητας. Δηλαδή, της γενοκτονίας των Ποντίων και αυτή η αναγνώριση είναι ένα αίτημα δημοκρατικό και επαφίεται στους γείτονές μας να προχωρήσουν στην αναγνώριση ενός τραγικού ιστορικού γεγονότος που πια κανείς δεν αμφισβητεί».

Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε δε πως ούτε οι διωγμοί, ούτε οι διακρίσεις και οι κακουχίες εμπόδισαν τους Έλληνες του Πόντου να είναι σάρκα από τη Σάρκα της Ελλάδας, συμπληρώνοντας ότι οι Πόντιοι έδωσαν ορμή στον ελληνισμό και για αυτό η Ελλάδα τους οφείλει πολλά. Μάλιστα, επισήμανε ότι στο νέο πρόγραμμα σπουδών της Ιστορίας θα υπάρχει εκτεταμένη αναφορά σε ζητήματα εθνοκάθαρσης και γενοκτονιών, συμπεριλαμβανομένης και της γενοκτονίας των Ποντίων.

Η δέσμευση Μητσοτάκη για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας

Ο πρόεδρος της ΝΔ άρχισε την τοποθέτησή του καταδικάζοντας τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε χθες ένας νέος άνθρωπος σε εκδήλωση μνήμης του ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη. Χαρακτήρισε τη γενοκτονία των Ποντίων ως ένα από τα πιο τραυματικά γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ενώ δεσμεύτηκε για σειρά πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για μία καλά σχεδιασμένη προώθηση του ζητήματος στο Ευρωκοινοβούλιο με σκοπό τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. «Μία κίνηση που πρέπει να γίνει και θα γίνει στο δημοκρατικότερο θεσμό του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Και είναι δέσμευσή μου ότι η ομάδα των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας θα αναλάβει αμέσως μετά την εκλογή της καλά προετοιμασμένες πρωτοβουλίες προώθησης αυτού του καθήκοντος» τόνισε και συνέχισε λέγοντας: «Ανάλογη δράση θα αναλάβουν και βουλευτές του κόμματός μας και σήμερα μπορώ να ανακοινώσω ότι ήδη η Νέα Δημοκρατία έθεσε το ζήτημα αυτό σε ανώτατο επίπεδο και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών».