Πρέσινγκ Σαμαρά σε Κυριάκο: Η «Δεξιά του Κυρίου» πιέζει ιεράρχες ενόψει της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Χαρακτήρα crash test, για την προσπάθεια της Κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού να επιλυθούν χρονίζοντα προβλήματα εντός συνόρων αλλά και στις σχέσεις της χώρας με τα γειτονικά κράτη, επιχειρούν να προσδώσουν στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου την ερχόμενη Παρασκευή, ακραίοι κύκλοι εντός της Εκκλησίας και της ΝΔ με τη συνδρομή μερίδας του Τύπου.

Ο ίδιος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας σήμερα στον «real fm», δήλωσε πως θα ήταν «πραγματικά επιβλαβές για την ίδια την αυτονομία της ελληνικής Εκκλησίας αν το πολιτικό προσωπικό ή συγκεκριμένα στελέχη της Ν.Δ. εμπλέκονται στα εσωτερικά της Εκκλησίας».

Η δήλωση του κ. Τζανακόπουλου, μόνο τυχαία δεν ήταν αφού λίγα εικοσιτετράωρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση έχουν ξεκινήσει, υπογείως σύμφωνα με πληροφορίες, δύο προσπάθειες με απώτερο στόχο τον επηρεασμό των 82 ιεραρχών και φυσικά την κατάργηση στην πράξη της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου.

Και στις δύο πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν ακραίοι κύκλοι οι οποίοι πρωτοστάτησαν και πρωτοστατούν ακόμη και σήμερα στην προσπάθεια να μην ολοκληρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Οι κύκλοι αυτοί δεν διστάζουν να φέρουν σε δύσκολη θέση και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ακόμη και να τον αναγκάσουν σε παραίτηση αν χρειαστεί προκειμένου να «ναυαγήσει» η συμφωνία.

Η πρώτη προσπάθεια έχει στόχο τον επηρεασμό του κλήρου με αφορμή τη μισθοδοσία του. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μ. Σπυράκη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σημείωσε ότι «δεν θα υπάρχει στην αρχή πληρωμών η μισθοδοσία των κληρικών, ώστε να γίνεται με διαφάνεια η καταβολή των μισθών τους, και αυτός είναι και ο λόγος που οι κληρικοί έχουν οδηγηθεί σε πολύ μεγάλη ανασφάλεια», ενώ δεν δίστασε να φωτογραφίζει τον Αρχιεπίσκοπο λέγοντας ότι «είναι εξαιρετικά δυσάρεστο το γεγονός ότι είδαμε ότι η ηγεσία της ιεραρχίας προχώρησε σε αυτήν τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό».

Μάχαιραν έδωκες, μάχαιραν θα λάβεις, με fake μισθολογικό

Την ίδια ώρα ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος, μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» σημείωσε με νόημα ότι «οι ιθύνοντες πρέπει να γνωρίζουν ότι οι πιέσεις των μητροπολιτών και των δεσποτάδων θα είναι αφόρητες και ότι οι λαϊκοί κληρικοί θα κοινοποιήσουν τα προβλήματά τους στους θεοσεβούμενους όλων των εκκλησιών», αφού «το ποίμνιο και οι κληρικοί λειτουργούν όπως τα συγκοινωνούντα δοχεία»!

«Με απλά λόγια», συνέχισε ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος, «σαν να λέει περίπου ότι όποιος κυβερνήτης αποπειραθεί να γκρεμίσει τις υφιστάμενες ισορροπίες, θα βρει Εκκλησία και κοσμικούς απέναντί του. Και για να το απλοποιήσω, πάλι, λέω: ‘’Μάχαιραν έδωκες, μάχαιραν θα λάβεις’’»!

Και οι δύο βέβαια αγνοούν ή κάνουν ότι αγνοούν ότι ο 469/1968, εξομοίωσε μισθολογικά και μόνον τον κληρικό με τον δημόσιο υπάλληλο, ενώ ο 4111/2013 (άρθρο 13, παρ. 5α) ορίζει ότι «οι πάσης φύσεως αποδοχές του εφημεριακού κλήρου και του λοιπού προσωπικού των Ιερών Μητροπόλεων, που καταβάλλονται από τον εκτός προϋπολογισμό λογαριασμό με τίτλο «Κεφάλαιο προς πληρωμή μισθού εφημεριακού κλήρου», βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, στον οποίο γράφονται ειδικές προς τούτο πιστώσεις.

Την ίδια βέβαια ώρα με την υπ’ αριθμ. 2480/2015 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι κληρικοί, ακόμη και όταν κατέχουν οργανικές θέσεις, όπως, π.χ., θέσεις εφημερίων σε ιερούς ναούς, δεν είναι διοικητικοί (δημόσιοι) υπάλληλοι κατά την έννοια των διατάξεων των παρ. 4 και 6 του άρθρου 103 του Συντάγματος και, επομένως, δεν απολαύουν των εγγυήσεων μονιμότητας που καθιερώνονται για τους διοικητικούς υπαλλήλους με τις διατάξεις αυτές ενώ η υπηρεσιακή τους κατάσταση ρυθμίζεται από τη ΔΙΣ.

Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά; Ότι όποιοι κίνδυνοι υπήρχαν για τους κληρικούς προ της συμφωνίας θα υπάρχουν και μετά από αυτή. Ως εκ τούτου θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η αυριανή δήλωση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση που θα χει με τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος μετά από αίτημα του δεύτερου. Κι αυτό διότι αρχικώς η ΝΔ εξέφρασε την «ικανοποίησή της για την καθυστερημένη υιοθέτηση της πάγιας θέσης της από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας» ότι τα εκκρεμή ζητήματα Κράτους – Εκκλησίας μπορούν να επιλυθούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Το τι συνέβη από τότε μέχρι σήμερα το γνωρίζουν καλύτερα στην Πειραιώς και για την ακρίβεια ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι Μ. Βορίδης και Α. Γεωργιάδης οι οποίοι, με κάθε ευκαιρία, φροντίζουν να υπενθυμίζουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη ποιοι πραγματικά κάνουν κουμάντο στο κόμμα.

Η δεύτερη προσπάθεια εστιάζει στην ανάδειξη των όποιων «διαφωνιών» του Πατριαρχείου, με τα «ΝΕΑ» στο χθεσινό τους πρωτοσέλιδο να μη διστάζουν να κάνουν λόγο για «οργή Βαρθολομαίου» την οποία εξέφρασε στον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, για να διαψευστούν βέβαια από το ίδιο το Πατριαρχείο. Η αλήθεια είναι ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάλεσε στο Φανάρι τον κ. Γαβρόγλου για να ενημερωθεί για τη συμφωνία εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε λεπτομερώς για τις συνομιλίες.

Άλλωστε οι Μητροπόλεις Κρήτης και Δωδεκανήσων, οι οποίες ανήκουν στο Πατριαρχείο, είναι εκτός συμφωνίας του Κράτους με την Ελλαδική Εκκλησία (οι πληροφορίες μάλιστα θέλουν να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν σε αυτήν, ειδικά για το σκέλος της αξιοποίησης της περιουσίας τους) ενώ οι Νέες χώρες (οι Μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδος) ανήκουν μόνο εκκλησιαστικά στο Πατριαρχείο και διοικητικά ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος.