Τζανακόπουλος: Η «δίκαιη ανάπτυξη» Τσίπρα, απέναντι στο πρόγραμμα Μητσοτάκη για τις ελίτ

Επίθεση στη ΝΔ για το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και το οποίο, όπως είπε, είναι ένα πρόγραμμα για λίγους και συγκεκριμένα για τις ελίτ, εξαπέλυσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο κ. Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών, υπεραμύνθηκε των εξαγγελιών Τσίπρα λέγοντας ότι ο Πρωθυπουργός στην 83η ΔΕΘ, εξήγγειλε «το στρατηγικό του σχέδιο για τη χώρα μετά την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια…» στον πυρήνα του όποιου «βρίσκεται η ανάκτηση της εργασίας» η «τόνωση των επενδύσεων», οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ο «σεβασμός και διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων» και η μείωση της ανεργία στο 10% σε βάθος πέντε χρόνων.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι «εντός των επόμενων ημερών, κατατίθεται τροπολογία για την άμεση εκκίνηση της διαδικασίας αύξησης του κατώτατου μισθού, που θα σημάνει την ίδια στιγμή και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού» και «εντός των επόμενων εβδομάδων η νομοθετική ρύθμιση, ώστε εντός του 2018 να εξοφληθούν τα αναδρομικά σε δικαστικούς, ένστολους και πανεπιστημιακούς, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ΣτΕ».

Όπως είπε μάλιστα τα αναδρομικά θα λάβουν και οι γιατροί του ΕΣΥ παρά το γεγονός ότι δεν καλύπτονται από τη σχετική απόφαση του ΣτΕ.

Το πρόγραμμα της ΝΔ για τις οικονομικές ελίτ

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ σημείωσε ότι αφορούν «σχεδόν αποκλειστικά την οικονομική ελίτ, τους φίλους δηλαδή και συνδαιτυμόνες του κ. Μητσοτάκη».

ΚΙ αυτό διότι «διαλύει τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, κάνει δώρο στις ασφαλιστικές εταιρείες τις εισφορές των εργαζομένων και αφήνει στον αέρα 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους», σκοπεύει να εφαρμόσει τη μείωση του αφορολόγητου για το 2020 και παρουσίασε μια πρόταση «Φρανκεστάιν» για τον ΕΝΦΙΑ..

Πέρα από αυτό όμως, ακριβώς επειδή είναι μία οριζόντια πρόταση αυτή που κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης για τον ΕΝΦΙΑ ευνοεί τις μεγάλες περιουσίες και αυξάνει τελικά τις κοινωνικές ανισότητες.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ μας διαμήνυσε ότι συμφωνεί με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αρκεί αυτές να μην εφαρμόζονται. Γιατί στο δικό του σύμπαν η εργατική νομοθεσία είναι προαιρετική και η προστασία του εργαζόμενου επαφίεται στην καλή θέληση του εργοδότη.

«Πολλοί λένε ότι αυτή η πολιτική προσομοιάζει στην πολιτική που εφάρμοσε η Θάτσερ στη Μεγάλη Βρετανία στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και τις αρχές του ’80. Και αυτή, όμως, η εκτίμηση είναι μάλλον επιεικής για τον κ. Μητσοτάκη. Αν κάποιος έψαχνε αντίστοιχες πολιτικές εξαγγελίες θα τις έβρισκε μόνο στους ακραίους ρεπουμπλικανικούς κύκλους του Tea Party, αλλά και στο πρόγραμμα του κ. Μάκρι στην Αργεντινή, το πρόγραμμα του οποίου αντέγραψε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το θέμα της περικοπής των συντάξεων ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι «είμαστε πολύ κοντά στη μη εφαρμογή του μέτρου» και για τη Μόρια στη Λέσβο ότι η κατάσταση είναι οριακή και ότι η μοναδική λύση είναι η κατανομή προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης ενώ σε ερώτηση για το ονοματολογικό της πΓΔΜ είπε ότι η πρόθεση του πρωθυπουργού είναι η συμφωνία να έρθει στη Βουλή (θα περάσει με ευκολία, είπε), ότι δεν θα δημιουργηθεί κανέναν πρόβλημα με τους ΑΝΕΛ και τον Π. Καμμένο.

Για τα ανοίγματα Μητσοτάκη στην κεντροαριστερά είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «κάνει ανοίγματα στο ΚΙΝΑΛ» και εναπόκειται στο τελευταίο να επιλέξει αν θα συνεχίσει στη γραμμή της συνεργασίας με τη ΝΔ όπως στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ή θα ακολουθήσει τη στάση που ακολουθούν τα υπόλοιπα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ε.Ε.

Τέλος, ερωτηθείς για τη δήλωση Ερντογάν ότι θα αυξήσει τα τουρκικά στρατεύματα στα κατεχόμενα σημείωσε ότι ο Ερντογάν «δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες» στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.