10 καυτά ερωτήματα που εκθέτουν την ΝΔ – Θα τα απαντήσει ποτέ;

10 καυτά ερωτήματα που εκθέτουν την ΝΔ – Θα τα απαντήσει ποτέ;

Όσο ξεδιπλώνεται η ανεύθυνη και ανιστόρητη στάση της ΝΔ στο Μακεδονικό όλο και περισσότερο οι πολίτες αναρωτιούνται: “μα τι τελικά διαπραγματεύονταν οι κυβερνήσεις τους τα χρόνια που χειρίζονταν το θέμα;”

Κρυμμένη επί χρόνια πίσω από τσιτάτα, εθνικές κορώνες, δάκρυα, “κόκκινες γραμμές” και “ανυποχώρητη στάση” η ΝΔ που το τελευταίο χρόνο αλλάζει καθημερινά στάση στο θέμα της διαπραγμάτευσης πρέπει δημόσια να τοποθετηθεί και να ξεκαθαρίσει τι λύση θέλει αλλά κυρίως για τι λύση “πάλευε” και διαπραγματευόταν τόσα χρόνια.

Καλό λοιπόν θα ήταν σε μερικά απλά ερωτήματα:

1. Ποια είναι τα ονόματα που διαπραγματευόταν η ΝΔ και ποια είναι τα ονόματα που θα συζητούσε αυτή την περίοδο; Αν δεν θέλει να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση ας απαντήσει απλά αν είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας. Δηλαδή αν δέχεται να υπάρχει ο όρος Μακεδονία στην νέα ονομασία του κράτους που υπάρχει στα βόρεια σύνορά μας.

2. Η ΝΔ εκτός από την πρώτη περίοδο της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας το 1992, ασχολήθηκε ενεργά με το Μακεδονικό από το 2004 έως το 2010 και από το 2012-2014 που ήταν στην κυβέρνηση. Διαπραγματευόταν πάντα στην γραμμή του erga omnes ή το προσέθεσε κάποια στιγμή στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων; Και πότε;

3. Έδινε πάντα το ίδιο νόημα στο erga omnes ή υπήρχαν και περίοδοι που συζητούσε μικρότερο εύρος της ονομασίας; Υπήρχε περίοδος που συζητούσε απλά για να βρεθεί μια ονομασία προκειμένου να αποκαλούν την πΓΔΜ στους διεθνείς οργανισμούς; Κοντολογίς, συζητούσε διπλή ονομασία, και μάλιστα με τον όρο “Μακεδονία”, ή όχι;

4. ΄Σε όλη την περίοδο που διαπραγματευόταν η ΝΔ απαιτούσε πάντα συνταγματική αναθεώρηση για το όνομα; Ή ήταν ανοικτή και σε άλλες λύσεις; Βέβαια, εάν δεν διαπραγματευόταν το erga omnes, είναι φυσικό να μην διαπραγματεύεται και την αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ. Διότι, erga omnes και συνταγματική αλλαγή πάνε μαζί.

5. Με ποιόν τρόπο και σε τι βαθμό απαιτούσε η ΝΔ κατά την περίοδο που αυτή διαπραγματευόταν, την απάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων που υπάρχουν στο Σύνταγμα και αλλού στην πΓΔΜ; Γνωρίζουν στην ΝΔ σε ποιο σημείο είχαν αφήσει την διαπραγμάτευση σε αυτό το κεφάλαιο; Ως γνωστόν, η καταπολέμηση του αλυτρωτισμού συνεπάγεται και αλλαγές στο Σύνταγμα της γείτονος. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ορισμένες αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν στη δεκαετία του 1990.

6. Επειδή έχει χυθεί πρόσφατα πολύ μελάνι για την γλώσσα που ομιλείται στην πΓΔΜ (“Μακεδονική”, σύμφωνα με το ISO του ΟΗΕ, ήδη από τη δεκαετία του 1990), η ΝΔ είχε σχετικό κεφάλαιο στην διαπραγμάτευση; ‘Η το αγνόησε παντελώς αυτό το θέμα; Κι’ αν, εν πάση περιπτώσει, είχε θέσει το θέμα, τι γλώσσα είχαν συμφωνήσει; Θα παραδεχθούν, επιτέλους, την ολιγωρία τους, τόσο η ΝΔ όταν ήταν κυβέρνηση, όσο και άλλα κόμματα, που επί δεκαετίες, ούτε καν ήγειραν θέμα “μακεδονικής” γλώσσας στον ΟΗΕ, παρά μόνον το 2010; Και τότε, βέβαια, ως ήταν φυσικόν, η απάντηση που πήραν, ήταν: “Δυστυχώς, καθυστερήσατε 35 χρόνια”. Διότι το να λέγουν σήμερα ότι η γλώσσα -που διεθνώς είναι κατοχυρωμένη ως “μακεδονική”- είναι σλαβική, χαρήκαμε (!), αυτό το ξέρουμε άπαντες, όπως εξάλλου το ίδιο δηλώνουν και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ.

7. Επειδή σημαντικό κεφάλαιο είναι η ταυτότητα του λαού που κατοικεί στο πολυεθνικό κράτος που έχει πρωτεύουσα τα Σκόπια. Υπήρχε σχετική διαπραγμάτευση την περίοδο που χειριζόταν το θέμα η ΝΔ; Με βάση την διαπραγματευτική θέση της ΝΔ θα οριζόταν στο κείμενο της συμφωνίας;

8. Είχαν επιχειρήσει σε κάποιο βαθμό – σε κάποιο σημείο της διαπραγμάτευσης επί κυβερνήσεων ΝΔ να τεθεί ή να δρομολογηθεί πιθανή λύση στο εκκλησιαστικό θέμα, που μπορεί να μην αφορά άμεσα την διαπραγμάτευση, όμως είναι ένα θέμα που πρέπει να διευθετηθεί; Ως γνωστόν, αυτή την περίοδο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η σχισματική -από το σερβικό Πατριαρχείο- Εκκλησία της γείτονος, με τη συμβολή και της ελληνικής κυβέρνησης, βρίσκονται σε διεργασίας, προκειμένου να αλλάξει το όνομα, από “Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία”, σε “Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος”.

9. Όσον αφορά τα εμπορικά σήματα, ακρωνύμια και μια σειρά από ανοικτά θέματα που υπάρχουν τι στάση είχε κρατήσει η ΝΔ στις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ όταν χειριζόταν το Μακεδονικό;

10. Τέλος , πολλά στελέχη της ΝΔ θεωρούν ότι το κράτος αυτό θα διαλυθεί; Φυσικά 26 χρόνια μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας συνεχίζει να υπάρχει, και μάλιστα είναι αναγνωρισμένο, ως σκέτο “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, από 140 χώρες. Ποια είναι η κεντρική θέση της ΝΔ; Πρέπει αν υπάρχει; Θα συνεχίσει να υπάρχει;

Κι ας μην πουν ότι αυτά είναι απόρρητα θέματα! Γιατί τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, όχι απλά τις ξέρουν στην πΓΔΜ και στον ΟΗΕ, αλλά κρατούνται και στους σχετικούς φακέλους που έχουν για το θέμα. Μάλιστα στα Ηνωμένα Έθνη κρατούνται αναλυτικά πρακτικά όλων των τοποθετήσεων και των δύο μερών και έχουν όλα τα ντοκουμέντα των διαπραγματεύσεων. Ο μόνος που δεν τα ξέρει είναι ο Ελληνας πολίτης!

Ο Χρήστος Κουτσονάσιος είναι δικηγόρος-μέλος του ΠΓ του ΠΡΑΤΤΩ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter