12 εκατ. ευρώ μέσα σε έναν μήνα θα «μοιράσει» η φορολοταρία

12 εκατ. ευρώ μέσα σε έναν μήνα θα «μοιράσει» η φορολοταρία

Εκτός απροόπτου η φορολοταρία είναι έτοιμη να ξεκινήσει στο τέλος της εβδομάδας, υποστηρίζουν πηγές στο ΥΠΟΙΚ, κληρώνοντας σε έναν μήνα 12 εκατ. ευρώ!

Οσα λεφτά από τη φορολοταρία δεν δόθηκαν σε έναν χρόνο θα δοθούν σε έναν μήνα, δηλαδή 12 εκατ. ευρώ, αρχής γενομένης, εκτός άλλου απροόπτου, στο τέλος της εβδομάδας. Αυτό υποστηρίζουν στο Documento πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, αναγνωρίζοντας ότι τελευταίο εμπόδιο ήταν η δήλωση των λογαριασμών στις τράπεζες εκ μέρους των επαγγελματιών προκειμένου να πιστώνονται τυχόν έπαθλα από τις κληρώσεις. Στην κληρωτίδα θα μπαίνουν όλες οι αποδείξεις που θα συγκεντρώνει κάθε φορολογούμενος. Κάθε απόδειξη θα αντιστοιχεί σε έναν συγκεκριμένο ΑΦΜ, ενώ τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα από την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των τραπεζών μέσω των οποίων γίνονται οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα.

Κάθε μήνα η κυβέρνηση θα δίνει ως έπαθλο σε 1.000 πολίτες που κάνουν συναλλαγές με κάρτες και συλλέγουν αποδείξεις συνολικό ποσό 1 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1.000 ευρώ στον καθένα. Ομως αυτό που περιμένει το υπουργείο είναι, σε πρώτη φάση, να εισπράττει από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος που θα αποκαλύπτονται με τις συναλλαγές μέσω καρτών τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ κάθε μήνα.

Σε ετήσια βάση οι πολίτες θα μοιράζονται κέρδη 12 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή το κράτος επιδιώκει να εισπράξει τουλάχιστον 2,4 δισ. ευρώ από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Αν και οι πιθανότητες να κερδίσει κάποιος τα 1.000 ευρώ είναι ελάχιστες, το όφελος για το κράτος από το κυνήγι αποδείξεων εκατομμυρίων πολιτών θα είναι πολλαπλάσιο.

Τα 1.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητα, όπως προβλέπεται σε τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα, καθώς στα έπαθλα των κληρώσεων δεν θα επιβάλλεται ο φόρος που παρακρατείται στα κέρδη από τυχερά παιχνίδια.

Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να υλοποιήσουν επιπλέον κληρώσεις χρηματικών ποσών, προκειμένου οι πολίτες να έχουν κίνητρο να ζητούν αποδείξεις ακόμη κι αν έχουν «χτίσει» το ποσό για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο και να μην πληρώσουν πρόσθετο φόρο 22%.

Οι τράπεζες θα αποστείλουν στο υπουργείο Οικονομικών το συνολικό ποσό της δαπάνης που έχει γίνει ανά ΑΦΜ.

Τα στοιχεία θα τα επεξεργάζονται οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ώστε να ταυτοποιηθούν οι δαπάνες που έγιναν με πλαστικό χρήμα με τους ΑΦΜ των φορολογουμένων που θα μπαίνουν στην κλήρωση.

Με βάση αυτά τα στοιχεία θα αποδίδεται σε κάθε φορολογούμενο συγκεκριμένος αριθμός ηλεκτρονικών λαχνών.

Οι κληρώσεις θα γίνονται από το υπουργείο Οικονομικών και 1.000 τυχεροί θα λαμβάνουν από 1.000 ευρώ, είτε μέσω της χρεωστικής ή πιστωτικής τους κάρτας είτε μέσω του TAXISnet, ως επιστροφή φόρου που θα μπορεί να συμψηφιστεί με οποιαδήποτε φορολογική οφειλή.

Το πλήθος των λαχνών που δικαιούνται οι φορολογούμενοι προκύπτει με βάση συγκεκριμένη κλίμακα, η οποία ορίζει ότι:

• Για συνολικό άθροισμα αξίας συναλλαγών μέχρι 100 ευρώ τον μήνα, ένας λαχνός για κάθε ευρώ.

• Για τα επόμενα 400 ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από 101 μέχρι 500 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε δύο ευρώ.

• Για τα επόμενα 500 ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από 501 μέχρι 1.000 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε τρία ευρώ.

• Για το υπερβάλλον ποσό, ήτοι συνολικό άθροισμα πάνω από 1.001 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε τέσσερα ευρώ.

Οπου απαιτείται στρογγυλοποίηση, αυτή γίνεται στον πλησιέστερο μεγαλύτερο ακέραιο.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος που τον προηγούμενο μήνα πραγματοποίησε με κάρτα συναλλαγές 600 ευρώ θα λάβει συνολικά 334 λαχνούς.

Οι φορολογούμενοι ενημερώνονται πριν από την κλήρωση για τους λαχνούς που έχουν συγκεντρώσει (πλήθος και αριθμοσειρά) μέσω ειδικής εφαρμογής για πιστοποιημένους χρήστες στο περιβάλλον TAXISnet, στον δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr. Σε περίπτωση λαχνών που κερδίζουν, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες ενημερώνονται μέσω προσωποποιημένου μηνύματος στον λογαριασμό τους στο TAXISnet.

Σε περίπτωση που περισσότεροι από έναν τυχεροί λαχνοί ανήκουν στον ίδιο συμμετέχοντα, αυτός δικαιούται το έπαθλο μόνο μία φορά, ενώ οι υπόλοιποι τυχεροί λαχνοί αντικαθίστανται από τον 1ο, τον 2ο κ.ο.κ. από τους αναπληρωματικούς λαχνούς.

Στους φορολογούμενους που κληρώνονται και δεν έχουν δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό θα δίνεται προθεσμία τριών μηνών από την αποστολή του προσωποποιημένου μηνύματος προκειμένου να δηλώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο επιθυμούν να πιστωθεί το χρηματικό έπαθλο, στην εφαρμογή προσωποποιημένης πληροφόρησης του TAXISnet. Η πίστωση του ποσού που αντιστοιχεί στο χρηματικό έπαθλο θα γίνεται ατόκως μετά τη δήλωση του τραπεζικού λογαριασμού.

* Σε περίπτωση που δεν δηλωθεί τραπεζικός λογαριασμός εντός της ως άνω προθεσμίας, το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο έπαθλο καταβάλλεται στον 1ο, 2ο κ.ο.κ. δικαιούχο κάτοχο του 1ου, 2ου κ.ο.κ. αναπληρωματικού λαχνού της συγκεκριμένης κλήρωσης.

Οπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών:

– Η αρμόδια υπηρεσία λαμβάνει μέχρι τις πρώτες είκοσι ημέρες κάθε μήνα τα στοιχεία των συναλλαγών που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι τον προηγούμενο μήνα. Στο τέλος του μήνα πραγματοποιούνται κληρώσεις που διεξάγονται με ηλεκτρονικό τρόπο.

– Οι κληρώσεις θα είναι μηνιαίες και σε κάθε κλήρωση αναδεικνύονται χίλιοι νικητές που κερδίζουν από €1.000. Στο πρόγραμμα δημόσιων κληρώσεων έχουν δικαίωμα συμμετοχής τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ΑΦΜ και έχουν ηλικία άνω των 18 ετών.

– Τα έπαθλα είναι αφορολόγητα, δεν αποτελούν εισόδημα, δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του δημοσίου ή υπέρ τρίτου, ενώ είναι και ακατάσχετα.

– Τα χρηματικά έπαθλα πιστώνονται σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει ο φορολογούμενος.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter