12 εκατ. ευρώ σε 3 μήνες θα κληρώσει η λοταρία

12 εκατ. ευρώ σε 3 μήνες θα κληρώσει η λοταρία

Aκατάσχετο μεν, συμψηφιζόμενο δε θα είναι το δώρο των 1.000 ευρώ που θα κληρώνει κάθε μήνα για τους τυχερούς φορολογούμενους η λοταρία του υπουργείου Οικονομικών.

Επιπρόσθετα στο τελευταίο δίμηνο του χρόνου, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, πρόκειται να κληρωθούν τα υπόλοιπα 11 εκατ. ευρώ από τα 12 εκατ. ευρώ που προβλέπονται ετησίως για τη διανομή των «κερδών» που δικαιούνται οι τυχεροί φορολογούμενοι οι οποίοι θα προκύψουν από την κληρωτίδα του υπουργείου Οικονομικών με βάση το ΑΦΜ τους και το ποσό που έχουν ξοδέψει ανά μήνα με τις πιστωτικές ή τις χρεωστικές κάρτες τους, κάτι που αποδεικνύεται από τις αποδείξεις που έχουν παραλάβει.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν πηγές της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η σχετική εγκύκλιος για τον τρόπο λειτουργίας της λοταρίας, ενώ οι κληρώσεις θα ξεκινήσουν από τον ερχόμενο μήνα, τον Οκτώβριο. Το σημαντικό για τους φορολογούμενους είναι ότι το ποσό που θα εμφανίζεται στον λογαριασμό τους στην τράπεζα θα είναι ακατάσχετο. Πλην όμως θα γίνεται της… αναλήψεως εάν ο «τυχερός» φορολογούμενος χρωστάει στην εφορία. Στην περίπτωση αυτή το ποσό της κλήρωσης θα συμψηφίζεται με τις οφειλές του.

Στην κληρωτίδα θα μπαίνουν όλες οι αποδείξεις που έχει παραλάβει κάθε φορολογούμενος. Κάθε απόδειξη θα αντιστοιχεί σε έναν ΑΦΜ, ενώ τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα από την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των τραπεζών μέσω των οποίων γίνονται οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα.

Κάθε μήνα θα δίνεται ως έπαθλο συνολικό ποσό 1 εκατ. ευρώ σε 1.000 πολίτες που κάνουν συναλλαγές με κάρτες και συλλέγουν αποδείξεις, δηλαδή 1.000 ευρώ στον καθένα. Ομως η προσδοκία του υπουργείου είναι σε πρώτη φάση να εισπράττει τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ κάθε μήνα από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος που θα προκύπτει από τις συναλλαγές μέσω καρτών.

Σε ετήσια βάση οι πολίτες θα μοιράζονται 12 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή το κράτος επιδιώκει να εισπράξει τουλάχιστον 2,4 δισ. ευρώ από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Αν και οι πιθανότητες να κερδίσει κάποιος τα 1.000 ευρώ είναι ελάχιστες, για το κράτος το όφελος από το κυνήγι αποδείξεων εκατομμυρίων πολιτών θα είναι πολλαπλάσιο.

Αυτά τα 1.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητα, όπως προβλέπεται σε τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα, καθώς στα έπαθλα των κληρώσεων δεν θα επιβάλλεται ο φόρος που παρακρατείται στα κέρδη από τυχερά παιχνίδια.

Τέλος, στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν το ενδεχόμενο να υπάρξουν και επιπλέον κληρώσεις χρηματικών ποσών προκειμένου οι πολίτες να έχουν κίνητρο να ζητούν αποδείξεις ακόμη και αν έχουν συμπληρώσει το ποσό για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο και να μην πληρώσουν πρόσθετο φόρο 22%.

Οι τράπεζες θα αποστέλλουν στο υπουργείο Οικονομικών το συνολικό ποσό της δαπάνης που γίνεται μέσω καρτών ανά ΑΦΜ. Τα στοιχεία θα επεξεργάζονται οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ώστε να ταυτοποιούνται οι συναλλαγές που έγιναν με πλαστικό χρήμα με τους ΑΦΜ των φορολογουμένων που θα μπαίνουν στην κλήρωση.

Με βάση αυτά τα στοιχεία θα αποδίδεται σε κάθε φορολογούμενο συγκεκριμένος αριθμός ηλεκτρονικών λαχνών, π.χ. ένας λαχνός ανά 1.000 ευρώ αγορών με πλαστικό χρήμα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter