8ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας- Η γιορτή αρχίζει

8ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας- Η γιορτή αρχίζει

Και μόνο για την επιτυχία τους να ανοίξει για πρώτη φορά η πόρτα της Επιδαύρου στον κινηματογράφο, οι διοργανωτές του 8ου Open Air Film Festival αξίζουν τα εύσημα μας.

Ως γνωστόν το Athens Open Air Film Festival (Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας) διοργανώνει υπαίθριες εκδηλώσεις, με φόντο τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Αττικής, τουριστικούς προορισμούς αλλά και απρόσμενους χώρους, που αναδεικνύουν το αστικό τοπίο (πλατείες, πάρκα, πεζόδρομοι κ.α) για λογαριασμό των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της. Τα κεντρικά σημεία της πόλης μεταμορφώνονται για να υποδεχθούν υπαίθριες κινηματογραφικές προβολές, εκδηλώσεις, συναυλίες, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Στις προηγούμενες διοργανώσεις ιστορία έγραψαν οι προβολές του «Μεγάλου Λεμπόφκσκι» στην παραλία του Αγίου Κοσμά, του «Purple rain» στους στύλους του Ολυμπίου Διός, του «Amadeus» στην Αίγινα και των «Στενών επαφών τρίτου τύπου» στον Λυκαβητό.

Βασικός στόχος της διοργάνωσης που θα διεξαχθεί και φέτος από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο είναι η ανάδειξη του κέντρου της Αθήνας και των προαστίων, προκειμένου μόνιμοι κάτοικοι και περαστικοί επισκέπτες να ανακαλύψουν εκ νέου την πρωτεύουσα ως σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη και σπέσιαλ τουριστικό προορισμό. Φέτος, το φεστιβάλ προτείνει ένα δροσερό καλλιτεχνικό τρίμηνο αφιερωμένο στο μαγικό πάντρεμα του σινεμά και της λογοτεχνίας, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να δει σε μεγάλη οθόνη μερικές από τις κορυφαίες διασκευές λογοτεχνικών έργων στον κινηματογράφο. Η φετινή ταινία έναρξης προβάλλεται τη Δευτέρα 4 Ιουνίου στις 21:30 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α στην Αθήνα. Πρόκειται για μια προβολή με συμβολικό χαρακτήρα καθώς 23 χρόνια μετά από το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας το 1995, όπου οι «Γέφυρες του Μάντισον» του Κλιντ Ίστγουντ, ήταν η πρώτη ταινία που προβλήθηκε σε αυτό, επιστρέφει για μία μοναδική προβολή στο «αδερφάκι» των Νυχτών, το Athens Open Air Film Festival. Το μεγάλο στοίχημα που έβαλε με αυτή την ταινία ο Κλιντ Ίστγουντ ήταν να απομυθοποιήσει το σκληρό και επιθετικά αρρενωπό προσωπείο που επί δεκαετίες κουβαλούσε, τόσο ως ηθοποιός όσο και ως σκηνοθέτης, και να αποκαλύψει πίσω του έναν ερμηνευτή και δημιουργό μεγάλης ευαισθησίας. Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα ήταν να πάρει το μάλλον γλυκερό best seller ρομάντζο του Ρόμπερτ Τζέιμς Γουόλερ και να το μεταμορφώσει σε μια από τις ωραιότερες ιστορίες αγάπης που έχουμε δει στο σινεμά. Τα κατάφερε και στις δύο περιπτώσεις.

Πάντως το μεγάλο event δεν είναι άλλο από την ιστορική, πρώτη κινηματογραφική προβολή στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου με την «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη στις 30 Ιουνίου. Πρόκειται για μια προβολή που γίνεται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 30 Ιουνίου και ώρα 21:30, στο Μικρό ατμοσφαιρικό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου που ανοίγει για πρώτη φορά τις πύλες του στον κινηματογράφο, προσκαλώντας του θεατές σε μία σπάνια εμπειρία, με την προβολή της εμβληματικής «Ηλέκτρας» (Electra, 1962) του Μιχάλη Κακογιάννη.

Το Μικρό Θέατρο που εδώ και χρόνια φιλοξενεί εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, βρίσκεται ανάμεσα σε πορτοκαλεώνες και ελαιώνες, σε μία πλαγιά με θέα το βουνό και τη θάλασσα και αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους φίλους της τέχνης. Τα τελευταία χρόνια υποδέχεται κυρίως εναλλακτικές παραστάσεις αρχαίου δράματος, γι’ αυτό και θεωρήθηκε ιδανικός τόπος για την προβολή της «Ηλέκτρας» του Μιχάλη Κακογιάννη (1962), που μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το μύθο της Ηλέκτρας του Ευριπίδη.

Το 8ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας (8th Athens Open Air Film Festival) συνεχίζοντας τη σταθερή συνεργασία με το British Council προτείνει για φέτος μερικά κλασικά αριστουργήματα του Βρετανικού κινηματογράφου που αποτελούν διασκευές λογοτεχνικών έργων στο πλαίσιο του αφιερώματος «Κλασικά Εικονογραφημένα: Διαβάζοντας στη Μεγάλη Οθόνη». Ενδεικτικά σημειώνουμε την προβολή του «Χρυσοδάκτυλου» – που για πολλούς θεωρείται η κορυφαία κινηματογραφική περιπέτεια του Βρετανού πράκτορα Τζέιμς Μποντ- στην Ακαδημία Πλάτωνος (Παρασκευή 15 Ιουνίου), του «Στοιχειωμένου Πύργου» (The Haunting, 1963) του Ρόμπερτ Γουάιζ την Παρασκευή 13 Ιουλίου στο Αλσος Πετραλώνων, του φιλμ «Τα Απομεινάρια μιας Μέρας» (The Remains of the Day, 1993) του Τζέιμς Άιβορι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Τετάρτη 18 Ιουλίου), του παραγνωρισμένου «Συλλέκτη» (The Collector, 1965) του Γουίλιαμ Γουάιλερ με θέμα της μια αρρωστημένη ιστορία αγάπης όπου πρωταγωνιστεί ο Τέρενς Σταμπ και η Σαμάνθα Έγκαρ (Θέατρο Ρεματιάς, Χαλάνδρι την Τετάρτη 22 Αυγούστου) κ.α.

Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα ΕΔΩ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter