Αεροπειρατείες στο σινεμά

Αεροπειρατείες στο σινεμά

Η σχέση σινεμά-αεροπλάνων έχει μακρά ιστορία, οριακές καταστάσεις και μερικές ευκαιρίες για να εκτιμηθεί η τεχνολογική αντοχή τους (και του σινεμά και των αεροπλάνων).

Συνήθως το συγκεκριμένο μοντέλο χρησιμοποιείται για ψυχαγωγικές ή ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις, αλλά όταν στην εξίσωση μπει ο όρος «αεροπειρατεία» το σήμα κινδύνου ανάβει κόκκινο! Το νέο φιλμ «7 μέρες στο Eντεμπε» είναι ένα πολιτικό θρίλερ βασισμένο στην πραγματική αεροπειρατεία που συνέβη το καλοκαίρι του 1976 σε αεροπλάνο της Air France το οποίο πραγματοποιούσε δρομολόγιο από το Τελ Αβίβ στο Παρίσι μέσω Αθήνας.

1. Τίτλος: United 93 του Πολ Γκρίνγκρας

Πότε: 2006

Παίζουν: Ρίτσαρντ Μπέκινς, Μπεν Σλάινι, Λούις Αλσαμάρι

Ετοιμοι για αναχώρηση: Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 τέσσερις τρομοκράτες καταλαμβάνουν το Μπόινγκ 757 της πτήσης 93 με προορισμό το Σαν Φρανσίσκο. Οι επιβάτες, έχοντας πληροφορηθεί την κατάληξη των άλλων αεροπλάνων στους Δίδυμους Πύργους, αποφασίζουν να επιτεθούν στους τρομοκράτες σε μια ύστατη απόπειρα σωτηρίας.

Παρακαλώ δέστε τις ζώνες σας: Ο ρεαλισμός της ημιντοκιμαντερίστικης αναπαράστασης των γεγονότων μέσα στο αεροπλάνο (το σενάριο βασίστηκε στις μαρτυρίες των συγγενών που συνομιλούσαν με τους άτυχους επιβάτες λίγο πριν από τη μοιραία πτώση στην Πενσιλβάνια) κόβει την ανάσα. Δυνατή και η κινηματογράφηση των αντιδράσεων του προσωπικού στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου, με τον υπεύθυνο (που είναι η πρώτη του μέρα στο συγκεκριμένο πόστο) να προσπαθεί να συντονίσει τις ενέργειες διατηρώντας την ψυχραιμία του.

2. Τίτλος: Απόδραση στον αέρα (Con Air) του Σάιμον Γουέστ

Πότε: 1997

Παίζουν: Νίκολας Κέιτζ, Τζον Μάλκοβιτς, Τζον Κιούσακ, Στιβ Μπουσεμί

Ετοιμοι για αναχώρηση: Μερικά από τα χειρότερα αποβράσματα της Αμερικής καταλαμβάνουν ένα αεροπλάνο υψίστης ασφαλείας και επιχειρούν να αποδράσουν αγνοώντας πως ανάμεσά τους βρίσκεται ένας πρώην αξιωματικός του αμερικανικού στρατού.

Παρακαλώ δέστε τις ζώνες σας: Την εποχή της παντοδυναμίας του στα 90ς ο παραγωγός-Μίδας Τζέρι Μπρουκχάιμερ ένωσε μια ντουζίνα σταρ –με σημαιοφόρο τον επίσης δημοφιλέστατο τότε Νίκολας Κέιτζ, πριν τον πάρει η κάτω βόλτα στη συνέχεια– σε ένα χορταστικό θέαμα όπου μπορεί οι νόμοι της φυσικής και της λογικής να καταργούνται με περίσσια ευκολία αλλά έχει τη χάρη του. Ειδικά στο πώς απεικονίζεται ο υπέρτατος κακός στο πρόσωπο του ανέκφραστου και αλυσοδεμένου Στιβ Μπουσέμι! Η ταινία σάρωσε τα ταμεία με εισπράξεις 225 εκατομμυρίων δολαρίων.

3.Τίτλος: Επιβάτης 57 (Passenger 57) του Κέβιν Χουκς

Πότε: 1992

Παίζουν: Γουέσλι Σνάιπς, Μπρους Πέιν, Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ, Τομ Σάιζμορ

Ετοιμοι για αναχώρηση: Αδίστακτος τρομοκράτης έχει μόλις συλληφθεί από το FBI και μεταφέρεται αεροπορικώς σε άλλη πόλη. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, άντρες του τρομοκράτη εξουδετερώνουν τους πράκτορες και καταλαμβάνουν το αεροσκάφος, στο οποίο όμως έχει επιβιβαστεί και ο Τζέιμς Κάτερ, ειδικός πράκτορας σε θέματα ασφαλείας.

Παρακαλώ δέστε τις ζώνες σας: Στις αρχές των 90ς ο Γουέσλι Σνάιπς ήταν περιζήτητος τόσο για κάποια καλλιτεχνικά φιλμ («One night stand», «Jungle fever») όσο και για εμπορικά χιτ. Το «Επιβάτης 57» προοριζόταν για μεγάλη επιτυχία αλλά περιορίστηκε σε χαμηλότερες πτήσεις παρότι η σκηνοθεσία δεν είναι άσχημη, ενώ ο Σνάιπς στον ρόλο του ήρωα που μεθοδεύει προσεκτικά τις κινήσεις του προκειμένου να αιφνιδιάσει τους τρομοκράτες είναι αρκούντως αποτελεσματικός.

4. Η θεία μου η χίπισσα του Αλέκου Σακελλάριου

Πότε: 1970

Παίζουν: Ρένα Βλαχοπούλου, Ανδρέας Μπάρκουλης, Γιάννης Μιχαλόπουλος, Νόρα Βαλσάμη, Βασίλης Τσιβιλίκας

Ετοιμοι για αναχώρηση: Η κυρα-Λένη εργάζεται ως καθαρίστρια σε μεγάλο ξενοδοχείο προκειμένου να σπουδάσει στην κόρη της στο εξωτερικό, αφήνοντάς την να πιστεύει ότι είναι εύπορη. Οταν εκείνη της στέλνει γράμμα ότι επιστρέφει με τον αρραβωνιαστικό της στην Ελλάδα, η κυρα-Λένη με τη βοήθεια ενός ενοίκου του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε μεγάλη κυρία.

Παρακαλώ δέστε τις ζώνες σας: Η Ρένα Βλαχοπούλου συνταξιδεύει στο ίδιο αεροπλάνο με τον συμπέθερο Γιάννη Μιχαλόπουλο με στόχο να καταλήξουν στα Μάταλα για να εντοπίσουν τα παιδιά τους που έχουν γίνει χίπηδες. Το αεροπλάνο όμως καταλαμβάνεται από αεροπειρατές. Η κυρα-Λένη φυσικά δεν μασάει, βάζει τρικλοποδιά στον ένα, του ρίχνει και μερικές τσαντιές στο κεφάλι και σώζει την κατάσταση. Δεκαπέντε χρόνια μετά η Βλαχοπούλου θα σταματήσει άλλη μια αεροπειρατεία στο «Ρένα τα ρέστα σου» (πάλι του Σακελλάριου). Κάρμα;

5. Τίτλος: Απειλή στον αέρα (Turbulence) του Ρόμπερτ Μπάτλερ

Πότε: 1997

Παίζουν: Ρέι Λιότα, Λόρεν Χόλι, Μπρένταν Γκλίζον

Ετοιμοι για αναχώρηση: Ψυχοπαθής σίριαλ κίλερ εξολοθρεύει το πλήρωμα και αρκετούς επιβάτες ενός Μπόινγκ 747 (τους υπόλοιπους τους φυλακίζει) για να μείνει μόνος με μια όμορφη αλλά και τρομερά καπάτσα αεροσυνοδό που έχει βάλει στο μάτι.

Παρακαλώ δέστε τις ζώνες σας: Ο ορισμός του Β movie σκουπιδιού που πέρασε απαρατήρητο στην εποχή του (βγήκε στις αίθουσες σχεδόν την ίδια εποχή με το «Con Air»), αλλά σήμερα έχει αποκτήσει άλλο στάτους στις τάξεις των σινεφίλ. Κινηματογραφεί ο Ρόμπερτ Μπάτλερ, σκηνοθέτης μεγάλων, τηλεοπτικών κυρίως σουξέ των 80ς, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το «Αστυνομικό τμήμα της Χιλ Στριτ», εστιάζοντας κυρίως στο σαλεμένο βλέμμα του Λιότα («Τα καλά παιδιά»).

6. Τίτλος: Air Force One, του Βόλφγκανγκ Πέτερσεν

Πότε: 1997

Παίζουν: Χάρισον Φορντ, Γκάρι Ολντμαν, Γκλεν Κλόουζ

Ετοιμοι για αναχώρηση: Ρώσοι εθνικιστές καταλαμβάνουν το σκάφος του Αμερικανού προέδρου και κρατούν ομήρους τα μέλη της οικογένειάς του. Ο πλανητάρχης κρύβεται στον χώρο των αποσκευών και ξεκινά την αντεπίθεσή του.

Παρακαλώ δέστε τις ζώνες σας: Ο Χάρισον Φορντ στο ένδοξο παρελθόν του έχει κουμαντάρει διαστημόπλοια, έχει κατατροπώσει ναζιστές, έχει αποκρούσει απόκοσμες δυνάμεις, έχει στείλει στην κρύπτη τους αιγυπτιακά φαντάσματα κ.λπ. κ.λπ., σε Ρώσους αεροπειρατές θα κώλωνε; Η προπαγανδιστική υπόθεση δεν αντέχει σε κριτική φυσικά, αλλά είναι τέτοια η σκηνοθετική δεινότητα του Γερμανού Πέτερσεν («Το υποβρύχιο») που δεν μπορείς παρά να του βγάλεις το καπέλο.

7.Τίτλος: Non-Stop του Ζομ-Κολέτ Σερά

Πότε: 2014

Παίζουν: Λίαμ Νίσον, Τζούλιαν Μουρ, Μισέλ Ντόκερι, Λούπιτα Νιόνγκο

Ετοιμοι για αναχώρηση: Κατά τη διάρκεια υπερατλαντικής πτήσης ένας αλκοολικός αερονόμος λαμβάνει μηνύματα στο κινητό του που του λένε να ακολουθήσει τις εντολές προκειμένου να σώσει τους επιβάτες του αεροπλάνου.

Παρακαλώ δέστε τις ζώνες σας: Το air θρίλερ στα 40.000 πόδια έχει μορφή καλοστημένης παγίδας, με τον δράστη να απειλεί ότι αν δεν μεταφερθούν 150 εκατ. δολάρια σε συγκεκριμένο λογαριασμό θα δολοφονείται ένας επιβάτης κάθε 20 λεπτά. Το πρώτο θύμα δεν αργεί και ο πάντα πειστικός action star Λίαμ Νίσον αναλαμβάνει δράση. Η πλοκή ναι μεν έχει αδυναμίες αλλά και υπέρμετρο σασπένς στις καλοσχεδιασμένες σκηνές δράσης.

8. Κρίσιμη απόφαση (Executive decision) του Στιούαρτ Μπερντ

Πότε: 1996

Παίζουν: Κερτ Ράσελ, Χάλι Μπέρι, Στίβεν Σιγκάλ, Ντέιβιντ Σάαετ

Eτοιμοι για αναχώρηση: Εξι άντρες των ειδικών δυνάμεων επιβιβάζονται κρυφά σε ένα αεροπλάνο για να εξοντώσουν τους αεροπειρατές τρομοκράτες που το κατέλαβαν προτού αυτό μπει στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Παρακαλώ δέστε τις ζώνες σας: Πέντε χρόνια πριν από την αποφράδα 11/9 κάποιοι οραματιστές σεναριογράφοι του Χόλιγουντ εμπνεύστηκαν τον απόλυτο εφιάλτη της Αμερικής. Σφιχτοδεμένη περιπέτεια, με εντυπωσιακά εναέρια πλάνα και τον κομάντο Στίβεν Σιγκάλ να πεθαίνει άδοξα –και αναπάντεχα για τους πολυπληθείς φανατικούς οπαδούς του, προκαλώντας την οργή τους– στο πρώτο τέταρτο της ταινίας!

9. Δύναμη Δέλτα (Delta Force) του Μεναχέμ Γκόλαν

Πότε: 1986

Παίζουν: Ρόμπερτ Φόρστερ, Τσακ Νόρις, Λι Μάρβιν

Ετοιμοι για αναχώρηση: Ενα αεροπλάνο κατευθύνεται από την Αθήνα στη Ρώμη. Στα μισά της διαδρομής μια ομάδα Παλαιστίνιων τρομοκρατών καταλαμβάνει το σκάφος και διατάζει τον πιλότο να κατευθυνθεί προς τη Βηρυτό. Οσο τα αιτήματά τους δεν ικανοποιούνται, εκείνοι δολοφονούν τους επιβάτες αγνοώντας ότι η Δύναμη Δέλτα, η επίλεκτη ομάδα κομάντο, έχει αναλάβει δράση.

Παρακαλώ δέστε τις ζώνες σας: Με κάτι τέτοια θεοποιήθηκε ο Τσακ Νόρις. Δείτε μόνο το αστείο ξυλίκι που δίνει στους εχθρούς του, τις εξωφρενικές σκηνές δράσης όπου το ανέκφραστο βλέμμα του ταξιδεύει στον ορίζοντα πριν συναντηθεί με εκείνο του ασπροντυμένου κακού, το ατίθασο μαλλί του που ανεμίζει στους πέντε ανέμους, τα στενά τζιν που τονίζουν τον ανδρισμό του, τον τρόπο που κραδαίνει το όπλο του… Πιο cool πεθαίνεις! 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter