«Αγαπητό» ΔΝΤ, να χαίρεσαι την τεχνογνωσία σου!

«Αγαπητό» ΔΝΤ, να χαίρεσαι την τεχνογνωσία σου!

Από το 2010 και για επτά χρόνια έχουμε βαρεθεί να ακούμε από Ευρωπαίους εταίρους, ειδήμονες αναλυτές, εμπειρογνώμονες και οικονομολόγους, ενίοτε και από Έλληνες πολιτικούς βεβαίως-βεβαίως, ότι χρειαζόμαστε την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για την τεχνογνωσία του!

Ας αναλύσουμε λοιπόν τα πιο τρανταχτά δείγματα αυτής της τεχνογνωσίας ενός Ταμείου, για το οποίο – κατά τα άλλα – σχεδόν οι πάντες παραδέχονται ότι απ’ όπου πέρασε άφησε… συντρίμμια!

Πέραν της παραδοχής του ιδίου του ΔΝΤ για τους «περίφημους» λάθος πολλαπλασιαστές – με τους οποίους αυτοί μπερδεύτηκαν και εμείς… χαντακωθήκαμε στην ύφεση – που είχε προκαλέσει, μάλιστα, παγκόσμια αρνητική αίσθηση, παραδέχτηκαν επίσης ότι ήταν λανθασμένη η αρχική επιλογή να μην απομειωθεί εξαρχής, δηλαδή από το 2010, το ελληνικό χρέος και αντί αυτού να επιμένουν σε μέτρα λιτότητας! Το 2015, λοιπόν, με έκθεσή του, το ΔΝΤ παραδέχτηκε ότι έκανε λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα, που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2010, χωρίς να περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση του χρέους ως προϋπόθεση για τη βιωσιμότητά του.

Δύο χρόνια νωρίτερα, όμως, τον Ιανουάριο του 2013, είχε προκαλέσει σάλο παγκοσμίως η δημοσιοποίηση της πολυσέλιδης μελέτης του τέως επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, με τίτλο: «Τα λάθη των προγνωστικών ανάπτυξης και οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές». Το ΔΝΤ παραδέχθηκε τότε ότι κάνοντας λάθος με έναν συντελεστή-«πολλαπλασιαστή» επέβαλε πολύ μεγαλύτερη λιτότητα, όπως περικοπές μισθών στο Δημόσιο, συντάξεων κ.λπ., σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, με αποτέλεσμα να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη πτώση της εσωτερικής ζήτησης.

Επιπλέον, ο προκάτοχος της Κριστίν Λαγκάρντ στη διεύθυνση του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, τον Ιούνιο του 2015, όταν στην Ελλάδα βιώναμε δραματικές εξελίξεις, είχε παραδεχθεί και εκείνος σε κείμενό του ότι έπρεπε να είχε πιέσει περισσότερο τις χώρες της ευρωζώνης, για να βοηθήσουν την Ελλάδα και να μην υποκύψουν στις πιέσεις για σκληρή λιτότητα. Παραδέχτηκε μάλιστα ότι δεν εκτίμησε ορθά τις συνέπειες μία τέτοιας προσαρμογής…

Και φθάνουμε στα σημερινά, όπου έχουμε για μία ακόμη φορά αυτοδιάψευση της… τεχνογνωσίας του ΔΝΤ, καθώς στην έκθεσή του για τις δημοσιονομικές προοπτικές των κρατών-μελών αναφέρει ότι έκανε λάθος στις εκτιμήσεις του και σημειώνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι στο 3,3% του ΑΕΠ για το 2016, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα, το περασμένο φθινόπωρο, προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα… 0,1% για το 2016!

Το ίδιο λάθος, μάλιστα, φαίνεται να παραδέχεται και για το 2017, όσο και για το 2018. Και όλα αυτά, έσπευσε να τα δημοσιοποιήσει την Τετάρτη, δηλαδή δύο ημέρες πριν την έναρξη της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον!

Μήπως, λοιπόν, να αφήνουμε την τεχνογνωσία και τα «πράσινα άλογα» στην άκρη και να αποδώσουμε στο «αγαπητό» ΔΝΤ τον πραγματικό του ρόλο; 

Που δεν είναι άλλος από το να παίζει τον «κακό μπάτσο» για τους Ευρωπαίους, όποτε τους συμφέρει φυσικά, με λίγα λόγια όταν πρόκειται να μας επιβάλουν σκληρά έως και ισοπεδωτικά μέτρα, και τον «καλό μπάτσο» για εμάς, μόνο και μόνο επειδή λέει το αυτονόητο, ότι χωρίς ελάφρυνση χρέους δεν πάμε πουθενά!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter