Άγνωστοι βανδάλισαν το εβραϊκό μνημείο στο ΑΠΘ (Photos)

Άγνωστοι βανδάλισαν το εβραϊκό μνημείο στο ΑΠΘ (Photos)

Στόχος βανδάλων έγινε το μνημείο που αναγέρθηκε στο campus του ΑΠΘ, κοντά στη κεντρική βιβλιοθήκη, σε ανάμνηση του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου που καταστράφηκε το 1942.

Άγνωστοι πέταξαν μπλε μπογιές στο μνημείο και έγραψαν συνθήματα. Συνεργείο καθάρισε το μνημείο και η εικόνα του είναι αρκετά βελτιωμένη.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο αντισημιτισμός, η μισαλλοδοξία, ο θρησκευτικός φανατισμός δεν έχουν καμία θέση στην ελληνική κοινωνία

“Ο αντισημιτισμός, η μισαλλοδοξία, ο θρησκευτικός φανατισμός δεν έχουν καμία θέση στην ελληνική κοινωνία”, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι “η σημερινή βεβήλωση του μνημείου του εβραϊκού νεκροταφείο στην Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος προκαλεί αποτροπιασμό”.

“Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν, επιτέλους, ότι η ακροδεξιά ρητορική υποδαυλίζει τέτοιου είδους φασιστικές πρακτικές”, υπογραμμίζει.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει πως: “Ακόμη ένα κρούσμα φασιστικής επιθετικότητας ήρθε να προστεθεί στο τεταμένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη από ακροδεξιές ομάδες με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών”.

“Αυτήν τη φορά οι αυτοαποκαλούμενοι “πατριώτες” βεβήλωσαν το Εβραϊκό Μνημείο που βρίσκεται μέσα στο ΑΠΘ πετώντας μπογιές και γράφοντας συνθήματα”, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και καταδικάζει τη βεβήλωση του μνημείου “θεωρώντας την, ύψιστη προσβολή προς τους συμπολίτες μας Εβραίους οι οποίοι πέθαναν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης”.

“Δηλώνουμε πως δε θα ανεχτούμε καμία μορφή εθνικιστικής μισαλλοδοξίας και δε θα επιτρέψουμε την επιστροφή σε σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας και καλούμε ενωμένο τον δημοκρατικό κόσμο να αντιδράσει”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Καταδικάζει το ΑΠΘ

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καταδικάζει, με ανακοίνωσή του, τη βεβήλωση του μνημείου του εβραϊκού νεκροταφείο στην Πανεπιστημιούπολη, υπογραμμίζοντας πως “ο θρησκευτικός φανατισμός και η μισαλλοδοξία δεν προσφέρουν λύσεις αλλά αποτελούν το πρόβλημα”.

“Λύσεις προσφέρουν η μόρφωση και η παιδεία” υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η ζημιά αποκαταστάθηκε άμεσα.

“Σήμερα άγνωστοι βεβήλωσαν το μνημείο του εβραϊκού νεκροταφείου στην Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ. Αποκαταστήσαμε άμεσα τη ζημιά και καταδικάζουμε την απαράδεκτη πράξη” τονίζεται και προστίθεται: “Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για καλύτερη παιδεία και για μια πιο ανεκτική κοινωνία”.

Πηγή φωτογραφιών: Facebook

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter