Αγρότες: Τρίτη το «ραντεβού» στην Αθήνα

Αγρότες: Τρίτη το «ραντεβού» στην Αθήνα

Η συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας και όσων συντάσσονται με αυτήν, με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, θα πραγματοποιηθεί στις 15/2, στις 16.00, στο κτίριο της οδού Ζαλοκώστα, είπ το μέλος της, Αχιλλέας Καμπούρης, αγρότης και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Β΄Χαλάστρας.

“Η εξέλιξη αυτή, που μας επιβεβαιώθηκε σήμερα, δίνει νέα βαρύτητα στη συνάντηση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα με την ελληνική κυβέρνηση”, μας επισήμανε ο κ. Καμπούρης, προσθέτοντας πως “η ευθύνη μας είναι μεγάλη και στο πλαίσιο αυτό βρισκόμαστε σε πυρετώδεις προετοιμασίες και συζητήσεις, ώστε να θέσουμε επί τάπητος τα αιτήματά μας με ακρίβεια και σοβαρότητα. Στόχος να βρεθούν εκείνες οι λύσεις, που χωρίς να κοστίζουν, ωστόσο θα δώσουν ανάσα σε όλους εμάς που ασχολούμαστε με τη γη”.

Ο κ.Καμπούρης επισήμανε ότι υψηλά στην ατζέντα της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται το θέμα του καθορισμού του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.

Στην κατηγορία αυτή, όπως διευκρίνισε, πρέπει να κατατάσσονται αυτοί το εισόδημα των οποίων προέρχεται σε ποσοστό 51% από αγροτική δραστηριότητα. “Με αυτό τον τρόπο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τους ετεροαπασχολούμενους αγρότες”, υπογράμμισε.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επανέλαβε ότι στη συνάντηση της προσεχούς Τετάρτης οι αγρότες και κτηνοτρόφοι περιμένουν να ακούσουν προτάσεις που θα …λασκάρουν τη θηλιά του υψηλού κόστους παραγωγής που τους πνίγει, αλλά και την προώθηση μέτρων, που όπως υποστηρίζουν μπορούν να εφαρμοστούν ακόμη και εν μέσω των ήδη ψηφισμένων νομοσχεδίων για τα ασφαλιστικό και φορολογικό, και να καταστήσουν βιώσιμη την ενασχόλησή τους με τον πρωτογενή τομέα.

Τονίζεται ότι η σημερινή συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας ξεκίνησε λίγο μετά τις 17.00 και ολοκληρώθηκε στις 10 το βράδυ.

Έρχονται και από την Κρήτη

Αγρότες από το μπλόκο των Πραιτωρίων αναχωρούν απόψε από το Ηράκλειο για τον Πειραιά και στην συνέχεια, την Αθήνα, προκειμένου να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα. Πρόκειται για αγρότες της Κρήτης, που συντάσσονται με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

«Μετά από 22 μερόνυχτα στον αγώνα για επιβίωση στο μπλόκο Πραιτωρίων, κλιμακώνουμε την πάλη μας. Ανεβαίνουμε στην Αθήνα, να σμίξουμε με τους συναδέλφους μας που αγωνίζονται στα μπλόκα της υπόλοιπης Ελλάδας, πλάι στους εργαζόμενους της Αθήνας, να διαδηλώσουμε και να απαιτήσουμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας από την κυβέρνηση» αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους.

Στη ίδια ανακοίνωση υποστηρίζουν ακόμη, ότι «την ώρα που οι μικρομεσαίοι αγρότες παλεύουν για την επιβίωσή τους, οι εκπρόσωποι των μεγαλοαγροτών, έκπτωτοι συνδικαλιστές που δεν εκπροσωπούν κανέναν πέρα από τον εαυτό τους, τους δουλεύουν κανονικά, καλούν σε συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 8 Μάρτη, όταν πια θα έχει ψηφίσει η κυβέρνηση τα νέα αντιλαϊκά μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης…» και καλούν τους αγρότες σε ραντεβού, στις 7 απόψε το βράδυ, στο κιόσκι της ΑΝΕΚ, προκειμένου να αναχωρήσουν για τον Πειραιά.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη την Κυριακή το απόγευμα, από τα μέλη της Παγκρήτιας συντονιστικής επιτροπής των αγροτών του νησιού που συνεδρίασαν στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου, στις 8 Μαρτίου οι αγρότες του νησιού θα πραγματοποιήσουν παγκρήτιο συλλαλητήριο στην Αθήνα, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματά τους και ιδιαίτερα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Από τη Λάρισα…

Με το βλέμμα στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο αύριο Τρίτη στην Αθήνα βρίσκονται οι αγρότες των μπλόκων του νομού, που οργανώνονται με βάση τις αποφάσεις της Πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων.

Στο μεταξύ χθες συνταξιοδοτικά σωματεία, αλλά και μέλη της ομοσπονδίας βιοτεχνικών σωματείων της Αθήνας, βρέθηκαν στο μπλόκο της Νίκαιας και πραγματοποίησαν συλλαλητήριο συμπαράστασης στους αγρότες.

Την ίδια στιγμή οι αγρότες από το μπλόκο της Μελούνας και από το Δαμάσι, καλούν τους συναδέλφους τους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Τρίτης στην Αθήνα, τονίζοντας σε κάλεσμα πως η συμμετοχή όλων είναι σημαντική.

Αντίθετα οι αγρότες του μπλόκου του Πλατυκάμπου αναμένεται να βρεθούν την Τετάρτη στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθούν με τα συναρμόδια υπουργεία και να συζητήσουν τα αιτήματα τους.

Υπενθυμίζεται, πως κλειστή και στα δύο ρεύματα παραμένει η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης σε Νίκαια και Πλατύκαμπο. Επίσης, συνεχίζουν τις απογευματινές ώρες τον αποκλεισμό της Ε.Ο Λάρισας – Κοζάνης οι αγρότες από τον μπλόκο της Μελούνας, ενώ σε συμβολικό αποκλεισμό της Ε.Ο Λάρισας – Τρικάλων προχωρούν από 15:00 με 17:00, οι αγρότες του μπλόκου της Ραχούλας.

Από τη Μακεδονία…

Προτάσεις και μέτρα που θα …λασκάρουν τη θηλιά του υψηλού κόστους παραγωγής που τους πνίγει, αλλά και που ακόμη και εν μέσω των ήδη ψηφισμένων νομοσχεδίων για τα ασφαλιστικό και φορολογικό, μπορούν να καταστήσουν βιώσιμη την ενασχόλησή τους με τον πρωτογενή τομέα, περιμένουν να ακούσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας -και όσοι συντάσσονται μαζί τους- στη συνάντηση που θα έχουν μεθαύριο, Τετάρτη, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, και στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε σύσκεψή τους σήμερα, στις 17.00, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χαλάστρας, η διευρυμένη πλέον συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας θα ορίσει την αντιπροσωπεία που θα συμμετάσχει στη συνάντηση με τα κυβερνητικά στελέχη και παράλληλα θα καθορίσει το πλαίσιο στο οποίο θα επιχειρηθεί να κινηθεί η συζήτηση.

Επιπλέον, σήμερα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που συντάσσονται με την συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, θα χαράξουν εκ νέου πλάνο δράσης τους στα μπλόκα, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν κουράστηκαν να αγωνίζονται για τα αιτήματά τους, αφού «πρόκειται για την επιβίωση στον πρωτογενή τομέα και τη διατροφή των ελληνικών νοικοκυριών» όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σταθερά στα μπλόκα τους παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι σε κεντρική και δυτική Μακεδονία. Υπενθυμίζεται ότι οι δυτικομακεδόνες του πρωτογενούς τομέα είχαν ήδη μια άκαρπη συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη και τώρα οργανώνονται για το παναγροτικό αυριανό συλλαλητήριο στην πλατεία Βάθη στην Αθήνα, συλλαλητήριο στο οποίο αναμένεται να δώσουν το «παρών» περισσότεροι απο 2.500 αγρότες και κτηνοτρόφοι, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας.

Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας και όσοι συντάσσονται με αυτήν, σε γενική τους συνέλευση αποφάσισαν να μην συμμετέχουν στο παναγροτικό συλλαλητήριο. Δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν συμφωνούμε σε κομματικού τύπου διοργανώσεις, όποιος και αν τις προγραμματίζει».

Τονίζεται ότι με τους αγρότες και κτηνοτρόφους της κεντρικής Μακεδονίας να έχουν ήδη δημιουργήσει νέο μπλόκο στον κόμβο Χέρσο, που οδηγεί στο τελωνείο της Δοϊράνης και ενισχύεται διαρκώς από τα τριγύρω χωριά του νομού Κιλκίς, το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη είναι κίνηση που κερδίζει διαρκώς έδαφος στις μεταξύ τους συζητήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο κόμβος στο Χέρσο βρίσκεται στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης – Δοϊράνης – Προμαχώνα και οδηγεί στον μεθοριακό σταθμό στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ.

Το μπλόκο των Ευζώνων -από τις 30/1- παραμένει, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διέλευση στο τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ. Ειδικότερα, κλειστή παραμένει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο 548ο χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου – Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης – Ειδομένης.

Σε στάση αναμονής βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών, οι οποίοι από τις 25/1 παραμένουν στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών. Οι Σερραίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν επανειλημμένως επιχειρήσει -ανεπιτυχώς, λόγω της παρουσίας αστυνομικής δύναμης- τη μετάβασή τους στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, από παρακαμπτήριες οδούς, ακόμη και μέσα από τα χωράφια.

Στο μπλόκο τους στα «πράσινα φανάρια», επί της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο), βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής και αρκετών περιοχών της ανατολικής Θεσσαλονίκης και συνεχίζουν τον επ’ αόριστον αποκλεισμό στο σημείο και στα δύο ρεύματα. Επίσης, παρατεταγμένοι με τρακτέρ είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι στον κόμβο της Τρίγλιας (Θεσσαλονίκης – Μουδανίων), στον Άγιο Μάμα (Μουδανίων – Κασσάνδρας) και στα Βραστά (Πολυγύρου – Αγίου Όρους). Όπως σημείωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλη των μπλόκων, αποκλεισμοί δρόμων δεν γίνονται, επειδή δεν υπάρχει πρόθεση να δημιουργηθούν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Στα διόδια των Μαλγάρων παραμένουν αγρότες της ευρύτερης περιοχής, έχοντας παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους και προετοιμάζοντας τον κόσμο τους για μετάβαση στο συλλαλητήριο της 14/2.

Στον κόμβο Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας, βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν θα προχωρήσουμε σε κάποιον αποκλεισμό, αλλά θα ενισχύσουμε άλλους συναδέλφους μας, όπου μας χρειάζονται».

Στην αεροφέγυρα Κατερίνης βρίσκονται από το βράδυ της 28/1 αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και παρακολουθούν τις εξελίξεις, σχεδιάζοντας συμβολικούς αποκλεισμούς εφοριών και τραπεζών.

Σε στάση αναμονής η δυτική Μακεδονία

Σε στάση αναμονής, λόγω της διοργάνωσης του συλλαλητηρίου στην Αθήνα, βρίσκονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της δυτικής Μακεδονίας, παραμένοντας, ωστόσο, στα μπλόκα που έχουν στηθεί στα εξής σημεία: Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα και στην Αγία Κυριακή, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού από τη διασταύρωση Σιάτιστας.

Στη θέση τους παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας – Έδεσσας, αλλά και στον κόμβο Μανιακίου. Τονίζεται ότι οι συμμετέχοντες στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Φλώρινας – Έδεσσας έχουν συνταχθεί επίσημα με τη συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας και προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας -πιθανόν την Πέμπτη- σχεδιάζουν να μεταβούν με τρακτέρ στην Έδεσσα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του μπλόκου, Στέλιος Δεμερτζίδης.

Αγροτικό μπλόκο έχει στηθεί και στη γέφυρα Ρυμνίου, επί της εθνικής οδού Λάρισας – Κοζάνης.

Θεσσαλονίκη: Αυξάνονται τα προβλήματα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις

“Αν η κατάσταση συνεχιστεί ως έχει σήμερα, φοβάμαι ότι από την άλλη εβδομάδα το συμβατικό λιμάνι δεν θα είναι πλέον ανοιχτό”: με τη φράση αυτή ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ), Κωνσταντίνος Μέλλιος, μεταφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ανησυχία του ότι αν ο αποκλεισμός του τελωνείου των Ευζώνων από αγρότες δεν λήξει άμεσα, η λειτουργία του συμβατικού λιμανιού, όπου και εναποτίθενται τα χύδην φορτία, θα καταστεί αδύνατη σε λίγες ημέρες από σήμερα.

Προς το παρόν, η διοίκηση του ΟΛΘ κερδίζει χρόνο με την εσωτερική διαχείριση των ελάχιστων χώρων, που έχουν μείνει ελεύθεροι στα κρηπιδώματα του συμβατικού λιμένος. Σύμφωνα με τον κ.Μέλλιο, σε μόλις δύο ημέρες από σήμερα τα συσσωρευμένα φορτία υπολογίζεται ότι θα έχουν φτάσει τους 160.000 τόνους, ενώ εν αναμονή της άφιξης δύο ακόμη πλοίων, στις 16 και 18 Φεβρουαρίου αντίστοιχα, “η κατάσταση θα φτάσει στο απροχώρητο” και δεν θα είναι πλέον δυνατή η οποιαδήποτε διαχείρισή της.

‘Οπως λέει ο ίδιος, το λιμάνι κέρδισε μία ημέρα, χάρη σε πελάτες του από την πΓΔΜ, οι οποίοι αποφάσισαν να επωμισθούν το πρόσθετο οικονομικό κόστος, που συνεπάγεται η μεταφορά των φορτίων τους με φορτηγά στο Τελωνείο της Νίκης και από εκεί στον τελικό προορισμό τους (αφού διανύσουν απόσταση τουλάχιστον διπλάσια, σε σχέση με αυτή που συνδέει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τους Ευζώνους).

Για τις βιομηχανίες της πΓΔΜ η κατάσταση επιδεινώνεται όσο περνούν οι μέρες, καθώς στο λιμάνι παραμένουν εγκλωβισμένα φορτία πρώτων υλών, απαραίτητων για τη λειτουργία τους, όπως νικέλιο και χαλυβουργικές ύλες, χωρίς να αποκλείεται κάποιες από αυτές ν΄ αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους. Ο αποκλεισμός στο τελωνείο των Ευζώνων ξεκίνησε το απόγευμα της 30ής Ιανουαρίου και σήμερα το μεσημέρι παρέμεναν παραταγμένα στο σημείο περίπου 350 τρακτέρ αγροτών, χωρίς τίποτα να προδικάζει προς το παρόν για διάλυση του μπλόκου.

Αποχή από τις υπερωρίες πραγματοποιούν χειριστές και οδηγοί

Στο μεταξύ, αποχή από τις υπερωρίες για όλη την τρέχουσα εβδομάδα αποφάσισαν οι χειριστές και οδηγοί μηχανημάτων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) εξέφρασε τη συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι “η επιχειρούμενη πώληση του ΟΛΘ Α.Ε. έχει ως αποτέλεσμα τη σκόπιμη απαξίωση του λιμανιού, αλλά και την εξάντληση των εργαζομένων σε αυτό.

Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία του λιμανιού που οφείλεται στην αδιαφορία των κυβερνώντων και των διοικήσεων του ΟΛΘ που τους αναγκάζει να εργάζονται καθημερινά σε τριτοκοσμικές συνθήκες”. Κατά το ΕΚΘ (που ζητά από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της κι από τη δοίκηση του ΟΛΘ να δώσει τη λύση που υποσχέθηκε, για την προώθηση προσλήψεων προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ) οι τελευταίες προσλήψεις στο λιμάνι έγιναν πριν από 10 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι, μετά από διαδοχικές αναβολές, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΛΘ λήγει στις 24 Μαρτίου.

Υπογράφουν προσφυγή στο ΣτΕ κατά του ασφαλιστικού νόμου

Σε περισσότερους από 50.000 ανέρχονται ήδη οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα που έβαλαν την υπογραφή τους στην προσφυγή που πρόκειται να κατατεθεί στο τέλος του Φεβρουαρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), κατά του ασφαλιστικού νόμου.

Οι «κάλπες» στήθηκαν στις 8 του μηνός και θα παραμείνουν τουλάχιστον έως τις 20, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης από τη Δράμα, Χρήστος Γκόντιας, μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.

Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι υπογραφές θα ξεπεράσουν τις 100.000 και τόνισε: «Είναι ένα εγχείρημα που ξεκίνησε μεν από μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, ωστόσο πλέον έχει πάρει πανελλαδική διάσταση και αυτό επιθυμούμε. Άλλωστε, εμείς στην Πανελλήνια δεν διεκδικούμε εύσημα, ούτε και καρέκλες, απλώς παλεύουμε για τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα». Σύμφωνα με τον κ. Γκόντια, οι δύο δικηγόροι των αγροτών εργηάζονται εντατικά, «προκειμένου να βρουν τα τρωτά σημεία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου».

Η πρωτοβουλία για την προσφυγή των αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων και άλλων εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα στο ΣτΕ κατά του ασφαλιστικού νόμου, γνωστοποιήθηκε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη σελίδα του «Farmer Union».

«Καλούμε όλους τους Έλληνες που απασχολούνται στον κλάδο να συμμετάσχουν στην προσπάθεια που γίνεται, ανεξάρτητα με τις όποιες πολιτικές πεποιθήσεις έχουν» είπε ο κ. Γκόντιας.

Στην ανάρτηση που έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημειώνεται: «Στο πλαίσιο της διαφορετικότητας των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων, έχοντας ως γνώμονα τη νέα εποχή που ξεκινά, με την εφαρμογή των επαχθών νομοθετημάτων ασφαλιστικό-φορολογικό που θα σημάνει την πλήρη διάλυση της παραγωγικής βάσης στη χώρα, εξαντλούμε κάθε μορφή αγώνα και κάθε έννομο δικαίωμα που ως ελεύθερους πολίτες μας παρέχει το Σύνταγμα του κράτους».

Κινητοποιήσεις και στην Κέρκυρα

Με συμβολικό κλείσιμο του οδικού κόμβου Μεσογγής ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους, σήμερα το πρωί, οι Κερκυραίοι αγρότες, συμμετέχοντας πλέον ενεργά στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις των αγροτικών συλλόγων.

Οι Κερκυραίοι αγρότες είχαν προαναγγείλει τις κινητοποιήσεις τους κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου, στις 23 του Ιανουαρίου, με το Περιφερειακό Συμβούλιο να εντάσσεται τότε στο πλευρό των αγροτών θέτοντας ως προτεραιότητα τη στήριξη της τοπικής παραγωγής στα Ιόνια και τη διασύνδεση των παραγωγικών δυνάμεων τόσο μεταξύ τους όσο και με τον τουριστικό κλάδο.

«Οι αγρότες της Κέρκυρας βρίσκονται σήμερα στους δρόμους ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Αγροτών της Νίκαιας να συμμετέχουν ενεργά στο κοινό αγώνα των αγροτών για να προστατέψουν το επάγγελμα του αγρότη, να διεκδικήσουν τα δικαιώματα που απέκτησαν με πολλούς αγώνες και σκληρή δουλειά, να απενταχθούν από τα σκληρά ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας Βασίλης Αρμενιάκος.

Οι Κερκυραίοι αγρότες πέραν των κοινών αιτημάτων με τους πανελληνίους αγροτικούς συλλόγους διεκδικούν την άμεση επίλυση και τοπικών ζητημάτων από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον δήμο Κέρκυρας. Μεταξύ αυτών είναι η αγροτική οδοποιία που όπως καταγγέλλουν, «είναι ανύπαρκτη» και η έκπτωση στην κατανάλωση του νερού από τον δήμο Κέρκυρας.

«Δεν υπάρχει οδικό δίκτυο, η αγροτική οδοποιία είναι ένα χρόνιο ζήτημα των αγροτών που παραμένει άλυτο. Την ίδια ώρα, ο δήμος Κέρκυρας μας χρεώνει το νερό χωρίς καμία έκπτωση και καλούμαστε να πληρώνουμε για την ύδρευση στις καλλιέργειές μας, όπως οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι» κατήγγειλε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας Βασίλης Αρμενιάκος.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη Κέρκυρα ξεκίνησαν μετά από περιοδείες κλιμακίων της ΟΑΣΚ και των Αγροτικών Συλλόγων και με συσκέψεις και συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στις κοινότητες ‘Ανω και Κάτω Παυλιάνα – ‘Αγιο Ματθαίο – Αγίους Δέκα – Γιαννάδες – Βαλανιό – Καρουσάδες – Νυμφές – Αυλιώτες – Βελονάδες – Λευκίμμη – Περιβόλη και Αργυράδες .

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μηχανοκίνητη κινητοποίηση των Κερκυραιών αγροτών. Παλεύουμε ενωμένοι και βάζουμε τον πήχη πιο ψηλά» ανέφερε ο Βασίλης Αρμενιάκος.

Αποστόλου: Δεν υπάρχει δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης των αγροτών, μόνον θεσμικές αλλαγές

«Οι συναντήσεις αυτές μας κάνουν σοφότερους, θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει πριν από τις κινητοποιήσεις», δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ με αφορμή τη συνάντηση που είχε σήμερα με τους προέδρους συνεταιριστικών οργανώσεων της περιφερερειακής ενότητας Ηρακλείου. Ο κ. Αποστόλου σημειώνει ότι οι φετινές κινητοποιήσεις των αγροτών είναι μικρότερες από πλευράς συμμετοχής, ενώ ξεκαθαρίζει ότι η δημοσιονομική κατάσταση δεν επιτρέπει την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των αγροτών, δηλώνοντας παράλληλα πρόθυμος για παρεμβάσεις προς όφελος του αγροτικού κόσμου σε θεσμικό επίπεδο. Διατυπώνει, τέλος μια απορία: «Δεν μπορώ να καταλάβω την επιμονή τους στα θέματα της φορολόγησης, του ασφαλιστικού και της διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων, όταν το 2016 είναι μια χρονιά ορόσημο με την καθιέρωση του ατομικού αφορολόγητου και της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και βεβαίως με την ανάδειξη του 2016 σε χρονιά ρεκόρ για την καταβολή ενισχύσεων». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, οι φετινές κινητοποιήσεις «δεν έχουν βάση».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Κύριε υπουργέ τι αποκομίσατε από τη συνάντηση που είχατε σήμερα με αγρότες του Ηρακλείου;

Ήταν μια ουσιαστική συζήτηση σε ζητήματα εφαρμογής του νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς. Από τη δική τους πλευρά, τέθηκε ως βασικό θέμα η οργάνωση των παραγωγών, κυρίως μέσα από τη διαδικασία διακίνησης των προϊόντων τους και της προώθησής των προϊόντων στις διεθνείς αγορές, όπως επίσης και θέματα που έχουν σχέση με την οργάνωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Θα έλεγα ότι από τη δική μας πλευρά βγήκαμε σοφότεροι, γιατί πρόκειται για ανθρώπους που βιώνουν οι ίδιοι όσα εκφράζουν στις συναντήσεις μας. Ταυτόχρονα, αναφερθήκαμε στη διαδικασία που ολοκληρώνουμε αυτή την περιόδο και αφορά στα κριτήρια οργάνωσης των ομάδων παραγωγών που είναι ένα από τα βασικότερα εργαλεία εφαρμογής του νόμου. Οι ίδιοι επισήμαναν ότι καταθέτουν τεκμηριωμένες προτάσεις πάνω στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και γι’ αυτό εξάλλου ήρθαν και σήμερα εδώ, μη υιοθετώντας μορφές πάλης που δημιουργούν γενικότερα προβλήματα στην κοινωνία. Θα έλεγα κλείνοντας ότι πρόκειται για μια από τις συναντήσεις που ο διάλογος έχει ουσιαστικό και συγκεκριμένο περιεχόμενο. Γι’ αυτό λοιπόν τους ευχαριστώ για τη σχετική συζήτηση.

Δεδομένου ότι είναι παραγωγικές συναντήσεις, γιατί δεν γίνονται πιο συχνά; Θα ακολουθήσουν και άλλες;

Τέτοιες συναντήσεις κάνουμε συνεχώς, άσχετα εάν δεν λαμβάνουν την ίδια δημοσιότητα. Θα κάνουμε, για παράδειγμα, μια συνάντηση με τους εκπροσώπους απ΄ολη την Ελλάδα των λαϊκών αγορών που πραγματικά, μιας και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση για το νομοσχέδιο που αφορά τις λαϊκές αγορές, θα τους ακούσουμε. Και μην ξεχνάμε ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα υπάρξει μια συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και εκπροσώπους των αγροτών της κεντρικής Μακεδονίας που βρίσκονται σε κινητοποίηση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέσα από αυτές τις συναντήσεις βγαίνει και θα βγει κάτι ουσιαστικό. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τη στοιχειοθέτηση από την πλευρά των αγροτών των δυσκολιών του αγροτικού επαγγέλματος. Από τη δική μας πλευρά, αναγνωρίζουμε αυτά τα προβλήματα και προσπαθούμε να υπηρετήσουμε όσο καλύτερα γίνεται τον αγροτικό κόσμο με δεδομένες βέβαια τις συνθήκες που βιώνει η χώρα μας και τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Έχετε την αίσθηση ότι φέτος οι αγροτικές κινητοποιήσεις θα είναι μικρότερης έντασης και διάρκειας σε σχέση με άλλες χρονιές;

Σίγουρα. Όπως φαίνεται έως σήμερα, δεν συγκρίνεται -τουλάχιστον από πλευράς συμμετοχής- η φετινή με την περασμένη χρονιά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχουν οι αγρότες τα αιτήματά τους. Αυτό που λέω εγώ εδώ και καιρό είναι ότι αυτές οι συναντήσεις, ιδιαίτερα με τους εκπροσώπους των αγροτών που βρίσκονται σε κινητοποίηση, έπρεπε να έχουν γίνει νωρίτερα. Έπρεπε πριν ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις να έχουμε συζητήσει και οι ίδιοι να έχουν στοιχειοθετήσει τα αιτήματά τους. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Εμείς θα ολοκληρώσουμε έναν κύκλο συναντήσεων και εκείνοι θα εκτιμήσουν την πορεία τους.

Θα δούμε δηλαδή τα περισσότερα αιτήματά τους να ικανοποιούνται με αυτή τη σειρά συναντήσεων;

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι για ακόμη μία φορά. Σε δημοσιονομικό επίπεδο, δεν μπορεί να δοθεί ούτε ένα ευρώ επιπλέον από αυτά που έχουν λάβει ήδη το 2016. Από κει και πέρα, θέματα που έχουν σχέση με θεσμικές παρεμβάσεις, και ιδιαίτερα στο μεγάλο πρόβλημα του κόστους παραγωγής, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ακόμη περισσότερα με συγκεκριμένες λύσεις και κατευθύνσεις.

Θα λέγατε ότι υπάρχει ένας μεγάλος κόμπος που σας εμποδίζει να έρθετε σε μια τελική συνεννόηση ή είναι επί μέρους οι διαφωνίες που σας χωρίζουν;

Εάν υπήρχαν πραγματικά μεγάλα θέματα, τα οποία εμποδίζουν τη συζήτηση θα ήμουν ο πρώτος που θα το έλεγε. Θα πω όμως για ακόμη μία φορά ότι δεν μπορώ να καταλάβω την επιμονή τους στα θέματα της φορολόγησης, του ασφαλιστικού και της διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων, όταν το 2016 είναι μια χρονιά ορόσημο με την καθιέρωση του ατομικού αφορολόγητου και της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και βεβαίως με την ανάδειξη του 2016 σε χρονιά ρεκόρ για την καταβολή ενισχύσεων, οι οποίες ξεπέρασαν συνολικά τα 3,7 δισ. ευρώ και αν προσθέσουμε και το πλεόνασμα που δώσαμε ως 13η σύνταξη στους αγρότες φτάνουμε τα 4 δισ. ευρώ Άρα, λοιπόν, δεν υπάρχει βάση στην αιτιολόγηση των συγκεκριμένων κινητοποιήσεων.

Λέτε άρα ότι η αιτία των κινητοποιήσεων είναι περισσότερο μια αντιπολιτευτική διάθεση.

Εσείς κάνετε μια ερμηνεία, εγώ θα προτιμούσα να σταματήσω εδώ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter