Αγροτικές κινητοποιήσεις: Διάσταση απόψεων ενόψει παναγροτικού συλλαλητηρίου (Photos)

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Διάσταση απόψεων ενόψει παναγροτικού συλλαλητηρίου (Photos)

Για το συλλαλητήριο της Τρίτης, στην πλατεία Βάθη, στην Αθήνα, προετοιμάζονται οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ οι συνάδελφοί τους από την Κεντρική Μακεδονία δηλώνουν ότι δε θα συμμετάσχουν και ετοιμάζουν λίστα με προτάσεις για τη συνάντηση της Τετάρτης, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργικά στελέχη._x000D_
_x000D_

Οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας περιμένουν από το Γιάννη Δραγασάκη και στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σειρά μέτρων που θα μειώνουν το υψηλό κόστος παραγωγής που τους πνίγει, αλλά και που, ακόμη και εν μέσω των ήδη ψηφισμένων νομοσχεδίων για τα ασφαλιστικό και φορολογικό, θα μπορούν να καταστήσουν βιώσιμη την ενασχόλησή τους με τον πρωτογενή τομέα.

Σε σύσκεψή τους το απόγευμα, στις 17.00, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χαλάστρας, η διευρυμένη πλέον συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας θα ορίσει την αντιπροσωπεία που θα συμμετάσχει στη συνάντηση με τα κυβερνητικά στελέχη και παράλληλα θα καθορίσει το πλαίσιο στο οποίο θα επιχειρηθεί να κινηθεί η συζήτηση. Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας και όσοι συντάσσονται με αυτήν, σε γενική τους συνέλευση αποφάσισαν να μην συμμετέχουν στο παναγροτικό συλλαλητήριο, τονίζοντας ότι δεν συμφωνούν «σε κομματικού τύπου διοργανώσεις, όποιος και αν τις προγραμματίζει».

Παραμένουν ωστόσο σταθερά στα μπλόκα τους, όπως και οι αγρότες – κτηνοτρόφοι της δυτικής Μακεδονίας. Οι τελευταίοι πάντως, μετά από ήδη μία άκαρπη συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη, οργανώνονται για το παναγροτικό συλλαλητήριο της Τρίτης, στην Αθήνα, συλλαλητήριο στο οποίο αναμένεται να δώσουν το «παρών» περισσότεροι από 2.500 αγρότες και κτηνοτρόφοι, όπως τόνισε στο ΑΜΠΕ ο επικεφαλής του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας.

Τα μπλόκα

Τονίζεται ότι με τους αγρότες και κτηνοτρόφους της κεντρικής Μακεδονίας να έχουν ήδη δημιουργήσει νέο μπλόκο στον κόμβο Χέρσο, που οδηγεί στο τελωνείο της Δοϊράνης και ενισχύεται διαρκώς από τα τριγύρω χωριά του νομού Κιλκίς, το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη είναι κίνηση που κερδίζει διαρκώς έδαφος στις μεταξύ τους συζητήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο κόμβος στο Χέρσο βρίσκεται στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης – Δοϊράνης – Προμαχώνα και οδηγεί στον μεθοριακό σταθμό στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ.

Το μπλόκο των Ευζώνων – από τις 30 Ιανουαρίου – παραμένει κλειστό, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διέλευση στο τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ. Ειδικότερα, κλειστή παραμένει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο 548ο χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου – Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης – Ειδομένης.

Σε στάση αναμονής βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών, οι οποίοι από τις 25 Ιανουαρίου παραμένουν στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών. Οι Σερραίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν επανειλημμένως επιχειρήσει – ανεπιτυχώς, λόγω της παρουσίας αστυνομικής δύναμης – τη μετάβασή τους στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, από παρακαμπτήριες οδούς, ακόμη και μέσα από τα χωράφια.

Στο μπλόκο τους στα «Πράσινα Φανάρια», επί της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο), βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής και αρκετών περιοχών της ανατολικής Θεσσαλονίκης και συνεχίζουν τον επ’ αόριστον αποκλεισμό στο σημείο και στα δύο ρεύματα. Επίσης, παρατεταγμένοι με τρακτέρ είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι στον κόμβο της Τρίγλιας (Θεσσαλονίκης – Μουδανίων), στον Άγιο Μάμα (Μουδανίων – Κασσάνδρας) και στα Βραστά (Πολυγύρου – Αγίου Όρους). 

Στα διόδια των Μαλγάρων παραμένουν αγρότες της ευρύτερης περιοχής, έχοντας παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους και προετοιμάζοντας τον κόσμο τους για μετάβαση στο συλλαλητήριο της Τρίτης. Στον κόμβο Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας, βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι. Στην αεροφέγυρα Κατερίνης βρίσκονται από το βράδυ της 28ης Ιανουαρίου, αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και παρακολουθούν τις εξελίξεις, σχεδιάζοντας συμβολικούς αποκλεισμούς εφοριών και τραπεζών.

Σε στάση αναμονής η δυτική Μακεδονία

Σε στάση αναμονής, λόγω της διοργάνωσης του συλλαλητηρίου στην Αθήνα, βρίσκονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της δυτικής Μακεδονίας, παραμένοντας, ωστόσο, στα μπλόκα που έχουν στηθεί στα εξής σημεία: Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα και στην Αγία Κυριακή, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού από τη διασταύρωση Σιάτιστας.

Στη θέση τους παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας – Έδεσσας, αλλά και στον κόμβο Μανιακίου. Οι συμμετέχοντες στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Φλώρινας – Έδεσσας έχουν συνταχθεί επίσημα με τη συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας. Αγροτικό μπλόκο έχει στηθεί και στη γέφυρα Ρυμνίου, επί της εθνικής οδού Λάρισας – Κοζάνης.

Λάρισα: Με το βλέμμα στην Αθήνα, αλλά και διαρροές 

Για το πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο, την Τρίτη στην Αθήνα, οργανώνονται οι αγρότες στα περισσότερα μπλόκα του νομού Λάρισας. Την Κυριακή, συνταξιοδοτικά σωματεία, αλλά και μέλη της ομοσπονδίας βιοτεχνικών σωματείων της Αθήνας βρέθηκαν στο μπλόκο της Νίκαιας και πραγματοποίησαν συλλαλητήριο συμπαράστασης. Οι αγρότες από το μπλόκο της Μελούνας και από το Δαμάσι καλούν τους συναδέλφους τους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, ενώ οι αγρότες του μπλόκου του Πλατυκάμπου αναμένεται να βρεθούν την Τετάρτη στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθούν με τα συναρμόδια υπουργεία και να συζητήσουν τα αιτήματα τους.

Υπενθυμίζεται πως, κλειστή και στα δύο ρεύματα παραμένει η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης, σε Νίκαια και Πλατύκαμπο. Επίσης, συνεχίζουν τις απογευματινές ώρες τον αποκλεισμό της Ε.Ο Λάρισας – Κοζάνης οι αγρότες από τον μπλόκο της Μελούνας, ενώ σε συμβολικό αποκλεισμό της Ε.Ο Λάρισας – Τρικάλων προχωρούν από 15:00 με 17:00, οι αγρότες του μπλόκου της Ραχούλας.

Στο ΣτΕ κατά του ασφαλιστικού νόμου

Σε περισσότερους από 50.000 ανέρχονται ήδη οι αγροτοκτηνοτρόφοι που έβαλαν την υπογραφή τους στην προσφυγή που πρόκειται να κατατεθεί στο τέλος του Φεβρουαρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά του ασφαλιστικού νόμου. Οι «κάλπες» στήθηκαν στις 8 Φεβρουαρίου και θα παραμείνουν τουλάχιστον έως τις 20, με τις εκτιμήσεις των αγροτών να ανεβάζουν το τελικό νούμερο των υπογραφών σε πάνω από 100.000.

Η πρωτοβουλία για την προσφυγή των αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων και άλλων εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα στο ΣτΕ κατά του ασφαλιστικού νόμου, γνωστοποιήθηκε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη σελίδα του «Farmer Union». Στην ανάρτηση που έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημειώνεται: «Στο πλαίσιο της διαφορετικότητας των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων, έχοντας ως γνώμονα τη νέα εποχή που ξεκινά, με την εφαρμογή των επαχθών νομοθετημάτων ασφαλιστικό -φορολογικό που θα σημάνει την πλήρη διάλυση της παραγωγικής βάσης στη χώρα, εξαντλούμε κάθε μορφή αγώνα και κάθε έννομο δικαίωμα που ως ελεύθερους πολίτες μας παρέχει το Σύνταγμα του κράτους».

Στα μπλόκα οι αγρότες και στην Κέρκυρα

Με συμβολικό κλείσιμο του οδικού κόμβου Μεσογγής ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους, το πρωί της Δευτέρας, οι Κερκυραίοι αγρότες, συμμετέχοντας πλέον ενεργά στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις των αγροτικών συλλόγων.

«Οι αγρότες της Κέρκυρας βρίσκονται σήμερα στους δρόμους ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Αγροτών της Νίκαιας, να συμμετέχουν ενεργά στο κοινό αγώνα των αγροτών για να προστατέψουν το επάγγελμα του αγρότη, να διεκδικήσουν τα δικαιώματα που απέκτησαν με πολλούς αγώνες και σκληρή δουλειά, να απενταχθούν από τα σκληρά ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας Βασίλης Αρμενιάκος.

Η μηχανοκίνητη πομπή των αγροτών, που ξεπερνά τα 100 οχήματα, αναμένεται να κατευθυνθεί προς το αεροδρόμιο Ιωάννης Καποδίστριας, ενώ πρόκειται να οδηγηθεί στο κέντρο της πόλης, με προορισμό να φτάσει στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Κέρκυρας.

Οι Κερκυραίοι αγρότες, πέραν των κοινών αιτημάτων με τους πανελληνίους αγροτικούς συλλόγους διεκδικούν την άμεση επίλυση και τοπικών ζητημάτων από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον δήμο Κέρκυρας. Μεταξύ αυτών είναι η αγροτική οδοποιία που, όπως καταγγέλλουν, «είναι ανύπαρκτη» και η έκπτωση στην κατανάλωση του νερού από τον δήμο Κέρκυρας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter