Αγωνία για τη φωτιά στην Ανατολική Μάνη – Σε εξέλιξη πυρκαγιές σε όλη την χώρα (Video, Photos)

Αγωνία για τη φωτιά στην Ανατολική Μάνη – Σε εξέλιξη πυρκαγιές σε όλη την χώρα (Video, Photos)

Σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιές σε όλη την χώρα από το μεσημέρι της Κυριακής. Οι πυροσβέστες παλεύουν με δύο μεγάλα μέτωπα στην Ανατολική Μάνη, έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια στις περιοχές του Κότρωνα και του Παρασύρου. Η φωτιά είναι τόσο ισχυρή που γίνεται ορατή από τα Κύθηρα. 

Αρκετά σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, αφού οι πυρκαγιές πέρασαν μέσα από οικισμούς, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την κατάσβεσή τους.

Αυτή την ώρα στον Πύριχο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 15 ατόμων, ενώ στον Παρασύρο 55 πυροσβέστες με 22 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 20 ατόμων, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν μάχη με διάσπαρτες οριοθετημένες εστίες. 

Η φωτιά προήλθε από αναζωπύρωση πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει το πρωί του Σαββάτου στον Πύρριχο Λακωνίας και είχε χαρακτηριστεί ως «ακίνδυνη» καθώς έκαιγε χαμηλή βλάστηση και σε πετρώδες έδαφος.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Λακωνικού Τύπου η φωτιά έχει κάψει σπίτια στον Κότρωνα και στον οικισμό Χαλικιά Βάττα, ενώ έχει επεκταθεί προς Φλομοχώρι. Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη λόγω των ανέμων και οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να τη θέσουν υπό έλεγχο, με το φόβο για το τι θα γίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα ακριβής εικόνα για τις καταστροφές.

Σύμφωνα με το lakonikos.gr καίγονται σπίτια και στον οικισμό Παρασυρός. Η φωτιά κατευθύνεται προς Σκουτάρι από τη μια πλευρά και προς το όρος Σαγιά από την άλλη. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 5 μποφόρ τουλάχιστον.

«Η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη σήμερα στην περιοχή του Κότρωνα και στο Σκουτάρι, όπου μέχρι σήμερα τα ξημερώματα ήταν σε πλήρη εξέλιξη δύο πύρινα μέτωπα», λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Αδαμαντία Τζανετέα.

Η ίδια προσθέτει ότι «υπάρχουν πυροσβεστικές δυνάμεις που δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές», αλλά όπως σημειώνει, «ελπίζουμε να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή».

Όσον αφορά στις ζημιές που έχουν προκαλέσει οι φωτιές, η Αδαμαντία Τζανετέα αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «είναι ακόμα νωρίς για να έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα» και συμπληρώνει: «Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι τώρα είναι ότι έχουν καεί δύο σπίτια στον Κότρωνα και στο Σκουτάρι, ενώ στον Κότρωνα η φωτιά πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών».

Επίσης, η αντιπεριφερειάρχης λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι υπάρχει μεγάλη καταστροφή στις ελαιοκαλλιέργειες και όπως προσθέτει, λόγω των πυρκαγιών, έφυγαν από τις περιοχές που απειλούνταν πολλοί παραθεριστές και επισκέπτες.

Όσον αφορά στις προσπάθειες για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά στον Κότρωνα επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 11 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα με 15 άτομα. Επίσης, στο Σκουτάρι, κοντά στον Παρασυρό, επιχειρούν 66 πυροσβέστες με 33 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα με 19 άτομα.

Για σήμερα, η πυροσβεστική υπηρεσία βρίσκεται επί ποδός σε όλη την χώρα, καθώς ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι αυξημένος.

Υπήρχαν μαρτυρίες ότι έχει αρχίσει η εκκένωση του Κότρωνα με καΐκια και αλλά πλωτά μέσα ήδη από το βράδυ της Κυριακής, όμως στις 22:30 Πυροσβεστική και Λιμενικό ενημέρωσαν πως ακόμα δεν έχει αρχίσει η απομάκρυνση κατοίκων αλλά βρίσκονται σε ετοιμότητα εάν κριθεί απαραίτητο.

.

Φωτιά στη Βοιωτία Πυρκαγιά αυτή την ώρα σε Μαυρομάτι Αλιάρτου στην Βοιωτία. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, επιχειρούν 22 πυροσβέστες και 9 οχήματα.

Καίγεται δάσος στη Φθιώτιδα Αυτή την ώρα καίγεται δασική έκταση στην περιοχή Ροβολιάριο Μακρακώμης στη Φθιώτιδα. 12 πυροσβέστες και 6 οχήματα επιχειρούν για την κατάσβεσή της.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε πλέον η πυρκαγιά που ξέσπασε, στις 3:30 τα ξημερώματα, στην περιοχή Άνω Σούλι Μαραθώνα. Στο σημείο επιχειρούν τώρα 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Φωτιά που είχε ξεσπάσει το απόγευμα της Κυριακής στην Κεφαλονιά και κατέστρεψε δασικές εκτάσεις, βρίσκεται πλέον σε ύφεση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter