Αίγυπτος: Σύλληψη μπλόγκερ – δημοσιογράφου, υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Αίγυπτος: Σύλληψη μπλόγκερ – δημοσιογράφου, υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο Αιγύπτιος μπλόγκερ και δημοσιογράφος Ουάελ Αμπάς, γνωστός για τις θέσεις του κατά της αστυνομικής βίας, συνελήφθη τη νύκτα της Τρίτης προς Τετάρτη στο σπίτι του στο Κάιρο, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του.

Σε μήνυμα που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook τη νύκτα ο Ουάελ Αμπάς έγραψε: «Με συλλαμβάνουν».

«Είμαι σε επαφή με την οικογένειά του. Και αυτό που μόλις συνέβη είναι απαγωγή, όχι σύλληψη», διαβεβαίωσε ο δικηγόρος του Γκαμάλ Έιντ προτού προσθέσει: «αναζητούμε αυτή τη στιγμή πληροφορίες για το πού βρίσκεται».

Ο Αμπάς κάνει αναρτήσεις εδώ και περίπου 10 χρόνια στο Facebook, στο YouTube και το Twitter κυρίως κατά της αστυνομικής βίας, των βασανιστηρίων και της διαφθοράς.

Τον Ιανουάριο του 2011, στη διάρκεια της εξέγερσης που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ, σχολίαζε τα γεγονότα.

Ο λογαριασμός του στο Twitter ανεστάλη τον Δεκέμβριο του 2017.

Διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τακτικά την καταστολή που διεξάγεται από το 2013 εναντίον των ισλαμιστών ακτιβιστών που πρόσκεινται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, όπως και εναντίον των αριστερών και λαϊκών ακτιβιστών από την κυβέρνηση του Αιγύπτιου προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Στις αρχές του μήνα είχε συλληφθεί ένας άλλος μπλόγκερ, ο Σέριφ Γκάμπερ. Λίγο αργότερα ακολούθησε η σύλληψη του Σάντι Αμπουζέιντ, ο οποίος γύριζε σατιρικά βίντεο.

Χθες Τρίτη ο δημοσιογράφος και ειδικός ερευνητής του τζιχαντιστικού κινήματος στο Σινά, ο Ισμαήλ Αλεξαντράνι, καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη από αιγυπτιακό στρατοδικείο. Είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο του 2015 και κατηγορούνταν ότι ανήκει στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική οργάνωση στην Αίγυπτο το 2013.

Ωστόσο την προηγούμενη Τετάρτη ο πρόεδρος Σίσι ανακοίνωσε ότι έδωσε χάρη σε περισσότερους από 330 νεαρούς κρατούμενους που είχαν συλληφθεί κυρίως στη διάρκεια διαδηλώσεων.

_x000D_
_x000D_

_x000D_
_x000D_

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter