Αισιοδοξία Ρέγκλινγκ ότι η Ελλάδα θα γίνει ιστορία επιτυχίας

Αισιοδοξία Ρέγκλινγκ ότι η Ελλάδα θα γίνει ιστορία επιτυχίας

Την_x000D_
αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα γίνει μία ιστορία επιτυχίας, όπως και οι_x000D_
τέσσερις άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος_x000D_
του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη_x000D_
που έδωσε στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse. 

Απαντώντας στην ερώτηση για τον λόγο που είναι τόσο αισιόδοξος, καθώς το χρέος της Ελλάδας είναι υψηλότερο από το 180% του ΑΕΠ και ορισμένοι υπουργοί της κυβέρνησής της θέλουν να ακυρώσουν μεταρρυθμίσεις, ο Ρέγκλινγκ απάντησε: «Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ υπομονετικός πιστωτής. Μπορούμε, όμως, να σταματήσουμε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφασίσθηκαν για την Ελλάδα, αν τα προγράμματα προσαρμογής δεν συνεχισθούν, όπως έχει συμφωνηθεί. Είμαι αισιόδοξος μετά τις πιο πρόσφατες συζητήσεις μου με τον πρωθυπουργό Τσίπρα. Το επίπεδο το χρέους φαίνεται να είναι τρομακτικά αυξημένο. Η Ελλάδα, όμως, μπορεί να ζήσει με αυτό, καθώς οι ωριμάνσεις των δανείων είναι πολύ μεγάλες και τα επιτόκιά τους πολύ χαμηλότερα από ότι στις περισσότερες άλλες χώρες».

Στην ερώτηση, αν η Ευρώπη έχει πάρει τα σωστά διδάγματα από την κρίση, δέκα χρόνια μετά τη χρεοκοπία της Lehman, ο επικεφαλής του ESM απάντησε: «Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε δύο διαδοχικές κρίσεις, σε πολύ μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους, κάτι που είναι πολύ ασυνήθιστο Και οι δύο σχετίζονταν. Η κρίση του ευρώ ήταν εσωτερική, αλλά δεν θα ήταν τόσο έντονη αν δεν είχαμε λίγο πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Έχουμε περισσότερες ρυθμίσεις σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ πριν οι ρυθμίσεις ήταν πολύ λίγες. Η πεποίθηση ότι η αγορά αυτορυθμίζεται ήταν λάθος. Στην Ευρώπη, οι πέντε χώρες που ήταν σε κρίση έκαναν τα μαθήματά τους. Ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων τους, τέσσερις από αυτές είναι σε καλύτερη κατάσταση σήμερα από τις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Είναι ιστορίες επιτυχίας. Ευελπιστούμε ότι η Ελλάδα θα γίνει επίσης μία ιστορία επιτυχίας».

Ο κ. Ρέγκλινγκ εμφανίσθηκε καθησυχαστικός για την Ιταλία. Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να αποτελεί πηγή ακόμη μεγαλύτερης ανησυχίας, καθώς ο Σαλβίνι και ο Ντι Μάιο υπόσχονται πρόσθετες δαπάνες που θα προκαλέσουν έκρηξη του δημοσιονομικού ελλείμματος, απάντησε: «Και οι δύο ηγέτες κομμάτων είπαν επίσης πολύ διαφορετικά πράγματα τις τελευταίες ημέρες: Είπαν ότι θέλουν να σεβασθούν τους δημοσιονομικούς κανόνες και ότι δεν θα παραβιασθεί το όριο του 3% για το έλλειμμα. Επομένως, δεν φαίνεται ότι θα εφαρμόσουν τα προεκλογικά προγράμματά τους, ασφαλώς όχι αμέσως».

Ο επικεφαλής του ESM είπε ότι στο Ecofin ήταν σαφές για όλους τους υπουργούς Οικονομικών ότι θα πρέπει να προετοιμασθούν για μία αύξηση των επιτοκίων. Στην ερώτηση, πόσο ισχυρή μπορεί να είναι η πίεση για μεταρρυθμίσεις στις χώρες της Ευρωζώνης που χρηματοδοτούνται από τον ESM, ο Ρέγκλινγκ απάντησε: «Όσον αφορά στην Ελλάδα, απείχαμε μόνο λίγα λεπτά από το Grexit το 2015. Και στις μεγαλύτερες άλλες χώρες, επίσης, οι κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται ότι η πλειονότητα του πληθυσμού θέλει την παραμονή στο ευρώ. Για τον λόγο αυτό, δεν μπορούν να δεχθούν το μη προβλέψιμο κόστος που θα αντιμετώπιζαν, αν έφευγαν από το ευρώ».

Ο Ρέγκλινγκ είπε ότι δεν έχει σχέδιο να αποχωρήσει από τον ESM, απαντώντας στην ερώτηση, αν θα παραμείνει επικεφαλής του όταν αυτό μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. «Δεν έχω σχέδιο να πάρω σύνταξη, η σύνταξη δεν είναι καλή για την υγεία. Το προσωπικό παραμένει το ίδιο, όπως και ο επικεφαλής. Θα περάσει, ωστόσο, τουλάχιστον ένα έτος μέχρι να υπάρξει η επέκταση των αρμοδιοτήτων. Και πιθανότατα θα κρατήσουμε το όνομα του ESM, έτσι ώστε να αποφευχθεί η όποια σύγχυση», δήλωσε.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter