Αλ. Τσίπρας: Η απώλεια Τσακυράκη δυσαναπλήρωτο κενό στο μέτωπο της προόδου

Αλ. Τσίπρας: Η απώλεια Τσακυράκη δυσαναπλήρωτο κενό στο μέτωπο της προόδου

«Έφυγε» στα 67 του χρόνια χτυπημένος από τον καρκίνο ο γνωστός καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Σταύρος Τσακυράκης.  Είχε σημαντική δράση κατά της Χούντας, ενώ είχε συλληφθεί και βασανίστηκε στα υπόγεια της ΕΑΤ-ΕΣΑ. Τον περασμένο Απρίλιο παρέδωσε το τελευταίο μάθημά του στη Νομική Σχολή Αθηνών, σε μία κατάμεστη αίθουσα.

Αναφερόμενος στον Στ. Τσακυράκη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημείωσε στο twitter:

«Αγωνιστής της Δημοκρατίας, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μαχητικά αντίθετος στη χούντα και διακεκριμένος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, ο Σταύρος Τσακυράκης αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στο μέτωπο της προόδου. Συλλυπητήρια στους δικούς του και σε όσους τον αγάπησαν».

_x000D_
_x000D_

Ο Σταύρος Τσακυράκης είχε γεννηθεί στη Μήθυμνα Λέσβου το 1951. Βρέθηκε στην Αθήνα ως οικότροφος του Κολεγίου Αθηνών, επιλεγμένος από το σχολείο που έδινε βάρος στην ανάγκη να στηριχθούν οι σπουδές παιδιών από χαμηλά οικονομικά στρώματα.

Μπήκε στη Νομική και δραστηριοποιήθηκε πολιτικά, φτάνοντας στη θέση του γενικού γραμματέα του «Ρήγα Φεραίου», της νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού. Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη φιλοσοφία του δικαίου στο Πανεπιστήμιο Ρώμης, ενώ το 1990 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του συνταγματικού δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά την περίοδο της Χούντας των Συνταγματαρχών διετέλεσε γραμματέας της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος και μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου.

Ήταν υποψήφιος με το Ποτάμι στις ευρωεκλογές του 2014, ενώ στο παρελθόν υπήρξε ακαδημαϊκός επισκέπτης στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Κολούμπια και Νέας Υόρκης.

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεπής υπερασπιστής της ελευθερίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του σημειώνει: «Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τον θάνατο του Καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη. Ο Σταύρος Τσακυράκης υπήρξε συνεπής υπερασπιστής της ελευθερίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, παλιός «Ρηγάς», αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα, που βασανίστηκε επί Χούντας στα κολαστήρια της ΕΑΤ–ΕΣΑ. Μας αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη ένα πλούσιο επιστημονικό έργο αλλά, κυρίως, το υπόδειγμα της αγωνιστικής στάσης ζωής του. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Ποτάμι: Σπάνιος αγωνιστής και δάσκαλος

Για έναν σπάνιο Αγωνιστή και Δάσκαλο επειδή ήταν γενναίος στα μικρά και στα μεγάλα, κάνει λόγο το Ποτάμι αναφερόμενο στον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σταύρο Τσακυράκη που πέθανε σήμερα σε ηλικία 67 ετών.

«Σήμερα δεν χάσαμε μόνο έναν σπουδαίο καθηγητή, έναν σπουδαίο άνθρωπο, χάσαμε έναν φίλο. Και αυτό το κενό θα είναι για πάντα δυσαναπλήρωτο», τονίζεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «Η στήριξη του στο Ποτάμι ειδικά τους πρώτους δύσκολους μήνες ήταν καθοριστική. Οι ομιλίες του, οι αρχές του, ήταν ευαγγέλιο για όλους μας. Και μπορεί να έπαψε κάποια στιγμή να είναι ενεργός – “τι δουλειά έχω εγώ στην πολιτική, εγώ καθηγητής μόνο είμαι” – αλλά δεν έπαψε ποτέ να μας διδάσκει, να μας συμβουλεύει, να μας μαλώνει».

Το Ποτάμι εκφράζει «τα συλλυπητήρια μας στη γυναίκα του Πόπη και σε όσους ειλικρινά τον αγαπούσαν».

ΚΙΝΑΛ: Αφιέρωσε τη ζωή του στην ελευθερία

«Ο Σταύρος Τσακυράκης, αφιέρωσε τη ζωή του στα δικαιώματα και την ελευθερία. Στην προσωπική του ζωή τα χρόνια της χούντας, στην ακαδημαϊκή, όσο και στις δικαστικές αίθουσες. Το παράδειγμα και η διαδρομή του, βαριά κληρονομιά στους φοιτητές του, στους συνεχιστές της σκέψης και της δράσης του» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ αναφερόμενο στον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 67 ετών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter