Αλέξης Τσίπρας: Να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις με τα μάτια στραμμένα στην κοινωνία

Αλέξης Τσίπρας: Να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις με τα μάτια στραμμένα στην κοινωνία

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο από τα μνημόνια και πως «δεν είναι καιρός για χαλάρωση αλλά το αντίθετο» έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος προχώρησε σε έναν απολογισμό της διετίας στην Κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο του 2015 και περιέγραψε το όραμα της Κυβέρνησης για την Ελλάδα μέχρι τις εκλογές του 2019

Όπως είπε «Για πρώτη φορά η Ελλάδα έγινε θετική είδηση», ότι ανοίγει ο δρόμος της εξόδου από τα προγράμματα και την περιπέτεια του μνημονίου και ότι γι αυτόν ακριβώς το λόγο «δεν είναι καιρός για χαλάρωση αλλά το αντίθετο», ζητώντας παράλληλα σοβαρότητα και σκληρή δουλειά «για να βγει σε έναν χρόνο η χώρα από τη λάσπη».

Αρχίζοντας την ομιλία του είπε αστειευόμενος ότι «είναι η πρώτη φορά που περνάω τα γενέθλιά μου συνεδριάζοντας στην ΚΕ. Είναι πρώτη φορά που βρισκόμαστε μπροστά σε τόσες ευθύνες και δεν πρέπει να κάνουμε διακοπές».

«Ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε, ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας το ήθος, την ειλικρίνεια, την αποφασιστικότητά μας. Ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία στην απόδοση της οικονομίας. Η Ελλάδα δεν είναι πια ο παρίας, το “Μαύρο Πρόβατο” της Ευρώπης”», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ε. έρχεται σε μία κομβική περίοδο για τη χώρα, για την οικονομία και για την κυβέρνηση και υπάρχει ανάγκη να σχεδιαστεί η επόμενη ημέρα.

«Σε ενάμιση μήνα από σήμερα θα κλείσουμε 2 χρόνια από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 όταν ο λαός σε απόλυτη γνώση της συμφωνίας έδωσε σε εμάς εντολή να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Βρισκόμαστε λίγο πριν τα μισά της κυβερνητικής μας θητείας. Ο λαός αναγνώρισε το ήθος και την εντιμότητα που δείξαμε στη δύσκολη μάχη του 1ου εξαμήνου να διεκδικήσουμε μία καλύτερη συμφωνία από τους δανειστές» τόνισε.

«Έχω την βαθιά πεποίθηση ότι μας εμπιστεύτηκε για να υπάρξει μία κυβέρνηση θεμελιωμένη στην κοινωνική ευαισθησία» σημείωσε προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι η ανάκτηση της εργασίας αποτελεί «Εθνικό στόχο».

Τέλος ο κ. Τσίπρας έκανε έναν απολογισμό τον όσων έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια κυρίως μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Αναφέρθηκε στην Υγεία, στις προσλήψεις προσωπικού, στην πρόσβαση 2,5 εκ. Ανασφάλιστων πολιτών, στην πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην μάχη κατά της μίζας και της διαφθοράς με το άνοιγμα υποθέσεων όπως εκείνες του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Νοβάρτις.

Στην εργασία και στη μείωση 6 μονάδες της ανεργίας από το 2014, στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και στην επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων

Στις υποδομές αναφέρθηκε στους μεγάλους δρόμους που παραδόθηκαν και όπως είπε εξοικονομήθηκαν 760 εκατομμύρια, στο προσφυγικό που αντιμετωπίστηκε με ανθρωπισμό και αλληλεγγύη, στο νόμο για την ιθαγένεια και στο σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια.

Τέλος στην εξωτερική πολιτική, στην αναβάθμιση του διεθνούς κύρους της χώρας, στην ενίσχυση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας καις το γεγονός ότι Ελλάδα είναι πλέον ένας πόλος ασφάλειας και σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή.

«Ποια θα είναι η πολιτική δύναμη που θα οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στη νέα εποχή», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. «Ποια θα είναι Η Ελλάδα το 2019 όταν θα ζητάμε την ψήφο του Ελληνικού λαού;».

«Θα είναι μια Ελλάδα έξω από τα μνημόνια και την ασφυκτική λιτότητα που έφερε την ελληνική κοινωνία στα όρια της. Με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, με την ανεργία, ακόμα πιο κάτω, με ένα ισχυρό σύστημα Δημόσιας Υγείας, πλαισιωμένο και από την εμβληματική μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με ένα νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που δεν θα εξοντώνει τη μαθητική κοινότητα, με το πλέον αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα που δεν είναι άλλο από την απλή αναλογική, με ένα στιβαρό κοινωνικό κράτος, που παρέχει κοινωνική προστασία σε όλους όσοι την έχουν ανάγκη, με μια πραγματικά ανεξάρτητη και λειτουργική Δικαιοσύνη, με ένα νέο προοδευτικό και σύγχρονο Σύνταγμα. Και τέλος, η Ελλάδα που οραματιζόμαστε, έχει και θα συνεχίσει να ισχυροποιεί την αδιαμφισβήτητη και κομβική της θέση στο διεθνές πεδίο», συνέχισε ο Πρωθυπουργός για να κλείσει λέγοντας:

«Αυτή είναι η Ελλάδα που οραματιζόμαστε. Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά ότι αυτό το όραμα φέρει πρόσημο ιδεολογικό και ταξικό και είναι το πρόσημο της Αριστεράς και αυτό το όραμα έχει απέναντί του το σχέδιο της νεοφιλελεύθερης ΝΔ που επιδιώκει να διαλύσει το κοινωνικό κράτος, να διχάσει την κοινωνία, να απορρυθμίσει πλήρως την αγορά εργασίας, να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα τις επιλογές των επιχειρηματικών ελίτ».

Επιτιθέμενος στη ΝΔ είπε ότι ασκεί μια «μανιασμένη αντιπολίτευση» προτρέποντας τους εταίρους και τους δανειστές να αντισταθούν στην Κυβέρνηση. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο ηγετικός πυρήνας της ΝΔ σήμερα αποτελείται από «ακροδεξιούς και περιθωριακούς νεοφιλελεύθερους».

Για τη Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη είπε ότι πλέον βρίσκεται «σε μια φάση αναστοχασμού και αναζητά τους όρους πραγματικών συγκλίσεων με την Αριστερά».

«Η αριστερά πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Ο ρόλος μας είναι κρίσιμος γιατί είμαστε η πρώτη αριστερά στην Ευρώπη που φτάσαμε στην Κυβέρνηση. Γιατί βασιζόμαστε σε αρχές που ιεραρχούν πάνω απ’ όλα τον άνθρωπο. Αυτές τις αρχές καλούμαστε να υπερασπιστούμε σήμερα ακόμη και ασκώντας κριτική στην Κυβέρνηση εκεί που χρειάζεται. Η χώρα βρίσκεται ήδη στο κατώφλι μιας νέας εποχής. Είναι χρέος μας να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις με τα μάτια στραμμένα στην κοινωνία. Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος. Είμαι όμως σίγουρος ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται και θα το πετύχουμε. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.  

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter