Αλέξης Χαρίτσης: Ένας τεχνοκράτης στο στρατηγείο των εκλογών

Αλέξης Χαρίτσης: Ένας τεχνοκράτης στο  στρατηγείο των εκλογών

Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, το μεσημέρι της Τρίτης, έφτανε στους δήμους και στις περιφέρειες της χώρας έγγραφο με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον». Είχε αποσταλεί από το υπουργείο Εσωτερικών και αφορούσε τους προϋπολογισμούς των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των νομικών τους προσώπων για το επόμενο έτος.

Οι συνειρμοί λειτούργησαν γραμμικά, με δεδομένο ότι λίγο αργότερα, το απόγευμα της ίδιας ημέρας γινόταν γνωστό πως τη θέση του υπουργού Εσωτερικών αναλάμβανε ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης.

Ομως, δεν ήταν… οιωνός. Επρόκειτο απλώς για την παροχή οδηγιών αναφορικά με τη διαδικασία ενσωμάτωσης των σχεδίων προϋπολογισμού έτους 2019 των δήμων, των περιφερειών και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) που είναι φορείς της γενικής κυβέρνησης στη διαδικτυακή βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών. Κι αν κάτι σηματοδοτούσε το «επείγον» του εγγράφου ήταν το γεγονός ότι δεν σηκώνουν καθυστερήσεις οι μνημονιακές δεσμεύσεις για τις αναδιαρθρώσεις σε όλους τους τομείς και τα χρονοδιαγράμματα για την παρακολούθηση των οικονομικών μεγεθών της τοπικής αυτοδιοίκησης από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο εξορθολογισμός της οικονομικής διαχείρισης των δήμων και των νομικών τους προσώπων διασταυρώνεται με τις δημοσιονομικές πολιτικές που η κυβέρνηση ορίζει και καλεί κράτος και τοπική διοίκηση να υλοποιήσουν μέσω των δράσεών τους. Κι αυτό όχι μόνο δεν αλλάζει αλλά με την ανάληψη των ηνίων του πρώτου τη τάξει υπουργείου από τον 41χρονο τεχνοκράτη δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στον αναπτυξιακό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης με βάση το μεταμνημονιακό σχέδιο των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Δεν έχει περάσει απαρατήρητη και η επίσκεψή του Αλ. Χαρίτση στις ΗΠΑ μόλις τον περασμένο Ιούνιο, όταν είχε επαφές με επιχειρηματίες και στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

Είτε μέσω της ΔΕΘ είτε μέσω της αναπτυξιακής πορείας των δήμων και των περιφερειών η πραγματική οικονομία και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας βρίσκονται στο επίκεντρο.

Με τα εύσημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την απόδοσή του σε αυτό που λέμε εφαρμοσμένη πολιτική (ή αλλιώς ο κύριος ΕΣΠΑ έδειξε πώς να αξιοποιούνται οικονομικά εργαλεία) ήρθε στην οδό Δραγατσανίου ο Αλ. Χαρίτσης.

Μια δρασκελιά δρόμος είναι το στρατηγείο των εκλογών, όπως λένε το υπουργείο Εσωτερικών, από την πλατεία Κουμουνδούρου. Εκεί που ο προκάτοχός του και νυν γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, ο 56άχρονος Πάνος Σκουρλέτης, αναλαμβάνει ελεγκτικό ρόλο εκ μέρους του κομματικού μηχανισμού επί των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης αλλά και καλείται να υλοποιήσει τον διακηρυγμένο πολιτικό στόχο για οργανωτικό άνοιγμα προς τον κόσμο που στήριξε τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ, μακριά από τη λεγόμενη ιδεολογική εσωστρέφεια του πάλαι ποτέ κόμματος του 3%.

Οι ισορροπίες μεταξύ του δίδυμου Χαρίτση – Σκουρλέτη θα δοκιμαστούν στην κομματική καλίμπρα καθ’ οδόν προς τις εκλογές. Οι αυτοδιοικητικές κάλπες θα δώσουν δείγμα γραφής ως προς το πολιτικό παιχνίδι μεγάλου βεληνεκούς γύρω από το πολύφερνο κέντρο και με τη βεντάλια να ανοίγει στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, αριστεροδεξιάς. Είναι η προετοιμασία για την κεντρική πολιτική σκηνή όπου θα κυριαρχήσει το συναινετικό σλάλομ συμμαχιών. Με ή χωρίς κομματικό χρίσμα, οι συμπλεύσεις με προσωπικότητες από τον χώρο της κεντροδεξιάς ή στελέχη του χώρου που διεκδικεί και η Δημοκρατική Συμπαράταξη ή προέρχονται από άλλους σχηματισμούς θα τεθούν στην ημερήσια διάταξη.

Ηλικιακή ανανέωση και πολιτικές συναινέσεις

Ο εκ Καλαμάτας ορμώμενος υπουργός Εσωτερικών κινείται δίπλα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στους 53+ ενώ φέρνει τον πολιτικό αέρα της παρέας των σαραντάρηδων που σπούδασαν, έκαναν μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία (απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, με ειδίκευση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου). Η ηλικιακή ανανέωση επιδιώκεται να αποτυπωθεί και σε υποψηφιότητες μεγάλων δήμων.

Η ψήφος του εξωτερικού

Επιταχύνεται η διαδικασία για την ενεργοποίηση της συνταγματικής πρόβλεψης σχετικά με το δικαίωμα να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές οι Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τη συγκρότηση και τη λειτουργία της ειδικής επιτροπής που θα ετοιμάσει πόρισμα για την ψήφο των εκτός επικράτειας εκλογέων.

Ηδη, στα χέρια του Αλ. Χαρίτση βρίσκονται τα ονόματα σημαντικών επιστημόνων οι οποίοι θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της επιτροπής σχετικά με την ψήφο εξωτερικού και θα εισηγηθούν προς τον υπουργό Εσωτερικών ως μέλη της μία ή περισσότερες εναλλακτικές προτάσεις για την ενεργοποίηση της σχετικής συνταγματικής πρόβλεψης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της επιτροπής, ως ειδικοί επιστήμονες θα είναι: ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος (ομότιμος καθηγητής Νομικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), ο νομικός Σπύρος Βλαχόπουλος (καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ), ο πολιτικός επιστήμονας Δημοσθένης Δώδος (ομότιμος καθηγητής της Πολιτικής Ιστορίας στο ΑΠΘ), ο εκλογικός αναλυτής και πολιτικός επιστήμονας Ηλίας Νικολακόπουλος ( ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ), ο Δημήτρης Χριστόπουλος (καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου). Η επιτροπή θα έχει πρόεδρο τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη ενώ θα μετέχουν ως μέλη ο ειδικός γραμματέας Ιθαγένειας Λάμπρος Μπαλτσιώτης, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη.

Η κοινή υπουργική απόφαση για τη σύσταση και λειτουργία της επιτροπής θα φέρει τις υπογραφές του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και της νέας υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter