Αλλαγή «φρουράς» στη Γερμανία;

Αλλαγή «φρουράς» στη Γερμανία;

Τα πάνω-κάτω όπως φαίνεται ήρθαν στη Γερμανία με την αλλαγή φρουράς στους σοσιαλδημοκράτες που εμφανίζονται να κερδίζουν σημαντικό έδαφος στον προεκλογικό αγώνα προς την καγκελαρία.

Το κόμμα των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) κατέγραψε ποσοστό 31% σε δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, επωφελούμενο από τις θετικές τάσεις που επικρατούν στις επιλογές των ψηφοφόρων, μετά την ανάδειξη του Μάρτιν Σουλτς στην ηγεσία του, και καθώς μικραίνει η ποσοστιαία διαφορά με τους συντηρητικούς της Άνγκελα Μέρκελ.

Η δημοσκόπηση έγινε για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του τηλεοπτικού δικτύου RTL και πραγματοποιήθηκε επτά μήνες πριν από τη διεξαγωγή των ομοσπονδιακών εκλογών, ενώ είναι το πρώτο του ινστιτούτου Forsa που δίνει ποσοστό μεγαλύτερο του 30% στο SPD, από τον Οκτώβριο του 2012.

Ο συντηρητικός συνασπισμός της Μέρκελ, που συγκροτείται από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και την Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU), έχασε μία ποσοστιαία μονάδα στο 34%.

Το SPD, από την πλευρά του, έχει κερδίσει πέντε μονάδες σε σύγκριση με το ποσοστό του, στην προηγούμενη δημοσκόπηση του αναφερόμενου ινστιτούτου.

Οι συντηρητικοί της Μέρκελ, το CDU, και το αδελφό του κόμμα στη Βαυαρία, οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), έχασαν μία μονάδα και έπεσαν στο 34% της πρόθεσης ψήφου. Αντίθετα το SPD σημείωσε άνοδο 5 μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Forsa.

Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης ότι, αν γινόταν άμεση εκλογή του καγκελάριου, ο Σουλτς και η Μέρκελ θα ισοψηφούσαν με 37%.

Το SPD, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, εμφανίζεται εδώ και χρόνια με μικρότερο ποσοστό δημοτικότητας από τους Χριστιανοδημοκράτες και η τελευταία φορά που κέρδισε σε ομοσπονδιακές εκλογές ήταν το 2002 με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Τη Δευτέρα μια άλλη δημοσκόπηση έδειξε ότι το SPD θα νικούσε το CDU, αν οι εκλογές γίνονταν εκείνη την ημέρα.

Ο επικεφαλής της Forsa Μάνφρεντ Γκιούλνερ δήλωσε πάντως: «Ακόμη δεν παρατηρούμε μια αποφασιστική τάση για αλλαγή, όπως το 1998 όταν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ κατάφερε να κερδίσει μονάδες εξαιτίας της ευρείας δυσαρέσκειας έπειτα από 16 χρόνια διακυβέρνησης από τον Χέλμουτ Κολ».

Σύμφωνα με τη σημερινή δημοσκόπηση, το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρίσκεται στην τρίτη θέση της πρόθεσης ψήφου με 10%, ενώ οι Πράσινοι και το ακροαριστερό Die Linke συγκεντρώνουν από 8%.

Οι ομοσπονδιακές εκλογές θα διεξαχθούν στις 24 Σεπτεμβρίου και η Μέρκελ επανέλαβε χθες Τρίτη ότι θα είναι «οι πιο δύσκολες που έχω αντιμετωπίσει».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter