Άμεση βοήθεια της Ελλάδας στην Αλβανία – Χτυπήθηκε από πρωτοφανή κακοκαιρία

Άμεση βοήθεια της Ελλάδας στην Αλβανία – Χτυπήθηκε από πρωτοφανή κακοκαιρία

Βοήθεια στην Αλβανία, που χτυπήθηκε από τις ισχυρότερες βροχοπτώσεις που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της χώρας, έστειλε η Ελλάδα, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ανταποκρινόμενη άμεσα στο αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης για ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (Emergency Response Coordination Centre – ERCC).

Η συνδρομή της Ελλάδας στην γειτονική χώρα είναι σε είδη πρώτης ανάγκης, (5 γεννήτριες 2.5 kVa, 1.500 αδιάβροχα, 100 ζευγάρια γαλότσες), μετά τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στις κεντρικές και τις νότιες περιοχές της Αλβανίας, από την 1η έως τις 3 Δεκεμβρίου 2017, τα οποία προκάλεσαν εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά από την ΓΓΠΠ, οι πρωτοφανείς βροχοπτώσεις έπληξαν περισσότερα από 150.000 στρέμματα, ενώ σοβαρές βλάβες προκλήθηκαν σε υποδομές (δρόμους, δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, φράγματα, γέφυρες κ.ά.), κατοικίες και επιχειρήσεις. Περισσότερες από 700 οικογένειες έχουν μεταφερθεί σε χώρους προσωρινής διαμονής, ενώ οι τοπικές αρχές και υπηρεσίες κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποτροπή ανθρώπινων απωλειών.

Η Αλβανία ζήτησε την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ελλείψεις κυρίως σε υλικά κατασκευής γεφυρών, λοιπό εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης (π.χ. γεννήτριες, φακούς, αντλίες νερού), είδη πρώτης ανάγκης (κυτία πρώτων βοηθειών, υπνόσακους, αντίσκηνα, σωσίβια) και τρόφιμα (ξηρά και συσκευασμένη τροφή, βρεφικές τροφές και πάνες).

Εκτός από την Ελλάδα, αρωγή έχουν προσφέρει επίσης η Αυστρία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Σλοβακία και η Σλοβενία.

Επιπλέον, η Αλβανία έχει απευθύνει αίτημα για στήριξη στο Συντονιστικό Κέντρο για την Αντιμετώπιση Καταστροφών του ΝΑΤΟ (Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre – EADRC). Σε διμερές επίπεδο συνδρομή έχουν ήδη προσφέρει η Βουλγαρία, το Κόσσοβο, το Μαυροβούνιο και η πΓΔΜ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter