Αμφιλεγόμενη πρακτική: Ιστοσελίδες παρακολουθούν τι πληκτρολογούν οι επισκέπτες τους

Αμφιλεγόμενη πρακτική: Ιστοσελίδες παρακολουθούν τι πληκτρολογούν οι επισκέπτες τους

Με ειδικό λογισμικό καταγραφής εκατοντάδες ιστότοποι παρακολουθούν τι ακριβώς πληκτρολογεί ο χρήστης στο πληκτρολόγιό του όταν επισκέπτεται τις ιστοσελίδες τους.

Η πρακτική αυτή, της οποίας η νομιμότητα είναι αμφίβολη καθώς δεν γίνεται με τη συναίνεση των χρηστών, έρχεται στο φως της δημοσιότητας μετά από μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Πρίνστον των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι εταιρείες παρακολουθούν τους χρήστες γιατί θέλουν να έχουν σαφή εικόνα για το πώς χρησιμοποιούν τις ιστοσελίδες τους.

Με τη χρήση του ειδικού λογισμικού (session replay) που προσφέρουν διάφορες εταιρείες (FullStory, SessionCam, Clicktale, Smartlook, UserReplay, Hotjar, Yandex κ.α.) καταγράφονται με λεπτομέρειες ό,τι γράφουν στο πληκτρολόγιό τους οι χρήστες και όποια εντολή δίνουν με το «ποντίκι» τους, αλλά και το ακριβές περιεχόμενο των ιστοσελίδων που επισκέπτονται.

Όμως η παρακολούθηση αυτή μπορεί να κάνει τους χρήστες πιο ευάλωτους σε απάτες γιατί μέσα στα στοιχεία που πληκτρολογούν μπορεί να περιλαμβάνονται ευαίσθητα ιατρικά και άλλα προσωπικά δεδομένα, στοιχεία πιστωτικών καρτών κ.α.

Την πρακτική αυτή ακολουθούν διεθνώς 482 από τους 50.000 σημαντικότερους ιστοτόπους διεθνώς, όπως η Samsung, το Reuters, το CBS News, η Telegraph, η Home Depot κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter