Αναβολή της απόφασης του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες – Αιχμές από Παππά

Αναβολή της απόφασης του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες – Αιχμές από Παππά

Προς νέα αναβολή οδεύει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Πιο συγκεκριμένα, το πρωί της Παρασκευής γνωστοποιήθηκε, στην ιστοσελίδα του ΣτΕ, η δεύτερη αναβολή στην κρίση των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών, ΑΝΤ1, Alpha, Star, ΣΚΑΪ, Mega και ΕΙΤΗΣΕΕ.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι παραπάνω σταθμοί ζητούν να ακυρωθεί η υπ’ αριθμόν 1/2017 προκήρυξη του επίμαχου διαγωνισμού υποστηρίζοντας ότι τόσο η προκήρυξη όσο και οι υπουργικές αποφάσεις αντιτίθενται στο σύνταγμα και στην ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου.  

Η συζήτηση ήταν προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή 4 Μαΐου.

Την πρώτη φορά η συζήτηση των εν λόγω αιτήσεως αναβλήθηκαν από τους δύο εισηγητές- συμβούλους Επικρατείας, καθώς δεν είχε σταλεί από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης διευκρινιστικά τεχνικά στοιχεία που έχουν ζητηθεί από το ΣτΕ.

Τα τεχνικά στοιχεία αφορούσαν τις προϋποθέσεις καθορισμού του αριθμού των αδειών που χορηγήθηκαν (7 άδειες), καθώς μπορούσε να χορηγηθούν 16 άδειες σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των καναλιών.

Τώρα, αναβλήθηκε η συζήτηση της 4ης Μαίου 2018, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει προσδιοριστεί η νέα ημερομηνία εκδικάσεως των αιτήσεων. Ο προσδιορισμός της νέας ημερομηνία αναμένεται μέσα στο άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η δεύτερη αναβολή, δόθηκε καθώς λόγω της συνεχιζόμενης αδειοδοτικής διαδικασίας έχουν εκλείψει ορισμένοι λόγοι που προβάλλουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

Το τίμημα θα καταβληθεί σε 10 ισόποσες δόσεις και η διάρκεια ισχύος των αδειών αυτών θα είναι δεκαετής από την ημερομηνία της έκδοσης της καθεμίας από αυτές.

Η πλευρά των καναλιών υποστηρίζει ότι τόσο η προκήρυξη όσο και οι σχετικές κοινές αποφάσεις των υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών που αφορούν τις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, εθνικής εμβέλειας και ενημερωτικού προγράμματος, και ειδικά ως προς τα οικονομικά δεδομένα και έρχεται σε σύγκρουση με το Σύνταγμα, τους Ευρωπαϊκούς και Ελληνικούς νομοθετικούς κανόνες, αλλά είναι αντίθετες και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Αιχμές Παππά για την απόφαση

Σαφείς αιχμές κατά του ΣτΕ αήσε ο Νίκος Παππάς, αναφερόμενος στην «αξιολόγηση» των υποθέσεων που εξετάζει το Συμβούλιο: «Σε άλλα θέματα το ΣτΕ σπεύδει να βγάλει αποφάσεις… στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών επιμένει να κωλυσιεργεί… Οι πολίτες και κρίνουν και αντιλαμβάνονται!».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter