Αναιρέσεις με αφιέρωμα στον Μαρξ

Αναιρέσεις με αφιέρωμα στον Μαρξ

Συμπληρώνοντας φέτος 21_x000D_
χρόνια παρουσίας, το φεστιβάλ Αναιρέσεις ανανεώνει το ετήσιο ραντεβού του_x000D_
ανοίγοντας τις πύλες του στον γνωστό και φιλόξενο χώρο της Γεωπονικής Σχολής_x000D_
στις 15, 16 και 17 Ιουνίου. 

Κείμενο: Ειρήνη Θάνου, Μέλος Οργανωτικής Επιτροπής Αναιρέσεων 2018

Σε πείσμα των νόμων της αγοράς και διατηρώντας τον ανεξάρτητο χαρακτήρα του, θα στηθεί με το μεράκι εκατοντάδων ανθρώπων από ολόκληρη την Ελλάδα. Στόχος είναι να αποτελέσει μια συλλογική ανατρεπτική, πολιτιστική και πολιτική διαδικασία, προσφέροντας ταυτόχρονα πρόσβαση σε φτηνές και ποιοτικές εκδηλώσεις σε χιλιάδες νέες και νέους, καθώς και σε φτωχούς εργαζομένους και εργαζόμενες. Στη νέα φάση που ανοίγεται μπροστά μας, με την απειλή του πολέμου να ξεπροβάλλει πιο έντονα από ποτέ, θέλουμε τα τραγούδια μας να ακουστούν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, προτάσσοντας την πάλη για ειρήνη, φιλία και ελευθερία των λαών, όπως τονίζει και το σύνθημα του φετινού φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ Αναιρέσεις ανοίγει τις πόρτες του με μια εκδήλωση αφιερωμένη στα 200 χρόνια από τη γέννηση του Μαρξ. Μπορεί όταν πέθανε, το 1883, να παρέστησαν στην κηδεία του μόλις έντεκα άτομα, όμως τους τελευταίους δυο αιώνες ο Καρλ Μαρξ αποτελεί έναν από τους πιο πολυσυζητημένους σύγχρονους στοχαστές. Με τη σκέψη του ξεσήκωσε εκατομμύρια ανθρώπων και θεμελίωσε ρεύματα πολιτικής και επιστημονικής σκέψης. Η συζήτηση θα σταθεί στην επικαιρότητα του μαρξιστικού έργου.

Μέσα σε αυτήν τη συγκλονιστική εποχή το τέρας του πολέμου βρυχάται. Οι σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις, η συνέχιση των πολεμικών αναμετρήσεων στην ευρύτερη περιοχή και ο ορατός κίνδυνος κλιμάκωσης υπογραμμίζουν την ανάγκη να ενταθεί η αντιπολεμική αντιιμπεριαλιστική πάλη και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την πάλη και αλληλεγγύη όλων των λαών της περιοχής ενάντια στην πολεμική απειλή, τις επεμβάσεις και τα σχέδια των αστικών τάξεων και του ιμπεριαλισμού. Με σημαντικές διεθνείς συμμετοχές από αγωνιστές της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, της Τουρκίας και της Παλαιστίνης, το Σάββατο 16/7 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τίτλο «Οι αγώνες των λαών θα σιγήσουν τα πολυβόλα τους!».

Κλείνοντας την Κυριακή μαζεύουμε τις εμπειρίες του μεγάλου μωσαϊκού αγώνων στην εκπαίδευση διεθνώς. Από τις απεργίες στα πανεπιστήμια της Αγγλίας μέχρι τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των φοιτητών και εργαζομένων στη Γαλλία που «μύριζαν» Μάη και τις ελληνικές αντιστάσεις των αναπληρωτών και φοιτητών!

Στον χώρο του φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν περίπτερα από διάφορες συλλογικότητες που δραστηριοποιού­νται στο εργατικό κίνημα και στα κινήματα γειτονιάς. Στόχος είναι τα περίπτερα του φετινού φεστιβάλ των Αναιρέσε­ων να αποτελέσουν πόλο έλξης, προβληματισμού και συζήτησης για όλους τους επισκέπτες του τριημέρου. Και φέτος θα υπάρχει βιβλιοπωλείο με χιλιάδες τίτλους πολιτικών και λογοτεχνικών βιβλίων και θα είναι διαθέσιμα όλα τα τεύχη των «Τετραδίων Μαρξισμού», το νέο τεύχος του περιοδικού «Αναιρέσεις» με αφιέρωμα στα 50 χρόνια από τον γαλλικό Μάη, αλλά και ανεξάρτητες, κινηματικές εκδόσεις, fanzine κ.ο.κ.

Πολιτιστικό Πρόγραμμα

Παρασκευή 15/6

Οι πιο δυνατοί ήχοι της urban κουλτούρας ενώνονται σε μια δυνατή hip hop, funk, dub και drum n bass βραδιά στη μία σκηνή, με το σύγχρονο έντεχνο, τα ικαριώτικα βιολιά και τις ατάκες των stand up comedians στην άλλη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει live του Εισβολέα με την μπάντα του, The Tedds, την εμφάνιση των Αndri J και Ghetto rock και των 2ΚΓ. Η βραδιά θα κλείσει με ένα μεγάλο πάρτι. Στη δεύτερη σκηνή εμφανίζονται οι stand up comedians Χρύσα Κατσαρίνη, Δημήτρης Χριστοφορίδης, Πάρις Ρούπος, Αγγελος Σπηλιόπουλος, Οδυσσέας Μαυρομμάτης. Ακολουθεί live της Ματούλας Ζαμάνη και η βραδιά κλείνει με τον Νίκο Φάκαρο με την κομπανία του σε αποθέωση των ικαριώτικων ρυθμών.

Σάββατο 16/6

Dub, funk, soul, hip hop, old school, breakbeats, ηλεκτρονικά samples και electro ήχος θα έχουν την τιμητική τους με τους Mononome, Kill Emil, Supersan, Blend Mishkin, Cayetano. Στη δεύτερη σκηνή θα τραγουδήσει ο Γιώργος Μαργαρίτης. Μαζί του η Χριστιάνα Γαλιάτσου και ο Πέτρος Σκάρος. Το γλέντι συνεχίζεται με το μουσικό σύνολο των Αρμανιάκ.

Κυριακή 17/6

Το ψυχεδελικό, heavy, alternative και stoner rock θα αναλάβει το κλείσιμο του φεστιβάλ, με τις Αναιρέσεις να υποδέχονται τους Αμερικανούς Lionize από το Μέριλαντ. Τους Lionize θα πλαισιώσουν η δική μας post-stoner μπάντα από τις Σέρρες Tuber, οι alternative rockers Noise Figures και οι heavy rockers Breath After Coma.

Παράλληλα, στη δεύτερη σκηνή θα παίξουν ο Γιώργης Μανωλάκης, οι Couleur Locale και ο Δημήτρης Μυστακίδης. Τη βραδιά θα ανοίξουν οι Πατρινοί The Halay Lamba.

Ολες τις ημέρες στον χώρο του φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται εκθέσεις φωτογραφίας, προβολές, workshops και συζητήσεις, ενώ καθημερινά θα λειτουργούν και έκθεση βιβλίου, ταβέρνα & μπαρ, παιδότοπος και θεματικά περίπτερα.

Ωρα έναρξης πολιτικών εκδηλώσεων: 19.30, συναυλιών: 21.30

Τιμή εισόδου ενίσχυσης: €5. Και για τις τρεις ημέρες: €12

Διοργάνωση: νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Νέο Αριστερό Ρεύμα για τη Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Νέο Αριστερό Ρεύμα για τη Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Περισσότερες πληροφορίες:

www.anaireseis.gr

www.nka.gr

www.narnet.gr

www.narnet.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter