Aνακοίνωση με αιχμές κατά ΝΔ και Σαμαρά από τον πρόεδρο και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Aνακοίνωση με αιχμές κατά ΝΔ και Σαμαρά από τον πρόεδρο και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Η προσωπική στοχοποίηση λειτουργών της Δικαιοσύνης βλάπτει τη διατήρηση του κλίματος νηφαλιότητας

Κοινή ανακοίνωση με βαρυσήμαντο περιεχόμενο εξέδωσαν ο πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πέππας και Ξένη Δημητρίου με αφορμή τις επιθέσεις σε βάρος της Εισαγγελίας Διαφθοράς που χειρίζεται την υπόθεση για το σκάνδαλο Novartis.

Στην ανακοίνωσή τους οι ανώτατοι λειτουργοί της Δικαιοσύνης ζητούν νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση στη δημόσια κριτική των δικαστικών ενεργειών και επισημαίνουν ότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι αποτρεπτική κάθε είδους παρεµβάσεων στο έργο των δικαστικών λειτουργών, τονίζουν ότι «ο δηµόσιος λόγος, µε τον οποίο γίνεται προσωπική στοχοποίηση λειτουργών της ∆ικαιοσύνης, δεν βοηθάει, αλλά βλάπτει τη διατήρηση του κλίµατος νηφαλιότητας που απαιτείται».

Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά μάλιστα ο πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναγκάζονται να προβούν σε τέτοια κίνηση.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Ο χειρισµός από τη ∆ικαιοσύνη υποθέσεων που αφορούν το δηµόσιο συµφέρον και προβληµατίζουν την κοινωνία, γίνεται µε ασφάλεια µόνο µέσα σε ατµόσφαιρα νηφαλιότητας, που προϋποθέτει, µεταξύ άλλων, τήρηση του µέτρου και αυτοσυγκράτηση, κατά την εκφορά δηµόσιου λόγου, κριτικού των δικαστικών ενεργειών.

Η δε θεσµοθετηµένη από την έννοµη τάξη µας λειτουργική ανεξαρτησία της ∆ικαιοσύνης είναι αποτρεπτική κάθε είδους παρεµβάσεων στο έργο των δικαστικών λειτουργών.

Όµως, ο δηµόσιος λόγος, µε τον οποίο γίνεται προσωπική στοχοποίηση λειτουργών της Δικαιοσύνης, δεν βοηθάει, αλλά βλάπτει τη διατήρηση του κλίµατος νηφαλιότητας που απαιτείται. ΄Αλλωστε, η νοµιµότητα των αποφάσεων και των ενεργειών των λειτουργών της Δικαιοσύνης υπόκειται σε έλεγχο κατά τον θεσµικά προβλεπόµενο τρόπο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter