Ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός: Βρέθηκε ακόμα μία απανθρακωμένη σορός στο χωράφι με τους 26 – Στους 84 οι νεκροί (Photos)

Ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός: Βρέθηκε ακόμα μία απανθρακωμένη σορός στο χωράφι με τους 26 – Στους 84 οι νεκροί (Photos)

Μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, καθώς πριν από λίγο, σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr βρέθηκε ακόμα μία σορός στο χωράφι που έχασαν τη ζωή τους αγκαλιασμένοι 26 άνθρωποι. 

Ωστόσο επίσημα οι καταγεγραμμένοι νεκροί παραμένουν 83. 

Λίγο νωρίτερα το υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε πως ακόμη ένας άνδρας 73 ετών, νοσηλευόμενος στη ΜΕΘ του ΚΑΤ, κατέληξε. 

Έτσι ο μέχρι στιγμής αριθμός των νεκρών είναι 84 και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις. 

Σύμφωνα με ενημέρωση της εκπροσώπου της πυροσβεστικής Σταυρούλας Μαλλίρη, οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από τις περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, τα οποία διεξάγουν έλεγχο σε υπαίθριους χώρους, αυτοκίνητα, αυλές οικιών, οικίες, οι οποίες έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά μερικώς ή ολικώς και όποιον άλλο χώρο μπορούν να ανευρεθούν τυχόν άτομα.

Η ίδια διευκρίνισε ωστόσο πως στις οικίες οι οποίες είναι κλειστές και δεν μπορούν να εισέλθουν οι ομάδες ερευνών, προς το παρόν, δεν έχει διενεργηθεί ακόμη έλεγχος.

Η κ. Μαλλίρη ανέφερε πως οι έρευνες για την αναζήτηση αγνοουμένων δεν θα σταματήσουν, προτού ελεγχθούν όλοι οι χώροι και τα σημεία στα οποία εξελίχθηκε η πυρκαγιά.

Παράλληλα, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου, «παρακαλούνται οι συγγενείς των αγνοούμενων να προσέρχονται στο αμφιθέατρο του εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Μικράς Ασίας 75 στο Γουδί, από σήμερα έως και την Παρασκευή 27 Ιουλίου, από τις 08:00 έως τις 20:00, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί, για την ταυτοποίηση των θυμάτων».

Ιατροδικαστής: Ευελπιστώ ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα αποδοθούν οι σοροί»

«Ευελπιστώ -και από την πληροφόρηση που έχω από τους συναδέλφους- ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της μορφολογικής διερεύνησης και θα αποδοθούν οι σοροί, εφόσον βγουν και όλα τα αποτελέσματα του DNA, ώστε να είμαστε 100% σίγουροι ότι η κάθε οικογένεια που θα πάρει τη σορό της θα αντιστοιχεί πραγματικά σε αυτήν» δήλωσε η ιατροδικαστής Ελένη Ζαγγελίδου στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τη διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική.

«Κάποιες από τις σορούς έχουν αναγνωριστεί και οπτικά, γιατί αρχικά μεταφέρθηκαν σε διάφορα σημεία, μέχρι να φτάσουν στο Σχιστό, οπότε κάποιοι συγγενείς ενδεχομένως να είχαν και οπτική εικόνα –βεβαίως εκεί που γίνεται. Με πολύ μεγάλη έκπληξη παρακολουθήσαμε έναν πατέρα να αναγνωρίζει τα παιδιά του, τα οποία δεν ήταν τα δικά του, πόσο μάλλον όταν έχουμε τμήματα ανθρωπίνων σορών, τα οποία συν τοις άλλοις είναι και απανθρακωμένα, οπότε σαφέστατα οπτική αναγνώριση είναι αδύνατον να γίνει από κάποιον οικείο. Υποχρεωτικά από τον νόμο, από τα πρωτόκολλα των αναγνωρίσεων θυμάτων μαζικών καταστροφών, πρέπει να γίνει και η λήψη υλικού για ταυτοποίηση DNA» εξήγησε η κ. Ζαγγελίδου από την ιατροδικαστική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης.

Για τον χρόνο που απαιτεί η διαδικασία ταυτοποίησης με DNA, διευκρίνισε: «Είναι μία διαδικασία, η οποία κρατάει κάποιες μέρες, αλλά οφείλω να σας πω -γιατί έχουμε ζήσει και ανάλογες περιπτώσεις και από το εξωτερικό- ότι στην Ελλάδα αυτή η διαδικασία συνήθως γίνεται πάρα πολύ γρήγορα […] οι συνάδελφοι εργάζονται αυτές τις ημέρες από τις 5 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ».

“Πρέπει να γίνουν διαδικασίες σωστής αναγνώρισης των σορών για την απόδοσή τους, αλλά ταυτόχρονα να γίνουν όλες οι δέουσες διαδικασίες για τον καθορισμό των αιτιών του θανάτου. Ακολουθείται πάντα ένα πρωτόκολλο σε αυτές τις διαδικασίες, εμπλέκονται πάρα πολλοί φορείς, εμπλέκεται η ιατροδικαστική υπηρεσία, εμπλέκονται φορείς της αστυνομίας, η Πυροσβεστική, η Πολιτική Προστασία. Υπάρχει ένα πρωτόκολλο, το οποίο αντιμετωπίζει τις διαδικασίες συλλογής, μεταφοράς, ταυτοποίησης και απόδοσης, το οποίο ακολουθείται και εμπλουτίζεται κάθε φορά με νεότερα στοιχεία, με νεότερες παραμέτρους […] Γίνεται η συλλογή των σορών, όπως έγινε στο Σχιστό, οι σοροί μετά μεταφέρονται στο νεκροτομείο των Αθηνών. Υπάρχει η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή για να γίνουν οι διαδικασίες των νεκροτομών, γίνεται όλος ο πλήρης έλεγχος, ο μορφολογικός, ο δακτυλοσκοπικός, φωτογραφικός, γίνονται οι διαδικασίες των νεκροτομών, όπου μπορούν να γίνουν, καθώς πολλές φορές υπάρχουν τμήματα ανθρωπίνων σωμάτων , οπότε είναι εκεί τελείως διαφορετική η διαδικασία. Και παράλληλα με όλη αυτή τη διαδικασία τρέχει και μία διαδικασία παροχής πληροφοριών από τους συγγενείς και λήψη δειγμάτων από τους συγγενείς, γιατί ακόμη και αν υπάρχει μακροσκοπική αναγνώριση, οπωσδήποτε θα γίνει επιστημονικά και η αναγνώριση, η ταυτοποίηση της σορού μέσω DNA» ανέφερε η κ. Ζαγγελίδου.

Καταστροφές: 1218 σπίτια μη κατοικήσιμα – 305 καμένα αυτοκίνητα

Μη κατοικήσιμα έχουν κριθεί, μέχρι στιγμής, 1218 σπίτια στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις δυο πρώτες ημέρες των ελέγχων των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών. Πρόκειται για το 48,95% από τα 2.489 κτίρια που έχουν ελεγχθεί έως τώρα. Τα υπόλοιπα 1272, δηλαδή το 51,07%, κρίθηκαν κατοικήσιμα.

Χθες έγιναν 1.740 αυτοψίες και οι υπόλοιπες 749 πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη, τις οποίες διενήργησαν 340 μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Επίσης, σε συνεργασία του Υπουργείου με την Περιφέρεια Αττικής, μεταφέρθηκαν 305 συνολικά -κατεστραμμένα από την πυρκαγιά- αυτοκίνητα, για να ελευθερωθούν οι κλεισμένοι δρόμοι στο Μάτι του δήμου Μαραθώνα.

Σπίρτζης: Έρευνα για το ποιος έδωσε άδειες για την οικοδόμηση

Έρευνα για το ποιος έδωσε άδεια για την ανέγερση κατοικιών που εμποδίζουν την πρόσβαση στη θάλασσα, προανήγγειλε ο Σπίρτζης.

Ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό News247, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων τόνισε πως θα δοθεί εντολή για διερεύνηση της υπόθεσης των αδειών για την ανέγερση σπιτιών.

«Θα δώσω εντολή να ερευνηθεί το ποιος έδωσε άδεια για την ανέγερση κατοικιών, πολυτελών σε ορισμένες περιπτώσεις, που εμποδίζουν την πρόσβαση στη θάλασσα. Είναι δυνατόν να μην αναζητηθούν ευθύνες; Υπάρχουν νεκροί».

Προτεραιότητα η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση αλλά και οι καταγραφές

Προτεραιότητα των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής αποτελεί η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης στις πληγείσες από τη φονική πυρκαγιά περιοχές της Αν. Αττικής. Παράλληλα διενεργείται καταγραφή των ζημιών σε επιχειρήσεις και αυτοκίνητα και κυρίως αυτοψίες για τον άμεσο καθαρισμό των ρεμάτων ώστε να αποφευχθούν νέα δεινά από επικείμενα -σύμφωνα με την ΕΜΥ- πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου διενεργεί από το πρωί αυτοψίες για τον εντοπισμό των σημείων επί των ρεμάτων όπου πρέπει να κατευθυνθούν στοχευόμενα τα μηχανήματα έργου για να απομακρύνουν τα πεσμένα δένδρα ή άλλα εμπόδια που δυσχεραίνουν την απορροή των υδάτων.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Φιλίππου τόνισε πως μέχρι στιγμής «κλιμάκιά μας έχουν καταγράψει 26 πληγείσες επιχειρήσεις σε όλη στην περιοχή (από Ραφήνα έως Αγ. Ανδρέα). Σήμερα ξεκινούν την καταγραφή των κατεστραμμένων αυτοκινήτων. Με τη βεβαίωση που θα χορηγήσουμε στους ιδιόκτητες, θα απευθυνθούν αφενός στις κατά τόπους εφορίες τους για να διαγράψουν τα οχήματα από τα σχετικά μητρώα και να μην επιβαρύνονται με τα τέλη κυκλοφορίας, αφετέρου στις ασφαλιστικές τους εταιρίες για να αποζημιωθούν.

Σχετικά με την ηλεκτροδότηση της περιοχής ο κ. Φιλίππου ενημερώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι συνεργεία της ΔΕΗ συνεχώς αποκαθιστούν, απομακρύνουν και επισκευάζουν τις κατεστραμμένες κολόνες (400 συνολικά, με περίπου 100 μέσης τάσης και 300 χαμηλής). Επισημαίνει δε ότι «σύντομα θα λειτουργήσουν». Ήδη ηλεκτροδοτήθηκαν τα δύο πρώτα τμήματα επί της Λεωφ. Μαραθώνος και έως την Παρασκευή, θα ηλεκτροδοτηθεί το 70% των περιοχών, εκτιμά. «Γεγονός που θα επιτρέψει και τη λειτουργία των πιεστικών στα αντλιοστάσια των δεξαμενών για την υδροδότησή τους», σημειώνει επίσης.

Τονίζει ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συντομότερη αποκατάσταση της ομαλότητας σε όλη την περιοχή. Επίσης ενημερώνει για την κινητοποίηση της υπηρεσίας Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας η οποία με τη συμμετοχή ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών (εθελοντών στην πλειοψηφία τους) βρίσκονται στο πλευρό των πληγέντων ιδιαίτερα όσων έχουν ασθενείς, αγνοουμένους και κυρίως θύματα.

Ο αντιπεριφερειάρχης αναφερόμενος στην ετοιμότητα των υπηρεσιών για την κάλυψη άμεσων αναγκών, κάνει λόγο για τη συνδρομή 100 δωματίων από την Ένωση Ελλήνων Ξενοδόχων αλλά και την υπερεπάρκεια κλινοσκεπασμάτων και ράντζων για όσους τυχόν προσέφυγαν και διαμένουν σε κατασκηνώσεις.

Αναφορικά με την αλληλεγγύη του κόσμου για την ανακούφιση των πληγέντων, ο κ. Φιλίπππου ενημερώνει ότι «είναι πλήρεις» οι σχετικές δομές τόσο του Δήμου Μαραθώνα όσο και της Ραφήνας. Τονίζει δε ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Logistics της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο με «την εμπειρία που διαθέτει, τη δυναμικότητα, την οργάνωση και το μηχανισμό που ανέπτυξε πρόσφατα, μπορεί να διαχειριστεί άψογα όλο αυτό το κύμα αλληλεγγύης που εξαπλώθηκε».

30 μέτρα για τους πυρόπληκτους

«Ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων που αποσκοπούν στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων και την τάχιστη αποκατάσταση των υλικών ζημιών» αποφάσισε να προωθήσει η κυβέρνηση. Τα μέτρα σχεδιάστηκαν έπειτα από έκτακτες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπουργών.

Περιοδεία στα καμένα ο Καμμένος 

Περιοδεία στις πληγείσες, από τις φονικές πυρκαγιές, περιοχές της ανατολικής Αττικής πραγματοποίησε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μαζί με τον δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελο Μπουρνούς και του αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή.

Ο κ. Καμμένος άκουσε τα παράπονα αλλά και τις παρατηρήσεις των πολιτών και είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος που είχε με έναν πληγέντα:

– Θα δώσεις ένα μέτρο από το οικόπεδό σου για να γίνουν σωστοί δρόμοι; – ρώτησε ο Πάνος Καμμένος.”Ναι” ήταν η απάντηση του κατοίκου.

Σε σύσκεψη που έγινε, νωρίτερα, στο δημαρχείο της Ραφήνας, ο κ. Μπουρνούς ενημέρωσε ότι το 25% των σπιτιών, περίπου 1500 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς -ανάμεσα σε αυτά και το δικό του- 50% είναι μερικώς κατεστραμμένα και 25% ανέπαφα.

Ανοίγουν τρία σχολεία σε Ραφήνα και Νέα Μάκρη για γονείς και παιδιά

Ανοιχτά θα είναι από αύριο και θα λειτουργούν τρία δημόσια σχολεία σε Ραφήνα και Νέα Μάκρη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, σε μια προσπάθεια να βοηθηθούν αυτές τις δύσκολες στιγμές γονείς και τα παιδιά που έχουν πληγεί από τις φονικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής.

Όπως είπε ο κ. Γαβρόγλου, από αύριο εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται στο πρώτο δημοτικό σχολείο και στο ΕΠΑΛ της Ραφήνας καθώς και στο πρώτο γυμνάσιο Νέας Μάκρης και οι γονείς θα μπορούν να πάνε τα παιδιά τους για δημιουργικές απασχολήσεις αλλά και συζητήσεις.

Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας χαιρέτισε τη συμβολή της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας που αύριο, όπως είπε, και δια του προέδρου, της θα είναι παρούσα «για να συζητήσουν σε αυτές τις πραγματικά ανείπωτα δύσκολες στιγμές που ζούνε γονείς και παιδιά».










Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter