Ανέλαβε το ISIS την ευθύνη για την τραγωδία στη Γαλλία – Γνωστός στις αρχές ο δράστης

Ανέλαβε το ISIS την ευθύνη για την τραγωδία στη Γαλλία – Γνωστός στις αρχές ο δράστης

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στην πόλη Τρεμπ της νοτιοδυτικής Γαλλίας, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων, χωρίς να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό της.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο το Ισλαμικό Κράτος ανέφερε πως ένας «στρατιώτης του χαλιφάτου» πραγματοποίησε την επίθεση. Η τζιχαντιστική οργάνωση δεν έδωσε άλλες πληροφορίες.

Ο άνδρας που σκότωσε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους σε επιθέσεις στη νότια Γαλλία ήταν ένας 26χρονος που ήταν γνωστός στις αρχές για μικροαδικήματα και κατοχή ναρκωτικών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Κολόμπ, ο οποίος πρόσθεσε πως ενήργησε μόνος.

Ο Κολόμπ είπε πως ο επιτιθέμενος λεγόταν Ρεντουάν Λακντίμ και πως ήταν από τη γειτονική Καρκασόν, απ΄όπου ξεκίνησαν οι επιθέσεις.

«Ηταν γνωστός [στις αρχές] για μικροαδικήματα. Τον είχαμε παρακολουθήσει και πιστεύαμε ότι δεν είχε ριζοσπαστικοποιηθεί», είπε ο Κολόμπ.

O Ρεντουάν Λακντίμ έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικών ενώ είχε ταμπουρωθεί σε ένα σουπερμάρκετ στη νότια Γαλλία όπου νωρίτερα είχε συλλάβει ομήρους.

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα και τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, «ο ύποπτος έκλεψε αρχικά ένα αυτοκίνητο στην Καρκασόν σκοτώνοντας έναν επιβάτη και τραυματίζοντας τον οδηγό, πριν τραυματίσει στον ώμο έναν αστυνομικό των CRS κοντά στο στρατόπεδο του όχι μακριά από το σημείο. Στη συνέχεια, σκότωσε άλλους δύο ανθρώπους κατά τη σύλληψη ομήρων σε σουπερμάρκετ στην Τρεμπ».

Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον αριθμό των θυμάτων. «Ο δράστης της σύλληψης ομήρων εξακολουθεί να βρίσκεται στο σουπερμάρκετ», δήλωσε ο Φρεντερίκ ντε Λανουβέλ στον τηλεοπτικό σταθμό BFM και πρόσθεσε πως η κατάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη. «Βλέπω ότι υπάρχουν πληροφορίες για δύο νεκρούς. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω προς το παρόν αυτό τον αριθμό», είπε ο εκπρόσωπος.

Μακρόν: Όλα δείχνουν τρομοκρατική επίθεση

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι το περιστατικό φαίνεται να είναι τρομοκρατική επίθεση. «Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση» δήλωσε από τις Βρυξέλλες, μετά το τέλος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Σημείωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν συντονισμένα και εξαιρετικά γρήγορα μετά την αρχική επίθεση στην πόλη Καρκασόν που είχε θύμα ένα αστυνομικό του σώματος των CRS (ανάλογο των ΜΑΤ).

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε την υποστήριξή του προς όλους όσους «αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αυτήν την κατάσταση», δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν θα κάνει για την ώρα «κανέναν επίσημο απολογισμό» της κατάστασης, η οποία, την ώρα που μιλούσε, δεν είχε ακόμα επιλυθεί στο εσωτερικό του σουπερμάρκετ.

Ζήτησε την απελευθέρωση του μακελάρη του Παρισιού

Πηγή που βρίσκεται κοντά στην έρευνα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο δράστης είναι ένας Μαροκινός ηλικίας περίπου 30 ετών, που παρακολουθείτο από τις αρχές για τη μεταστροφή του στον ριζοσπαστικό ισλαμισμό. Έγινε γνωστό ότι ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν μεταβαίνει στην Τρεμπ.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στα γαλλικά ΜΜΕ ο ένοπλος φώναζε στα αραβικά «ο Θεός είναι μεγάλος» και δήλωσε «στρατιώτης» των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο τηλεοπτικός σταθμός BFM μετέδωσε επίσης, επικαλούμενος ανώνυμη πηγή, πως ο δράστης της σύλληψης ομήρων στη νότια Γαλλία ζήτησε την απελευθέρωση του μακελάρη του Παρισιού, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος είναι ο κύριος επιζών ύποπτος για τις επιθέσεις στην γαλλική πρωτεύουσα τον Νοέμβριο του 2015 που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 130 ανθρώπων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter