Ανεξαρτησία ψήφισε η Βουλή της Καταλονίας – Άρση της αυτονομίας αποφάσισε η Μαδρίτη (Photos-Video)

Ανεξαρτησία ψήφισε η Βουλή της Καταλονίας – Άρση της αυτονομίας αποφάσισε η Μαδρίτη (Photos-Video)

Το καταλανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία, ενώ στη Μαδρίτη, μετά την απόφαση της Γερουσίας που εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να θέσει υπό έλεγχο την Καταλονία, συγκαλείται έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. 

Λίγο αργότερα στη Μαδρίτη η Γερουσία ψήφισε υπέρ της εφαρμογής του άρθρου 155 του Συντάγματος με το οποίο αίρεται η αυτονομία της περιοχής και η εξουσία περνά στην κυβέρνηση της Μαδρίτης. 

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά όλα τα μέτρα που αναμένεται να πάρει ο Μαριάνο Ραχόι, όπως και για την δίωξη εις βάρος του Πουιτζντεμόντ για “εξέγερση”.

Στο καταλανικό Κοινοβούλιο, η πρόταση για ανεξαρτησία εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά ψηφοδέλτια σε σύνολο 135 βουλευτών, δήλωσε ο πρόεδρος του Σώματος.

Το ψήφισμα ζητά από την καταλανική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την αναγνώρισή της στο εξωτερικό.

Βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos.

Δείτε ΕΔΩ τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας που ψηφίστηκε στην καταλανική Βουλή

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες κατά της κήρυξης ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

Με τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε τη λήψη των πρώτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Καταλονία. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Νωρίτερα στη Μαδρίτη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του που διήρκεσε μισή ώρα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ζήτησε από τη Γερουσία να του επιτρέψει να καθαιρέσει τον Καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουιτζντεμόντ, να αντικαταστήσει την επαρχιακή διοίκηση και να διοργανωθούν νέες εκλογές στην Καταλονία μέσα σε έξι μήνες.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για ηρεμία σε ένα τουίτ που ανήρτησε μερικά λεπτά μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο.

«Ζητώ ηρεμία για όλους τους Ισπανούς. Η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία».

Η κύρια οργάνωση που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC), κάλεσε από την πλευρά της τους δημόσιους υπαλλήλους να μην ακολουθήσουν τις εντολές της ισπανικής κυβέρνησης μετά την επιβολή της άμεσης διακυβέρνησης της περιφέρειας από τη Μαδρίτη.

Η ANC κάλεσε τους Καταλανούς δημόσιους υπαλλήλους να αποκριθούν με «ειρηνική αντίσταση».

Δηλώσεις Πουιτζντεμόντ «από καρδιάς»

Λίγα λόγια από «καρδιάς» επέλεξε, όπως δήλωσε τουλάχιστον, να πει μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας ο Κάρλες Πουιτζντεμόντ.

Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θέλω να σας πω λίγα λόγια από καρδιάς με λογική και νομιμότητα για να συμβάλω στο μεγαλείο της στιγμής.

Είμαστε μία κοινωνία που πάντα αντιδρούσε ειρηνικά. Υπάρχουν στιγμές που θα εξαρτάται από όλους μας να κρατήσουμε τον σφυγμό αυτής της χώρας, να κρατήσουμε πάνω από όλα την ειρήνη και την αξιοπρέπεια.

Σήμερα το κοινοβούλιο της χώρας μας, νόμιμο και εκλεγμένο, έκανε ένα βήμα που περιμέναμε και για το οποίο παλεύαμε χρόνια».

Τουσκ: «Δεν αλλάζει τίποτα για την ΕΕ»

«Δεν αλλάζει τίποτα για την ΕΕ» αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην πρώτη του αντίδραση μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

«Η Ισπανία παραμένει ο μοναδικός συνομιλητής μας. Ελπίζω η Ισπανική κυβέρνηση να προωθήσει δύναμη των επιχειρημάτων και όχι της βίας».

Γιούνκερ: Η Ε.Ε. δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην κήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

«Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη μέλη» είπε σε δημοσιογράφους ο Γιούνκερ, που βρίσκεται στη Γαλλική Γουιάνα μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

ΝΑΤΟ: Εσωτερικό ζήτημα η κρίση στην Καταλονία

Η Ισπανία παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος στους κόλπους του ΝΑΤΟ και η κρίση στην Καταλονία είναι ένα εσωτερικό ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος, επισήμανε σήμερα ένας αξιωματούχος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Ερωτηθείς σχετικά με την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ απάντησε:

«Η Ισπανία είναι ένας αφοσιωμένος σύμμαχος, που συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην κοινή μας ασφάλεια. Το ζήτημα της Καταλονίας είναι ένα εσωτερικό ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος».

ΗΠΑ: Στηρίζουμε την ενότητα της Ισπανίας

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι στηρίζει την «ενότητα» της Ισπανίας, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, όπως επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει στο δελτίο τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ.

Βερολίνο: «Στηρίζουμε Ραχόι»

Η γερμανική κυβέρνηση διαμήνυσε σήμερα ότι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο Τύπου της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Περισσότερα ΕΔΩ.

Δεν αναγνωρίζει και το Παρίσι

Η Γαλλία «δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας που το καταλανικό κοινοβούλιο μόλις ενέκρινε» επισήμανε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

«Το σύνταγμα της Ισπανίας πρέπει να γίνεται σεβαστό. Επομένως σε αυτό το πλαίσιο, το πλαίσιο του κράτους Δικαίου, το ζήτημα της Καταλονίας πρέπει να εξεταστεί. Για αυτόν ακριβώς το λόγο η Γαλλία δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας που το καταλανικό κοινοβούλιο μόλις υιοθέτησε» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.

«Η Γαλλία εύχεται η Ισπανία να είναι ισχυρή και ενωμένη. Δεν έχει παρά έναν μονάχα συνομιλητή κι αυτός είναι η κυβέρνηση της Μαδρίτης» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, υπογραμμίζοντας ότι «παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην Καταλονία».

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε διαβεβαιώσει τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι για την «πλήρη στήριξη» που του παρέχει προκειμένου «να γίνει σεβαστό» το κράτος Δικαίου στην Ισπανία.

«Έχω έναν συνομιλητή στην Ισπανία, αυτός είναι ο πρωθυπουργός Ραχόι. (…) Υπάρχει κράτος Δικαίου στην Ισπανία, με συνταγματικούς νόμους. Πρέπει να γίνονται σεβαστοί και εκείνος έχει την πλήρη στήριξή μου» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη γαλλική Γουιάνα

Ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους επανέλαβε ότι η καταλανική κρίση είναι ένα «εσωτερικό ζήτημα» της Ισπανίας.

Λονδίνο: Δεν αναγνωρίζουμε και δεν θα αναγνωρίσουμε την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Η βρετανική κυβέρνηση γνωστοποίησε σήμερα ότι δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία διατυπώνοντας τη βούλησή της για τη «διαφύλαξη της ενότητας της Ισπανίας».

«Η Βρετανία δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας» επισήμανε ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η κήρυξη αυτή «στηρίζεται σε μια ψηφοφορία που είχε κριθεί παράνομη από τα ισπανικά δικαστήρια. Συνεχίζουμε να επιθυμούμε τη διαφύλαξη του κράτους Δικαίου, τον σεβασμό του ισπανικού Συντάγματος και τη διαφύλαξη της ενότητας της Ισπανίας».

Σκωτία: Δεν αναγνωρίζουμε τη δημοκρατία της Καταλονίας

Αν υπήρχε μία χώρα που θα μπορούσε να υποστηρίξει την Καταλονία στην προσπάθεια της για ανεξαρτησία, αυτή ήταν η Σκωτία.

Κι όμως, η Σκωτσέζα πρωθυπουργός, Νίκολα Στέρτζον εξέπληξε τους πάντες καθώς, μετά την ψήφιση της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο, ανήρτησε στον λογαριασμό της στο Twitter πως: «Για να είμαστε ξεκάθαροι, η Σκωτία δεν αναγνωρίζει την δημοκρατία της Καταλονίας. Το ισπανικό Σύνταγμα πρέπει να γίνεται σεβαστό». Περισσότερα ΕΔΩ.

Πανηγύρια στην Καταλονία

Αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας Καταλανοί σε διάφορα σημεία της περιοχής ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.

Φωτογραφίες από τις αντιδράσεις του κόσμου έξω από το καταλανικό Κοινοβούλιο, ενώ μέσα σε αυτό γινόταν η ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας: 

















Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter