Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Κινέτα – Εκκενώθηκαν οικισμοί – Οι καπνοί «έπνιξαν» την Αθήνα (Photos – Video)

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Κινέτα – Εκκενώθηκαν οικισμοί – Οι καπνοί «έπνιξαν» την Αθήνα (Photos – Video)

Τρεις οικισμοί έχουν εκκενωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας λόγω της φωτιάς που μαίνεται από το μεσημέρι. Οι άνεμοι δυσκολεύουν σοβαρά το έργο κατάσβεσης, ενώ αρκετές κατοικίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. 

Η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται, από νωρίς το μεσημέρι, στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας Αττικής και η οποία ξεκίνησε από πευκόφυτη έκταση στα Γεράνεια Ορη, έχει φτάσει σε σπίτια, ορισμένα από τα οποία έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί: Άγιος Νικόλαος, Γαλήνη και Πανόραμα 1 και 2.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που δίνουν σκληρή μάχη κόντρα στις φλόγες και τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, ενισχύονται συνεχώς.

Διαβάστε επίσης: Τόσκας: Δεν είναι «αθώες» αυτές οι πυρκαγιές

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης

Αυτή την ώρα επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας 110 πυροσβέστες με 47 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 40 ατόμων, 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Κλειστή η παλαιά και η εθνική οδός

Σημειώνεται, επίσης, ότι λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, είναι κλειστές η νέα και η παλαιά εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου και στα δύο ρεύματα, από το 39ο έως το 57ο χλμ, ενώ οι πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει πολλές περιοχές της Αττικής.

Διακοπή των δρομολογίων του προαστιακού 

Με εντολή της αστυνομίας λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην Κινέτα στα Γεράνεια Όρη έχουν διακοπεί στην περιοχή και τα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου.














Προσαγωγή υπόπτου

Σύμφωνα με το korinthostv.gr, υπήρξε και μία προσαγωγή υπόπτου, η οποία αποτυπώθηκε και σε βίντεο:

Πυρκαγιές και στην Κορινθία

Σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιές στην Κορινθία, ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις από εδάφους και αέρος, προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Πελοπίδας Καλλίρης, «στην περιοχή της ανατολικής Κορινθίας υπάρχουν πύρινα μέτωπα από το Ισθμό μέχρι και την περιοχή της Κινέτας, και συγκεκριμένα στις περιοχές ‘Αγιος Χαράλαμπος, Γαλότα και κοντά στα διυλιστήρια στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων».

Επίσης, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, υπάρχουν δύο ακόμη πύρινα μέτωπα στις περιοχές Ζεμενό και Θροφάρι του δήμου Ξυλοκάστρου.

Όσον αφορά στις προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ο Πελοπίδας Καλλίρης λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν οχήματα της αυτοδιοίκησης και εθελοντές.

«Οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των Αρχών για την δική τους ασφάλεια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μια σκληρή μάχη στην Κινέτα, για να μπορέσουν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά, κάτω από αντίξοες συνθήκες, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν και τους δυνατούς ανέμους». Αυτά τόνισε από την πλευρά της στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη.








Η κατάσταση είναι κρίσιμη στην Αττική καθώς έχουμε σε εξέλιξη τρεις μεγάλες πυρκαγιές, μία στην Κινέτα, μία στους Αγίους Θεοδώρους και μία στην Πεντέλη, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης.

Όλος ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός στην Αττική είναι σε κατάσταση πλήρους συναγερμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, οι οποίες ενισχύονται συνεχώς από θυελλώδεις ανέμους, τόνισε ο κ. Καπάκης.

Η Περιφέρεια Αττικής σε ετοιμότητα, συνδράμει στο έργο της πυρόσβεσης 

Με τρία ερπυστριοφόρα οχήματα για τις χωματουργικές εργασίες και επτά υδροφόρες συνδράμει η Περιφέρεια Αττικής στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, ανταποκρινόμενη άμεσα στο σχετικό αίτημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σημειώνεται σε ανακοίνωσή της ότι τον συντονισμό του έργου κατάσβεσης όταν η πυρκαγιά περιορίζεται εντός των ορίων ενός δήμου, όπως η συγκεκριμένη στον δήμο Μεγάρων, έχει ο δήμος. «Ωστόσο η Περιφέρεια βρίσκεται σε ετοιμότητα με το ανθρώπινο και μηχανικό δυναμικό της να συνδράμει την Πυροσβεστική σε ό,τι της αιτηθεί» δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, μη κρύβοντας επίσης την ανησυχία τους για τη νέα πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα στον οικισμό Νταού Πεντέλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μας μετέδωσε, κατευθυνόμενος προς την περιοχή, ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών Γιώργος Καραμέρος, «η πυρκαγιά βρίσκεται εντός του οικισμού κατακαίοντας ήδη σπίτια και περιουσίες…».

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προσέτρεξαν στην περιοχή, όπως και η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Γιάννα Τσούπρα. Η τελευταία εξέφρασε την ανησυχία της για την ένταση και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς, με ενδεχόμενη επέκταση της προς την περιοχή του Διονύσου.



Η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων 

Επτά εναέρια μέσα πυρόσβεσης (4 αεροσκάφη CL-415, 1 αεροσκάφος CL-215, και 2 ελικόπτερα CH47-D με κάδο), τρεις προωθητές γαιών, υδροφόρα οχήματα και ένα αεροσκάφος C-27 για μεταφορά πυροσβεστών από Θεσσαλονίκη έχουν διαθέσει οι Ένοπλες Δυνάμεις στον κρατικό μηχανισμό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κινέτα Αττικής, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια εντολή του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας, διατηρείται ετοιμότητα διάθεσης περαιτέρω μέσων και επίγειων μηχανημάτων ανάλογα με τι θα ζητήσουν οι αρμόδιες αρχές.

Σε πολλές περιοχές της Αττικής έχουν φτάσει οι καπνοί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέτα, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

https://www.facebook.com/spiros.kladis/videos/10155463889487382/

Μας έχουν πνιξει οι καπνοί

Gepostet von Spiros Kladis am Montag, 23. Juli 2018







Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter