Άνοδο του λαϊκισμού προβλέπει η οργάνωση Human Rights Watch

Άνοδο του λαϊκισμού προβλέπει η οργάνωση Human Rights Watch

«Με την άνοδο του λαϊκισμού στη Δύση έχουμε ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα» εξήγησε ο Κένεθ Ροτ, εκτελεστικός διευθυντής της Human Rights Watch. Κάποιοι δημοσιογράφοι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης του διεθνούς οργανισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αντέταξαν ότι το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο.

Δημαγωγοί και δικτάτορες υπήρχαν πάντα.

Ο Κένεθ Ροτ φάνηκε να περιμένει αυτή την ερώτηση. Έκανε μια μικρή παύση και απάντησε πως ο λόγος που θέλησαν να αναδείξουν το θέμα είναι η ραγδαία άνοδος του λαϊκισμού στη Δύση. Η Δύση, δηλαδή η Ευρώπη και οι ΗΠΑ κατά κύριο λόγο, είναι οι σημαντικότεροι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εάν την εξουσία καταλάβουν λαϊκιστικά ακροδεξιά κόμματα που τάσσονται υπέρ του περιορισμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διότι τα θεωρούν εμπόδιο στην άσκηση εξουσίας εκ μέρους τους, τότε υπάρχει πράγματι ένα σοβαρό θέμα.

Ο Βέντζελ Μιχάλσκι, διευθυντής του παραρτήματος της Human Rights Watch στη Γερμανία εξηγεί μιλώντας στην Deutsche Welle γιατί η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα υπέρ των λαϊκιστών:

«Άνθρωποι του λαϊκιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία επικαλούνται ήδη τον Τραμπ. Υπάρχει ο φόβος ότι λαϊκιστικά κινήματα και κόμματα που δεν είναι ακόμα στην εξουσία, θα μπορούσαν μέσω εκλογών να ανέβουν στην εξουσία. Τίποτα δεν είναι καλύτερο από μια τέτοια επιτυχία.»

Επικίνδυνη η κατάσταση για τη Γαλλία

Διαδηλώσεις κατά του λαϊκιστή Βίκτορ Όρμπαν στην ΟυγγαρίαΣύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση η κατάσταση θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη ειδικότερα στη Γαλλία. Εάν τον Απρίλιο, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν κέρδιζε τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν, αυτό θα ήταν ένα μοιραίο πλήγμα για την Ευρώπη. Στην Ολλανδία πάλι ο ακροδεξιός Γκέερτ Βίλντερς αποτελεί μικρότερο κίνδυνο, μιας και η Ολλανδία δεν έχει καμία παράδοση στους πολιτικούς συνασπισμούς. Στη Γερμανία πάλι εάν στις ερχόμενες εκλογές του φθινοπώρου ενισχυθεί η Εναλλακτική για την Γερμανία τότε θα αποδυναμωθεί η Άγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τον Βέντζελ Μιχάλσκι η Γερμανίδα καγκελάριος «(…) είναι η πολιτικός που υπερασπίστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στην Ευρώπη, πολύ περισσότερο από τον Ντέιβιντ Κάμερον, την νυν Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ή τον Γερμανό υπ. Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.»

Εάν αποδυναμωθεί πολιτικά η Γερμανίδα καγκελάριος, αυτό θα αποτελεί ταυτόχρονα και αποδυνάμωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπληρώνει διευθυντής της Human Rights Watch στη Γερμανία.

Από την πλευρά της η διεθνής οργάνωση προτείνει να σταματήσει η αδιαφάνεια στην πολιτική αλλά και η ανασφάλεια στον τομέα της εργασίας. Υπογραμμίζει, τέλος, ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να πάρουν σοβαρά τις ανησυχίες των πολιτών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter