Ανοίγει ο δρόμος για τις τηλεοπτικές άδειες – Με το νόμο Παππά ο διαγωνισμός

Ανοίγει ο δρόμος για τις τηλεοπτικές άδειες – Με το νόμο Παππά ο διαγωνισμός
Με ομόφωνη απόφαση του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών για τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας –που θα είναι επτά- ανοίγει ο δρόμος για τη διενέργεια του νέου διαγωνισμού που θα διευθετήσει επιτέλους το τοπίο στην τηλεόραση

Προτεραιότητα, όπως αναφέρει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, είναι να «τρέξει» άμεσα ο διαγωνισμός, ώστε πέρα από το να μπει επιτέλους η απαραίτητη τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, να μπουν και λεφτά στα κρατικά ταμεία και να πάψουν τα κανάλια να λειτουργούν ως «τσαμπατζήδες».

Ουσιαστικά τον δρόμο για τον διαγωνισμό άνοιξε η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, η οποία καταργεί το άρθρο 2Α του νόμου 4339/2015 περί αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Το εν λόγω άρθρο είχε κριθεί αντισυνταγματικό από το ΣτΕ και όχι ολόκληρος ο «νόμος Παππά». Το άρθρο ουσιαστικά μετέφερε τις αρμοδιότητες για τη διενέργεια και την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών από το ΕΣΡ στον εκάστοτε υπουργό Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και τον Υπουργό στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Ειδικότερα, το άρθρο 2Α του νόμου 4339/2015 περί αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών έλεγε το εξής:

«Η διενέργεια και η ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης του παρόντος νόμου γίνεται σύμφωνα με τους εκάστοτε ισχύοντες Χάρτες Συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος. Οι Χάρτες Συχνοτήτων δύνανται να τροποποιούνται με κοινή απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του Υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, μετά από αιτιολογημένη γνώμη της Ε.Ε.Τ.Τ.».

Επισημαίνεται ότι με προηγούμενη τροπολογία, που ψηφίστηκε το Νοέμβριο του 2016, η εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου είχε ανασταλεί μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάτι που έγινε τον Ιανουάριο του 2017, και ενόψει των προσπαθειών συγκρότησης νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων της Βουλής.

Νίκος Παππάς: Να ξεκινήσει τάχιστα η διαδικασία

Με αφορμή την απόφαση του ΕΣΡ, ο Νίκος Παππάς δήλωσε:

«Η σημερινή απόφαση του ΕΣΡ είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα στο δρόμο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, η οποία έχει καθυστερήσει δεκαετίες, στερώντας από το δημόσιο χρήματα τα οποία έπρεπε να έχουν εισπραχθεί.

Τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί απεριόριστου αριθμού αδειών ανήκουν πλέον στο καλάθι των αχρήστων, οριστικά.

Η Ανεξάρτητη Αρχή μπορεί και οφείλει, πλέον, να προχωρήσει τάχιστα τη διαδικασία και να εξασφαλίσει το τίμημα, το οποίο το Δημόσιο δικαιούται να εισπράξει.

Ο τρόπος είναι γνωστός».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter