Άνοιξε το Μετρό Συντάγματος – Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρόεδρος του Ισραήλ (Photos)

Άνοιξε το Μετρό Συντάγματος – Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρόεδρος του Ισραήλ (Photos)

Με εντολή της Αστυνομίας άνοιξε ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από τον πρόεδρο του Ισραήλ. Αμέσως μετά ο κ. Ρίβλιν πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο. Τι δήλωσαν οι δύο ηγέτες.

Στην εκτενή αναφορά του στις διάφορες πτυχές του Μεσανατολικού, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη δράση του ISIS, ενώ πρότεινε επίλυση του Παλαιστινιακού, δίκαιη και βιώσιμη και για τους δύο λαούς (ισραηλινό-παλαιστινιακό).

Επίσης τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των ευρω-ισραηλινών σχέσεων. Στο τέλος των δηλώσεων, ο κ. Πρ. Παυλόπουλος θύμισε ότι οι τρεις πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι η Αθήνα, η Ρώμη και η Ιερουσαλήμ. Στο σημείο αυτό, ο κ. Ρ. Ρίβλιν είπε ότι όπως η Αθήνα και η Ρώμη είναι οι πρωτεύουσες της Ελλάδας και της Ιταλίας αντιστοίχως, έτσι και η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Αμέσως ο κ. Πρ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ακολουθεί στο θέμα τη θέση της Ε.Ε., με την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Θέση, ωστόσο, που «δεν αλλάζει τη βούλησή μας να δούμε το Ισραήλ όλο και πιο κοντά στην Ε.Ε.», όπως ανέφερε.

Η συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ γίνεται τώρα ακόμη πιο σημαντική, εξαιτίας των ενεργειακών κοιτασμάτων, τόνισε από την πλευρά του στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Ισραήλ κ. Ρ. Ρίβλιν, συμπεριλαμβάνοντας και τη Λευκωσία στους κοινούς ενεργειακούς σχεδιασμούς.

Αρκετά πια με τους πολέμους και τις διενέξεις, δήλωσε ακόμη και υπεραμύνθηκε λύσεων που συνδυάζουν ειρήνη και ασφάλεια.

Μιλώντας για το ελληνικό Μουσείο Ολοκαυτώματος, ανέφερε ότι, μέσω αυτού, η ανθρωπότητα λέει όχι στον αντισημιτισμό και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την πολύ καλή συνεργασία.


Ο Ισραηλινός πρόεδρος έφτασε χθες το βράδυ στην Αθήνα και ανέβασε ένα Tweet:Ξεκινάμε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου κ. Παυλόπουλου. Είμαι βέβαιος ότι θα ενισχύσουμε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. «Δεν συμβαίνει κάθε μέρα να ξυπνάει κάποιος στην Ιερουσαλήμ και να πηγαίνει να κοιμηθεί στην Αθήνα, δύο πρωτεύουσες τόσο κεντρικές για τον Δυτικό πολιτισμό», ανέφερε ο κ. Ρίβλιν ο οποίος συνοδεύεται στην επίσκεψη από τη σύζυγό του Νεχάμα.

Ενόψει της επίσκεψης σε μήνυμά του ο κ. Ρίβλιν ανέφερε πως τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του περιμένουν με συγκίνηση την επίσκεψη στην Ελλάδα και χαρακτήρισε τους Έλληνες υπέροχους ανθρώπους, γεμάτους αισθήματα. «Είμαστε, βλέπετε, κοντινοί γείτονες και μπορούμε να επισκεπτόμαστε ο ένας τον άλλο ακόμη και κολυμπώντας, όχι μόνο πετώντας. Προσβλέπω στην ισχυροποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας», τόνισε ο Πρόεδρος του Ισραήλ.

Το επίσημο πρόγραμμα

Μετά την κατάθεση στεφάνου στον Άγνωστο Στρατιώτη και την συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Ρίβλιν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει προς τιμήν του Προέδρου του Ισραήλ και της συζύγου του, επίσημο δείπνο.

Την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος του Ισραήλ θα μεταβούν στην Θεσσαλονίκη και θα παραστούν στην τελετή τοποθέτησης του θεμελίου λίθου στον χώρο ανέγερσης του Μουσείου για το Ολοκαύτωμα και στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Ισραήλ θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.

Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018 ο κ. Ρίβλιν θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έχουν προγραμματισθεί για σήμερα δύο εκδηλώσεις, παρόντος του Προέδρου του Ισραήλ:

1. Ειδική τελετή βράβευσης γνωστών προσωπικοτήτων της Ελλάδας με σημαντική συμβολή στις Ελληνο-Ισραηλινές σχέσεις, παρουσία του Προέδρου του Ισραήλ στην κατοικία της Πρέσβεως του Ισραήλ, κυρίας Ιρίτ Μπεν –Άμπα, Μεταξύ των προσωπικοτήτων που βραβεύβονται, ο αείμνηστος πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραλάβει το βραβείο εκ μέρους του), ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, ο προπονητής και θρύλος του μπάσκετ κ. Παναγιώτης Γιαννάκης, γνωστοί επιχειρηματίες, κλπ.

2) Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος (Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος) στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος παρουσία του Προέδρου του Ισραήλ. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, σε συνεργασία με την Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Ρένα Δούρου.



ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter