«Ανοιχτοί» στο να αλλάξουν τις συνθήκες της ΕΕ Μακρόν και Μέρκελ

«Ανοιχτοί» στο να αλλάξουν τις συνθήκες της ΕΕ Μακρόν και Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσαν σήμερα «ανοιχτοί» στην ιδέα μιας αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών προκειμένου να μεταρρυθμιστεί κατά κύριο λόγο η λειτουργία της ευρωζώνης.

«Από γερμανική άποψη, είναι δυνατόν να αλλάξουμε τις συνθήκες αν αυτό έχει νόημα» είπε η Μέρκελ μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο. «Θα ήμουν έτοιμη για κάτι τέτοιο αλλά πρώτα θα εργαστούμε πάνω στο τι θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε», πρόσθεσε. Ο Γάλλος πρόεδρος από την πλευρά του είπε ότι «δεν υπάρχουν ταμπού» όσον αφορά αυτήν την ιδέα.

Ο δύο ηγέτες συμφώνησαν να καταρτίσουν έναν μεσοπρόθεσμο «οδικό χάρτη» με αντικείμενο την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για να καταστεί πιο ανθεκτική η ευρωζώνη απέναντι στις κρίσεις.

«Η Γερμανία θα τα πάει καλά μακροπρόθεσμα μόνο αν η Ευρώπη τα πάει καλά και η Ευρώπη θα τα πάει καλά μόνο αν υπάρχει μια ισχυρή Γαλλία» είπε η Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα συζητήσουν βασικά θέματα σε μια συνάντηση που θα έχουν τον Ιούλιο.

Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε από το Βερολίνο ότι είναι αντίθετος σε μια αμοιβαιοποίηση των χρεών «του παρελθόντος» στην ευρωζώνη.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο Μακρόν είπε ότι δεν υπερασπίζεται την ιδέα των ευρωομολόγων ή της αμοιβαιοποίησης των προϋπάρχοντων χρεών στην ευρωζώνη. Πρόσθεσε όμως είναι ανοιχτός στην εφαρμογή ενός τέτοιου μηχανισμού για τη χρηματοδότηση μελλοντικών σχεδίων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter