Ανταρσία στον Λευκό Οίκο – Ανυπόγραφο κείμενο στους NYT: Είμαι μέλος της αντίστασης μέσα στην κυβέρνηση

Ανταρσία στον Λευκό Οίκο – Ανυπόγραφο κείμενο στους NYT: Είμαι μέλος της αντίστασης μέσα στην κυβέρνηση

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε με οργή που εμφανώς αδυνατούσε να συγκρατήσει την Τετάρτη στη δημοσίευση από την εφημερίδα The New York Times, στις σελίδες όπου φιλοξενεί απόψεις, ενός κειμένου χωρίς υπογραφή που φέρεται να έγραψε ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησής του, το οποίο διαβεβαιώνει πως αγωνίζεται, μαζί με άλλους, εκ των ένδον, εναντίον των «χειρότερων παρορμήσεων» του αμερικανού προέδρου.

Εξοργισμένος για το κείμενο του αυτοαποκαλούμενου μέλους της «σιωπηρής αντίστασης» που βγήκε από τη σκιά και τον έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, ο ένοικος του Λευκού Οίκου έφθασε μέχρι το σημείο να διερωτηθεί σε μια ανάρτησή του στο Twitter εάν διαπράχθηκε το έγκλημα της «προδοσίας», με όλα τα γράμματα κεφαλαία.

Ο μεγιστάνας των ακινήτων απαίτησε λίγη ώρα αργότερα η εφημερίδα να αποκαλύψει «αμέσως» το όνομα αυτού του «δειλού», να τον καταδώσει στις υπηρεσίες πληροφοριών, εν ονόματι της εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, με δεύτερη ανάρτησή του στη ροή του στο Twitter.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1037464177269514240

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1037485664433070080

Ο συγγραφέας του ανυπόγραφου κειμένου, το οποίο τιτλοφορείται «Είμαι μέλος της αντίστασης μέσα στην κυβέρνηση Τραμπ», υπογραμμίζει ότι δεν ανέλαβε δράση για να υποστηρίξει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τους Δημοκρατικούς, αλλά για να προστατεύσει τη χώρα από τη συμπεριφορά του 45ου προέδρου της.

Η αμφιλεγόμενη δημοσίευση αυτής της μαρτυρίας καταγράφηκε μία ημέρα μετά την προδημοσίευση αποσπασμάτων του νέου βιβλίου του βετεράνου δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ, στο οποίο σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός προέδρου που καταλαμβάνεται συχνά από οργή και παράνοια που οι συνεργάτες του είναι αναγκασμένοι να προσπαθούν να ελέγχουν για να αποφεύγονται τα χειρότερα.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε πρώτα απ’ όλα καθήκον προς τη χώρα μας και ότι ο πρόεδρος συνεχίζει να δρα με τρόπο που είναι επιζήμιος για την καλή υγεία της δημοκρατίας μας», γράφει το ανώνυμο στέλεχος της κυβέρνησης του Τραμπ.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε δεσμευθεί να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπίσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς μας, και παράλληλα να εμποδίζουμε τις πιο λαθεμένες παρορμήσεις του κ. Τραμπ έως ότου να αποχωρήσει από το αξίωμά του», προσθέτει.

Η «ανηθικότητα του προέδρου»

«Στην καρδιά του προβλήματος είναι η ανηθικότητα του προέδρου», συνεχίζει το κείμενο.

Μολονότι αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση έχει επιτύχει αρκετές προόδους αφότου ανέλαβε την εξουσία — απορρύθμιση, φορολογική μεταρρύθμιση, ενίσχυση του στρατού — κρίνει ότι όλα αυτά έγιναν «ενάντια» και «όχι χάρη» στον Τραμπ, ενώ χαρακτηρίζει τον τρόπο που ο ρεπουμπλικάνος ασκεί την εξουσία «μικροπρεπή», «παρορμητικό» και «αναποτελεσματικό».

Ποιος είναι ο μυστηριώδης αρθρογράφος; Όλη η Ουάσινγκτον ασχολιόταν το βράδυ της Τετάρτης με αυτό ακριβώς το ερώτημα, ψάχνοντας ενδείξεις που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τη ταυτότητα του μέλους της «αντίστασης» αυτού.

Η σύνταξη των Τάιμς εξήγησε ότι πήρε την σπάνια απόφαση να δημοσιεύσει ένα ανυπόγραφο άρθρο γνώμης κατόπιν του αιτήματος του συγγραφέα του, διευκρινίζοντας πως γνωρίζει ποιος είναι.

«Πιστεύουμε ότι η δημοσίευση αυτού του άρθρου είναι ο μοναδικός τρόπος που μπορούσε να επιτρέψει στους αναγνώστες μας να ενημερωθούν για μια σημαντική όψη» όσων γίνονται εντός της κυβέρνησης, εξήγησε στο προοίμιό της.

Ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι έκρινε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με μια «αληθινή συνταγματική κρίση».

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς δήλωσε ότι την «απογοήτευσε» αλλά δεν την «εξέπληξε» η απόφαση των Τάιμς να δημοσιεύσουν το άρθρο, το οποίο χαρακτήρισε «αξιοθρήνητο, ασυλλόγιστο και εγωιστικό».

Ανέφερε χαρακτηριστικά: “Ο άνθρωπος πίσω από αυτό το κείμενο επέλεξε να παραπλανήσει κι όχι να υποστηρίξει τον με συνέπεια εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ. Αυτός, δεν βάζει πρώτα την χώρα, αλλά τον εαυτό του, τοποθετώντας τον εγωισμό του πάνω από την θέληση του αμερικανικού λαού. Ο δειλός αυτός άνθρωπος, πρέπει να πράξει το σωστό και να παραιτηθεί.”

«Σχεδόν 62 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ το 2016 (…) Κανένας δεν ψήφισε μια δειλή και ανώνυμη πηγή των χρεοκοπημένων New York Times», πρόσθεσε η ίδια, ενστερνιζόμενη μια έκφραση που εξακοντίζει πολύ συχνά ο αμερικανός πρόεδρος όταν αναφέρεται στη συγκεκριμένη εφημερίδα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αμερικανικής προεδρίας, ο συγγραφέας του κειμένου έβαλε «το εγώ του πάνω από τη βούληση του αμερικανικού λαού», προσθέτοντας πως «αυτός ο δειλός θα όφειλε να κάνει το μόνο πράγμα που είναι επιβεβλημένο για αυτόν και να παραιτηθεί».

Η δημοσίευση του κειμένου άφησε άναυδους πολλούς και δημιούργησε πολλά ερωτήματα, ενώ πυροδότησε επίσης επικρίσεις, τόσο από άλλες εφημερίδες όσο και από στελέχη των ίδιων των Τάιμς.

«Δηλαδή οι δημοσιογράφοι των Τάιμς πρέπει τώρα να προσπαθήσουν να εξακριβώσουν την ταυτότητα ενός αρθρογράφου του οποίου την ανωνυμία δεσμεύθηκαν να προστατεύσουν οι συνάδελφοί μας στις σελίδες γνώμης;», διερωτήθηκε η Τζόντι Κάντορ, ρεπόρτερ της εφημερίδας, μέσω Twitter. «Ή μήπως η εφημερίδα στο σύνολό της δεσμεύεται από αυτή την υπόσχεση προστασίας της ανωνυμίας του; Δεν το νομίζω, αλλά είναι συναρπαστικό», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για κάτι που «δεν έχει προηγούμενο».

Οι διαδοχικές επιθέσεις που δέχεται ο Τραμπ κατά το τελευταίο δεκαήμερο, αποκάλυψαν έναν πρόεδρο, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με τους στενότερους συνεργάτες τους, με τους ανθρώπους αυτούς, να πιστεύουν ότι η δουλειά τους είναι να σταματήσουν τον Τραμπ από την άσκηση των προεδρικών καθηκόντων του, προφυλάσσοντας τις ΗΠΑ από το ενδεχόμενο μιας ανεπανόρθωτης καταστροφής.

Περισσότερο από κάθε προηγούμενο επεισόδιο άσκησης κριτικής στον πρόεδρο Τραμπ, το τελευταίο άρθρο γνώμης που δημοσίευσαν οι Times σηματοδοτεί μία αλλαγή από την συνήθη κατάσταση εσωτερικού χάους στον Λευκό Οίκο, προς μία συντονισμένη προσπάθεια εξέγερσης κατά του αρχιστράτηγου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, από τους ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του.

Ένας πρώην αξιωματούχους του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ως “μία περίοδο ανοιχτής άσκησης κριτικής στον πρόεδρο.”

Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου από την πλευρά τους, έσπευσαν αμέσως να αναγνωρίσουν τους πιθανούς συγγραφείς του άρθρου, αντανακλώντας το παλαιότερο κλίμα εσωτερικής διάβρωσης και διαρροής πληροφοριών, που χαρακτήρισε το πρώτο διάστημα άσκησης της προεδρίας από τον Τραμπ.

Μία πηγή που έχει λάβει γνώση της κατάστασης είπε ότι τα στελέχη του Λευκού Οίκου βρίσκονται σε “πλήρη απόγνωση.”

Στο γενικότερο πλαίσιο των εξελίξεων στην αμερικανική πρωτεύουσα, ακολούθησε την αλλαγή στάσης του πρώην προσωπικού δικηγόρου του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, ο οποίος σήμερα έχει στραφεί δημόσια εναντίον του. Ο ίδιος, ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα μεσάζοντας για τις επιχειρήσεις Τραμπ, ενώ παραδέχτηκε την ενοχή του για την διάπραξη ομοσπονδιακών εγκλημάτων που σχετίζονται με παραβιάσεις του νόμου περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας. Οι παρανομίες αυτές, σχετίζονται με τις κινήσεις του Κόεν το 2016, προκειμένου να εξασφαλίσει την σιωπή δύο γυναικών που ισχυρίζονται ότι είχαν ερωτικές σχέσεις με τον Τραμπ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Τραμπ δέχτηκε κι ένα άλλο πλήγμα δημόσιας προδοσίας, από την πρώην παρατρεχάμενη του στο τηλεοπτικού σόου “Ο Ασκούμενος” που παρουσίαζε, καθώς η Ομαρόσα Μάνιγκολτ Νιούμαν που ήταν στην συνέχεια, στέλεχος του Λευκού Οίκου αποκάλυψε ότι έχει ηχογραφήσει τους συναδέλφους της στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, αλλά και στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου.

Ο Λευκός Οίκος δεν είχε δεχτεί κάποια σχετική προειδοποίηση, πριν την δημοσιοποίηση του σχολίου στην εφημερίδα, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ είχε συναντήσεις με την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο. Έτσι, τα εξουθενωμένα στελέχη του Λευκού Οίκου, που βρίσκονται σε κατάσταση διαρκούς αντιμετώπισης κρίσεων από τις αρχές Αυγούστου, αιφνιδιάστηκαν από τις εξελίξεις.

Αρκετά από τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο Τραμπ, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επόμενη κίνηση που θα κάνει ο Τραμπ, επηρεασμένος από την διαρκή απομόνωσή του, αλλά και τον παρορμητικό χαρακτήρα του.

Ο ίδιος, έγινε έξαλλος από την εικόνα που παρουσίασε το ανώνυμος υψηλόβαθμος αξιωματούχος για τα δρώμενα στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του. Η δημοσίευση αυτή, προκάλεσε την επίθεση του Τραμπ κατά των Times και του CNN αλλά και κατά των υπόλοιπων “ανήθικων ΜΜΕ” στην διάρκεια εκδήλωση του Λευκού Οίκου για τους τοπικούς αστυνομικούς σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ.

Βετεράνοι αξιωματούχοι προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων δήλωσαν πως το κείμενο που δημοσιεύτηκε σηματοδοτεί μία πρωτόγνωρη εγκατάλειψη των συνηθισμένων κανόνων ευπρέπειας, από έναν εν ενεργεία αξιωματούχο.

“Είχαμε ανθρώπους που εγκατέλειψαν την κυβέρνηση Μπους και μας επιτέθηκαν αμέσως μετά. Ο Σκοτ ΜακΚλίλαν. Έφυγε από την κυβέρνηση Μπους κι έγραψε ένα βιβλίο κακολογώντας όλους στον Λευκό Οίκο,” δήλωσε ο Έρικ Έντελμαν, πρώην υφυπουργός Άμυνας για πολιτικά θέματα στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ κι αναφερόμενος στον πρώην υπεύθυνο Τύπου του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Μπους. “Αλλά, να έχεις ανθρώπους εντός της κυβέρνησης που να το κάνουν αυτό, ενώ παραμένουν, όχι,” συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Πηγή: “Politico”

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter