Αντιδρά το Βερολίνο στις δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή υπέρ των Ευρωπαίων συντηρητικών

Αντιδρά το Βερολίνο στις δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή υπέρ των Ευρωπαίων συντηρητικών

«Να εξηγήσει τι εννοούσε», αν οι δηλώσεις του αποδόθηκαν σωστά, κάλεσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Βερολίνο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, αναφερόμενο στις χθεσινές του δηλώσεις, ότι θέλει «να ενδυναμώσει συντηρητικά κινήματα ανά την Ευρώπη».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Κρίστοφερ Μπούργκερ, επισήμανε ακόμη ότι ο κ. Γκρενέλ πρόκειται να συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Αντρέας Μιχαέλις την Τετάρτη, κατά την πρώτη επίσκεψή του στο υπουργείο από την ανάληψη των καθηκόντων του, στις αρχές Μαΐου.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ περιορίστηκε να δηλώσει ότι η Καγκελάριος Μέρκελ έλαβε γνώση των δηλώσεων του Αμερικανού πρεσβευτή.

Ο κ. Γκρενέλ επανήλθε, πάντως, μέσω Twitter, γράφοντας ότι επιμένει στις δηλώσεις του και επανέλαβε ότι «βιώνουμε ένα ξύπνημα της σιωπηλής πλειοψηφίας -εκείνων οι οποίοι απορρίπτουν τις ελίτ και την φούσκα τους- με ηγέτη τον Τραμπ».

Μιλώντας στο βρετανικό “Breitbart”, ο κ. Γκρενέλ είχε δηλώσει ότι «οι συντηρητικές πολιτικές φουντώνουν και εγκαθιδρύονται εξαιτίας των αποτυχημένων πολιτικών της Αριστεράς», εκφράζοντας τη βούλησή του «να ενδυναμώσει και άλλους συντηρητικούς», ενώ είχε δηλώσει θαυμαστής του καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, τον οποίο χαρακτήρισε «ροκ σταρ».

Οι δηλώσεις του Αμερικανού διπλωμάτη προκάλεσαν την έντονη ενόχληση πολλών στελεχών, σε όλα τα κόμματα της Γερμανίας.

Ο αρμόδιος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Γιούργκεν Χαρτ δήλωσε μεν ότι δεν είναι δική του δουλειά να πει στον πρεσβευτή των ΗΠΑ πώς να κάνει τη δουλειά του, αλλά σημείωσε ότι ελπίζει ο κ. Γκρενέλ να δώσει όλη του την ενέργεια στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον για τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζουν, από το εμπόριο έως την Μέση Ανατολή.

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής βλέπει τον εαυτό του ως προέκταση ενός παγκόσμιου δεξιού συντηρητικού κινήματος», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κ.Ο. του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ρολφ Μούντσενιχ και ζήτησε να ερωτηθεί σχετικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής «θα έπρεπε να εκπροσωπεί ολόκληρη τη χώρα του και όχι μόνο τις δεξιές ιδέες που ασπάζεται το Fox TV και το “Breitbart”», δήλωσε η εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής των Πρασίνων Όμνιντ Νουριπούρ.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο τέως αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς: «Ο Γκρενέλ δεν συμπεριφέρεται ως διπλωμάτης, αλλά ως ακροδεξιός αποικιοκράτης αξιωματικός (…) Οι πρεσβευτές είναι εκπρόσωποι των κρατών τους και όχι πολιτικών κινημάτων», δήλωσε.

Η χθεσινή δήλωση του κ. Γκρενέλ πάντως δεν είναι η πρώτη που προκάλεσε αντιδράσεις, στον έναν μήνα που βρίσκεται στο Βερολίνο. Μόλις λίγες ώρες αφότου είχε επιδώσει τα διαπιστευτήριά του, ο Αμερικανός διπλωμάτης ζήτησε από τους Γερμανούς επιχειρηματίες να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους στο Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter