Αντιδράσεις από διασκευή έργου του Σαίξπηρ όπου «δολοφονούν» τον Τραμπ

Αντιδράσεις από διασκευή έργου του Σαίξπηρ όπου «δολοφονούν» τον Τραμπ

Η δολοφονία του Ντόναλντ Τραμπ εξυπονοείται σε μια νέα εκδοχή του έργου «Ιούλιος Καίσαρ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ: η νέα διασκευή της περίφημης τραγωδίας, που ανέβηκε στη θεατρική σκηνή της Νέας Υόρκης, προκαλεί σφοδρή διαμάχη, με αποτέλεσμα δύο από τους μεγαλύτερους σπόνσορες του θεάτρου, η Delta Airlines και η Bank of America, να αποσύρουν την χρηματοδότησή τους.

Το θεατρικό έργο, που ανέβηκε στο Public Theater όπου οι παραστάσεις έχουν ξεκινήσει από την 23η Μαΐου, επρόκειτο να παρουσιαστεί επίσημα σήμερα στο πλαίσιο του φεστιβάλ “Shakespeare in the Park”, το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο στο Σέντραλ Παρκ.

Όμως, χθες Κυριακή, μπροστά στην κατακραυγή από πολλά συντηρητικά ΜΜΕ όπως το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News και τη σφοδρή αντίδραση και του γιου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, ο οποίος δημοσίως διερωτήθηκε για την χρηματοδότηση του έργου, η αεροπορική εταιρεία Delta και η τράπεζα Bank of America ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται.

«Το Public Theater επέλεξε να παρουσιάσει τον Ιούλιο Καίσαρα με στόχο να προκαλέσει και να εξυβρίσει. Εάν γνωρίζαμε τις προθέσεις του, δεν θα είχαμε αποφασίσει να τους στηρίξουμε. Διακόπτουμε την χρηματοδότηση αυτής της παραγωγής» επισήμανε εκπρόσωπος τύπου της τράπεζας σε ένα δελτίο τύπου.

Λίγο νωρίτερα, η Delta γνωστοποίησε επίσης ότι αποσύρεται.

Το φεστιβάλ «”Shakespeare in the Park” δεν αντικατοπτρίζει τις αξίες της Delta. Η καλλιτεχνική του διεύθυνση ξεπέρασε τα όρια του καλού γούστου. Ενημερώσαμε για την απόφασή μας να σταματήσουμε την χορηγία μας» ήταν το μήνυμα που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της εταιρείας στο Twitter.

Στο έργο, διάρκειας δύο ωρών, ο Ιούλιος Καίσαρας ενσαρκώνεται από έναν ξανθό επιχειρηματία που μοιάζει στον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ η σύζυγός του μιλάει με σλαβική προφορά, όπως η Μελάνια Τραμπ, σημείωσαν οι κριτικοί που παρακολούθησαν την παράσταση.

Το σκηνικό της δολοφονίας του παραπέμπει επιπλέον στην αμερικανική πολιτική σκηνή: στον Καίσαρα επιτίθεται και τον μαχαιρώνει ένα πλήθος γυναικών και μελών μειονοτικών ομάδων. Πρόκειται για κοινωνικές ομάδες που κατηγορούν σήμερα τον Τραμπ ότι καταπατά τα δικαιώματά τους.

Στον ιστότοπο του θεάτρου, ο σκηνοθέτης Όσκαρ Γιούστις δεν αρνείται τις ομοιότητες, όμως κρατά αποστάσεις από τη βία.

«Ο “Ιούλιος Καίσαρ” μπορεί να αναγνωσθεί ως μια παραβολή που προειδοποιεί εκείνους που προσπαθούν να πολεμήσουν τη Δημοκρατία με μη δημοκρατικά μέσα» γράφει.

«Το να πολεμήσουμε τον τύραννο δεν σημαίνει να τον μιμηθούμε».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter