Αντίστροφη μέτρηση για την αδειοδότηση: Να μπει τάξη στο τηλεοπτικό πεδίο ζητάει το ΨΗΠΤΕ

Αντίστροφη μέτρηση για την αδειοδότηση: Να μπει τάξη στο τηλεοπτικό πεδίο ζητάει το ΨΗΠΤΕ

Η αντιπολίτευση να ψηφίσει τις προτάσεις του ΕΣΡ για να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, καλεί το υπουργείο ΨΗΠΤΕ σε ενημερωτικό σημείωμα που συνέταξε. 

Το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου ΨΗΠΤΕ αναφέρει:

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η δημοσίευση της προκήρυξης για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και ο ορισμός της ημερομηνίας διεξαγωγής της σχετικής δημοπρασίας, με την κατάθεση τροπολογίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ) που υιοθετεί τις προτάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής για νομοτεχνικές βελτιώσεις στον νόμο 4339/15.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία, που έρχεται στην Ολομέλεια αύριο, περιλαμβάνει την εισήγηση του ΕΣΡ με στόχο την περαιτέρω θωράκιση της διαδικασίας, πάντοτε σε ευθυγράμμιση με το νόμο 4339/15. Αποτυπώνει την αγαστή συνεργασία ΕΣΡ-Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, ώστε άμεσα να προχωρήσει η αδειοδότηση και να καταστεί δυνατή -έπειτα από 30 χρόνια ανομίας- η επ’ ωφελεία του Έλληνα φορολογούμενου αξιοποίηση του σπάνιου πόρου του Δημοσίου που συνιστά το τηλεοπτικό φάσμα.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη προηγηθεί η ομόφωνη απόφαση της Αρχής, που -αφού έλαβε υπόψη της το συγκεκριμένο νόμο- όρισε το κατώτατο τίμημα στα 250 εκατ. ευρώ, ακριβώς στο ύψος που προέκυψε από τη διαγωνιστική διαδικασία της περασμένης χρονιάς.

Τα σημαντικότερα σημεία της τροπολογίας έχουν ως εξής:

· Καταργείται η κατηγορία «ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου». Οι άδειες ενημερωτικού προγράμματος που θα δημοπρατηθούν από ΕΣΡ θα είναι μόνο γενικού περιεχομένου.

· Επανακαθορίζεται η νομική μορφή και η έδρα των εταιρειών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία. Η πρόβλεψη αφορά, πλέον, Ανώνυμες Εταιρείες της ημεδαπής ή κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.). Η τροποποίηση γίνεται για λόγους ευχέρειας ελέγχου και συμμόρφωσης των υποψηφίων με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

· Καθιερώνεται υποχρέωση του ΕΣΡ για επαναπροκήρυξη σε περίπτωση που απονεμηθούν λιγότερες από επτά άδειες, εφόσον υποβληθεί αίτηση από ενδιαφερόμενο που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή (ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία).

· Ρητά απαγορεύεται η προκήρυξη επιπλέον αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για όλη τη χρονική διάρκεια ισχύος των δημοπρατούμενων αδειών.

· Οι λειτουργούντες πάροχοι περιεχομένου που δεν θα συμμετάσχουν σε προκηρυχθείσα αδειοδότηση για την εμβέλεια και τον τύπο προγράμματος που αφορά η σημερινή λειτουργία τους, όπως και εκείνοι που θα συμμετάσχουν ανεπιτυχώς μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν έως τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης και την ανακήρυξη των οριστικών υπερθεματιστών αντίστοιχα.

· Απαγορεύεται η εκτός αδειοδοτικής διαδικασίας μεταβολή της φυσιογνωμίας προγράμματος και της εμβέλειας εκπομπής των λειτουργούντων παρόχων περιεχομένου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter