Αντισυνταγματική η ανάθεση καθηκόντων υποθηκοφύλακα σε ειρηνοδίκες

Αντισυνταγματική η ανάθεση καθηκόντων υποθηκοφύλακα σε ειρηνοδίκες

Αντισυνταγματικό έκρινε ομόφωνα η Ολομέλεια του Πρωτοδικείου της Αθήνας, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο ανατίθενται καθήκοντα υποθηκοφύλακα σε ειρηνοδίκες και όχι σε συμβολαιογράφους, όπως προβλέπεται και εφαρμόζεται έως τώρα.

Στο μεταξύ και οι Ολομέλειες των Πρωτοδικείων Αμαλιάδας, Πύργου, Νάξου και Σύρου, τις προηγούμενες ημέρες τάχθηκαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας (όχι όμως ομόφωνα) της επίμαχης ρύθμισης.

Σε όλες τις Ολομέλειες των Πρωτοδικείων παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) και ανέπτυξαν τις θέσεις της ΕΔΕ, όπως επίσης κατέθεσαν υπόμνημα, διατυπώνοντας την άποψή της περί αντισυνταγματικότητας του άρθρου 32 του νόμου 4456/2017, με τον οποίο προβλέπεται η ανάθεση καθηκόντων υποθηκοφύλακα σε ειρηνοδίκες.

Να σημειωθεί ότι οι Ολομέλειες των Πρωτοδικείων συγκλήθηκαν μετά την υποβολή σχετικού ερωτήματος του υπουργού Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, περί μετατροπής των ειδικών άμισθων υποθηκοφυλακείων σε έμμισθα.

Ειδικότερα, σήμερα στην Ολομέλεια του Πρωτοδικείου Αθηνών παρέστη ο πρόεδρος της ΕΔΕ, Χριστόφορος Σεβαστίδης, ο οποίος ανέφερε ότι η επίμαχη ρύθμιση, η οποία προβλέπει την αναπλήρωση υποθηκοφύλακα από ειρηνοδίκη, είναι αντισυνταγματική, αλλά και προβληματική.

Ακόμη, ο κ. Σεβαστίδης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η επίμαχη ρύθμιση τυγχάνει αντισυνταγματική καθόσον, σύμφωνα με το άρθρο 89 παρ. 3 εδάφιο 1 του Συντάγματος, η ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς απαγορεύεται και προσέθεσε ότι και η ανάθεση της εν λόγω αρμοδιότητας «εκφεύγει κατ’ αρχήν του δικαιοδοτικού έργου των ειρηνοδικών».

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter