Αντόνιο Γκουτέρες: Η μετανάστευση μπορεί να ωφελήσει τον πλανήτη

Αντόνιο Γκουτέρες: Η μετανάστευση μπορεί να ωφελήσει τον πλανήτη

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» εξηγεί πώς η μετανάστευση από πηγή κακομεταχείρισης ευάλωτων ανθρώπων μπορεί να μετατραπεί σε μοχλό ευημερίας για όλους.

«Μπορεί η διαχείριση της μετανάστευσης να είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας όσον αφορά τη διεθνή συνεργασία, αλλά παράλληλα «συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη, τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και την αρμονική αλληλεπίδραση ποικιλόμορφων κοινωνιών», σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ως παγκόσμια κοινότητα, είμαστε αντιμέτωποι με τις εξής επιλογές: Θέλουμε η μετανάστευση να είναι πηγή οικονομικής άνθισης και διεθνούς αλληλεγγύης ή συνώνυμο απάνθρωπης μεταχείρισης και κοινωνικών προστριβών;» αναρωτιέται.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ συνηγορεί υπέρ του λεγόμενου «διεθνούς συμβολαίου για τη μετανάστευση» που αναμένεται να συζητηθεί κατά το τρέχον έτος σε επίπεδο κυβερνήσεων, με στόχο τη σκιαγράφηση ενός ενιαίου οράματος για το πώς η μετανάστευση θα λειτουργήσει θετικά για όλα τα έθνη. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα πρόκειται για την πρώτη γενική διεθνή συμφωνία στο μείζον ζήτημα της μετανάστευσης, η οποία, ωστόσο, δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Τρία είναι τα μεγάλα ζητούμενα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, σύμφωνα με τον κ. Γκουτέρες. Το πρώτο αφορά τα αδιαμφισβήτητα οφέλη της μετανάστευσης τα οποία, παρότι συχνά απουσιάζουν από κάθε δημόσια συζήτηση, «πρέπει να αναγνωριστούν και να ενισχυθούν. Οι μετανάστες κάνουν τεράστιες [οικονομικές] συνεισφορές τόσο στις χώρες υποδοχής όσο και στις χώρες καταγωγής τους». Τα εμβάσματα που έστειλαν στις πατρίδες τους το 2017 υπολογίζονται στα 498 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, συμβάλλουν σημαντικά στις οικονομίες των χωρών υποδοχής, καθώς καλύπτουν κενά στον εργασιακό τομέα, τα οποία συνηθίζουν να μένουν ακάλυπτα από το εργατικό δυναμικό της εκάστοτε χώρας.

Το δεύτερο ζητούμενα αφορά στις κυβερνήσεις παγκοσμίως, οι οποίες οφείλουν «να ενισχύσουν το κράτος δικαίου ώστε να προστατεύει τους μετανάστες» για το καλό όλων. «Οι αρχές που υψώνουν εμπόδια στη μετανάστευση – ή θέτουν σημαντικούς περιορισμούς στις εργασιακές ευκαιρίες των μεταναστών – αυτοτραυματίζονται χωρίς λόγο», λέει ο κ. Γκουτέρες, ο οποίος θεωρεί ότι είναι στο χέρι των κυβερνήσεων να βάλουν ένα τέλος στο στίγμα της παρανομίας που πλήττει τους μετανάστες. «Πρέπει να δημιουργήσουν περισσότερες νόμιμες οδούς μετανάστευσης, αφαιρώντας τα κίνητρα από τα άτομα που ειδάλλως αναγκάζονται συχνά να παραβιάζουν τους νόμους», εξηγεί.

Τρίτο ζητούμενο για το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ είναι η μεγαλύτερη διεθνής συνεργασία όσον αφορά την προστασία των ευπαθών μεταναστών, καθώς και των προσφύγων. «Η μοίρα των χιλιάδων ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στην καταδικασμένη προσπάθειά τους να διασχίσουν θάλασσες και ερήμους δεν είναι απλώς μια ανθρώπινη τραγωδία. Αντιπροσωπεύει συνάμα την πιο βαριά πολιτική αποτυχία: ασυντόνιστες, μαζικές μετακινήσεις εν μέσω απελπιστικών συνθηκών τροφοδοτούν την αίσθηση ότι τα σύνορα βρίσκονται υπό απειλή και ότι οι κυβερνήσεις δεν ελέγχουν την κατάσταση». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter