Άνω κάτω ο πλανήτης από το διάταγμα Τραμπ (Photos)

Άνω κάτω ο πλανήτης από το διάταγμα Τραμπ (Photos)

Η μία μετά την άλλη, οι αεροπορικές εταιρείες αλλάζουν τη σύνθεση των πληρωμάτων τους, για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που επέβαλε το διάταγμα του νέου πλανητάρχη στις παγκόσμιες αεροπορικές συγκοινωνίες. Καθολική είναι η καταδίκη της απόφασης Τραμπ, με μαζικές διαδηλώσεις αντιδρά ο κόσμος, ανοίγει τα σύνορα του Καναδά ο πρωθυπουργός Τριντό.

Σε αλλαγή της σύνθεσης των πληρωμάτων της στις 11 καθημερινές πτήσεις της σε πόλεις των ΗΠΑ προχώρησε η αεροπορική εταιρία Emirates, με έδρα το αεροδρόμιο του Ντουμπάι, μετά την εφαρμογή του διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ, που περιλαμβάνει την απαγόρευση εισόδου σε πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών. Στο μεταξύ, σύμφωνα με δήλωση του υπευθύνου του αεροδρομίου, που έχει τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση διεθνώς, μία «μικρή ομάδα ανθρώπων» εμποδίστηκε να πετάξει προς τις ΗΠΑ.

«Οι συνέπειες είναι σε ελάχιστο επίπεδο για την ώρα. Δεν έχουμε τα ακριβή στοιχεία, αλλά ένας μικρός αριθμός ανθρώπων, μετρημένων στα δάκτυλα του χεριού ελέγχθηκαν κι επαναπροωθήθηκαν στις πατρίδες τους», δήλωσε ο Πολ Γκρίφιθς, επιχειρησιακός διευθυντής του αεροδρομίου στο ραδιόφωνο Dubai Eye radio.

Και Ιαπωνικές Αερογραμμές ( Japan Airlines Co) ανακοίνωσαν σήμερα ότι άρχισαν τη διενέργεια ελέγχων για τους επιβάτες των επτά μουσουλμανικών χωρών, που επηρεάζονται από το προεδρικό διάταγμα του Τραμπ, πριν από την αναχώρησή τους για τις ΗΠΑ. Οι αξιωματούχοι της δεύτερης μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρίας στην Ιαπωνία θα ενημερώνουν την Υπηρεσία Τελωνείων και Συνοριακής Προστασίας των ΗΠΑ, όταν επιβάτες από αυτές τις χώρες εντοπίζονται στα αεροδρόμια, πριν από την αναχώρησή τους και προκειμένου να διευκρινιστεί ότι επιτρέπεται η είσοδός τους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αεροπορικής εταιρίας.

Χιλιάδες στους δρόμους κατά του διατάγματος Τραμπ

Δεκάδες χιλιάδες άτομα συμμετείχαν σε πορείες διαμαρτυρίας στις αμερικανικές πόλεις και τα αεροδρόμια την Κυριακή, για να εκφράσουν την οργή τους για το προεδρικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ. Στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και τη Βοστόνη, ένα δεύτερο κύμα διαδηλώσεων ακολούθησε τις αυθόρμητες συγκεντρώσεις που έγιναν σε αμερικανικά αεροδρόμια το Σάββατο, καθώς οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων άρχισαν να εφαρμόζουν τις οδηγίες του Τραμπ. Οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν προς τα δυτικά κατά τη διάρκεια της μέρας.

Η διαταγή, η οποία απαγορεύει την είσοδο Σύρων προσφύγων στη χώρα και αναστέλλει την είσοδο σε άτομα από το Ιράκ, το Ιράν, το Σουδάν και άλλες τέσσερις χώρες για λόγους εθνικής ασφάλειας, έχει οδηγήσει στην κράτηση ή απέλαση εκατοντάδων ατόμων που προσγειώθηκαν σε αμερικανικά αεροδρόμια. Μια από τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες της Κυριακής έλαβε χώρα στο Μπάτερι Παρκ, στο νότιο Μανχάταν, σε οπτική επαφή με το Άγαλμα της Ελευθερίας, στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, το οποίο συμβολίζει την φιλοξενία της χώρας προς τους μετανάστες.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ, της Νέας Υόρκης, είπε στο πλήθος ότι το διάταγμα του Τραμπ είναι αντιαμερικανικό και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις βασικές αξίες της χώρας. «Αυτό για το οποίο μιλάμε εδώ, αποτελεί ζωή ή θάνατο για τόσα πολλά άτομα», είπε ο Σούμερ. «Δεν θα ησυχάσω μέχρι να αποσυρθούν αυτές οι απαίσιες οδηγίες», πρόσθεσε.

Στην Ουάσιγκτον, χιλιάδες διαδήλωσαν στο Λαφαγιέτ Σκουέρ απέναντι από τον Λευκό Οίκο, φωνάζοντας, «Όχι μίσος, όχι φόβος, οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ». Την Κυριακή, πολλοί από τους διαδηλωτές άφησαν την περιοχή του Λευκού Οίκου και πορεύθηκαν κατά μήκος της οδού Πενσιλβάνια, σταματώντας μπροστά στο Διεθνές Ξενοδοχείο Τραμπ, όπου φώναξαν, “Ντροπή, ντροπή, ντροπή”. Ένα πλήθος που η αστυνομία υπολόγισε γύρω στους 8.000 έφτασε στα σκαλοπάτια του αμερικανικού Καπιτωλίου, το οποίο είχε περικυκλωθεί από αστυνομικούς.

Η Άρια Γκραμπόφσκι, 30 ετών, από την Ουάσιγκτον, κρατούσε μια πινακίδα που έγραφε, “Ποτέ ξανά σημαίνει ποτέ ξανά για τους πάντες”. Πάνω από τη φράση υπήρχε μια φωτογραφία εβραίων προσφύγων που άφησαν τη Γερμανία το 1939, σε πλοίο του οποίου ο κατάπλους απαγορεύτηκε από την Αβάνα της Κούβας και αναγκάστηκε σε επιστροφή στην Ευρώπη. Οι επιβαίνοντες, πάνω από 250 άτομα, τελικά δολοφονήθηκαν από τους Ναζί. Η Ρόντα Ρις, 56 ετών, από τη βόρεια Βιρτζίνια, είπε: «Ως μουσουλμάνα, όντως εκτιμώ την υποστήριξη που βλέπω. Η κοινότητά μας τώρα νιώθει ότι βρίσκεται υπό πολιορκία».

Περίπου 200 διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα το απόγευμα της Κυριακής, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Dulles στη βόρεια Βιρτζίνια, κοντά στη Ουάσιγκτον. Ο ίδιος περίπου αριθμός ατόμων συγκεντρώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο John F. Kennedy στη Νέα Υόρκη, όπου ανήσυχα μέλη οικογενειών περίμεναν συγγενείς που είχαν βρεθεί υπό κράτηση για ώρες, μετά από πτήσεις από χώρες που επηρεάζονται από την προεδρική διαταγή.

Καθώς το πλήθος περνούσε την Καναδική πρεσβεία, καθ’ οδόν για το Καπιτώλιο, οι διαδηλωτές φώναζαν, “Χέι, χέι, χο, χο, θα’ θελα ο ηγέτης μας να ήταν ο Τριντό”. Ήταν μια αναφορά στον καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, ο οποίος, το Σάββατο, επαναβεβαίωσε την πολιτική φιλοξενίας της χώρας του προς τους πρόσφυγες. Εδώ και έναν περίπου χρόνο, ο Καναδάς έχει υποδεχθεί περί τους 35.000 σύρους πρόσφυγες. Ο ίδιος ο Τριντό υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο την πρώτη ομάδα τον Δεκέμβριο 2015. Ωστόσο, η κυβέρνησή του έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να επικρίνει τις ΗΠΑ προς τις οποίες κατευθύνεται το 75% των καναδικών εξαγωγών και προτίμησε να τονίσει ότι ο Καναδάς είναι ανοικτός στους πρόσφυγες.

Από την πλευρά του, ο καναδός υπουργός Μετανάστευσης Αχμεντ Χούσεν δήλωσε ότι δεν ξέρει πόσους ανθρώπους θα αφορούσε το μέτρο και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των επιβατών που επρόκειτο να πετάξουν για τις ΗΠΑ από τον Καναδά και τους απαγορεύθηκε, είναι μικρός. «Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι, για όποιον πιθανόν έχει παγιδευτεί στον Καναδά, θα κάνω χρήση της εξουσίας μου ως υπουργού για να τους χορηγηθεί προσωρινή άδεια παραμονής εάν την χρειάζονται, όπως έχουμε κάνει κατά το παρελθόν», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης.

Σε μια άλλη εξέλιξη, τα στελέχη σειράς εταιρειών start up και επενδυτές κάλεσαν την Οτάβα να χορηγήσει αμέσως προσωρινές άδειες παραμονής σε όσους επλήγησαν από την απόφαση του Τραμπ. Οι καναδικές τεχνολογικές εταιρείες κατανοούν τη δύναμη της ενσωμάτωσης και της διαφορετικότητας της σκέψης και ότι τα ταλέντο και οι ικανότητες δεν έχουν σύνορα, αναφέρεται στην επιστολή που έστειλαν στη κυβέρνηση.

Ο Καναδάς επιδιώκει να προσελκύσει εξειδικευμένο τεχνολογικό προσωπικό από το εξωτερικό και να κρατήσει εργαζόμενους και φοιτητές που συχνά φεύγουν στο εξωτερικό για να εργασθούν σε πολυεθνικές εταιρείες. Περισσότεροι από 300.000 Καναδοί εργάζονται στην Silicon Valley της Καλιφόρνιας. Τον Νοέμβριο, ο Καναδάς εισήγαγε νέα νομοθεσία περί βίζας, που επιτρέπει στις τεχνολογικές εταιρείες να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες υψηλών προδιαγραφών, προσωπικό από το εξωτερικό.

Το «βιολί» του ο Τραμπ

Ο Τραμπ αμύνθηκε του προεδρικού διατάγματος σε δήλωσή του την Κυριακή, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξαναρχίσουν την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων (βίζες) για όλες τις χώρες, μόλις εφαρμοστούν ασφαλείς πολιτικές τις επόμενες 90 μέρες. «Για να είναι τα πράγματα ξεκάθαρα, δεν πρόκειται για μία απαγόρευση κατά των μουσουλμάνων, όπως μεταδίδουν λανθασμένα τα μέσα», αναφέρει ο Τραμπ. «Δεν έχει καμία σχέση με τη θρησκεία, αφορά την τρομοκρατία και την ασφάλεια της χώρας μας».

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ, επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, είπε την Κυριακή, πως το προεδρικό διάταγμα του προέδρου Τραμπ, που αφορά τους πρόσφυγες και τη μετανάστευση «εφαρμόστηκε με προχειρότητα», ιδιαίτερα σε όσους έχουν άδεια παραμονής στις Ηνωμένες Πολιτείες (πράσινη κάρτα).

«Όλοι μοιραζόμαστε την επιθυμία να προστατέψουμε τον αμερικανικό λαό, αλλά το προεδρικό αυτό διάταγμα εφαρμόστηκε με προχειρότητα, ιδιαίτερα όσον αφορά τους κατόχους πράσινης κάρτας», είπε συγκεκριμένα ο Κόρκερ. «Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει άμεσα τις απαραίτητες τροποποιήσεις, και ελπίζω ότι μετά από διεξοδική εξέταση και εφαρμογή των αναβαθμίσεων ασφάλειας, πολλά από τα προγράμματα αυτά θα βελτιωθούν και θα επανεισαχθούν», πρόσθεσε

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter