Απαντήσεις ζητά και η Μέρκελ από τον Πούτιν για την υπόθεση Σκριπάλ

Απαντήσεις ζητά και η Μέρκελ από τον Πούτιν για την υπόθεση Σκριπάλ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή της παίρνει “εξαιρετικά σοβαρά” τις κατηγορίες του Λονδίνου κατά της Μόσχας για τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

“Η καγκελάριος καταδικάζει σθεναρά αυτήν την επίθεση, διαβεβαιώνοντας ότι παίρνει πολύ σοβαρά την άποψη της βρετανικής κυβέρνησης για την ευθύνη της Ρωσίας”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η Μέρκελ καλεί τη Ρωσία “να παράσχει γρήγορα απαντήσεις στα νόμιμα ερωτήματα της Βρετανίας και να συμμορφωθεί με τις εκκλήσεις για την πλήρη και άμεση αποκάλυψη του προγράμματος χημικών όπλων στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων”, πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Μέρκελ με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, οι δύο πλευρές διαβεβαίωσαν ότι θέλουν να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την υπόθεση αυτή με τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους τους.

Την ίδια στιγμή το Ελιζέ ανακοίνωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενημερώθηκε αργά χθες από την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για τα αποτελέσματα των ερευνών για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα «καταδικάζοντας μια απαράδεκτη επίθεση».

«Η Μέι ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα των ερευνών στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη χρήση μιας νευροτοξικής ουσίας στην απόπειρα δολοφονίας του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ και αναμένει απαντήσεις από την Ρωσία. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καταδίκασε μια απαράδεκτη επίθεση και επανέλαβε τη δέσμευση της Γαλλίας στην καταπολέμηση της ατιμωρησίας της χρήσης χημικών όπλων», υπογράμμισε η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Σε αντίθεση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο Μακρόν δεν αναφέρθηκε στις κατηγορίες του Λονδίνου ότι η Μόσχα είναι εξαιρετικά πιθανό να ευθύνεται για τη δηλητηρίαση.

Λίγο νωρίτερα, η Μέρκελ δήλωσε ότι η κυβέρνησή της παίρνει «εξαιρετικά σοβαρά» την άποψη της βρετανικής κυβέρνησης για την ευθύνη της Ρωσίας, καλώντας την Μόσχα «να παράσχει γρήγορα απαντήσεις στα νόμιμα ερωτήματα της Βρετανίας».

Στη τηλεφωνική επικοινωνία με την Μέι ο Μακρόν διαβεβαίωσε για την «πλήρη αλληλεγγύη» της Γαλλίας και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή τις ερχόμενες μέρες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter