Από την Aθήνα ξεκινά το παγκόσμιο σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης και διαχείρισης ακραίων θερμοκρασιών

Από την Aθήνα ξεκινά  το παγκόσμιο σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης και διαχείρισης ακραίων θερμοκρασιών

Το διεθνές δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων (100 Resilient Cities) του _x000D_
Ιδρύματος Rockefeller θα συνεργαστεί με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών _x000D_
(EAA) για την υπηρεσία EXTREMA.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα έγκαιρων ειδοποιήσεων και διαχείρισης ακραίων θερμοκρασιών με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων και κινητών τηλεφώνων. Μετά την πιλοτική δοκιμή του στο Δήμο της Αθήνας, το σύστημα θα αξιοποιηθεί πλέον σε διεθνές επίπεδο.

Η υπηρεσία στέλνει προσωποποιημένες προειδοποιήσεις για επερχόμενο καύσωνα τόσο στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών μέσω ειδικής εφαρμογής, όσο και στις αρχές της τοπικές αυτοδιοίκησης, προκειμένου αυτές έγκαιρα να φροντίσουν να διαθέσουν κλιματιζόμενους χώρους σε όσους τους έχουν ανάγκη.

Η υπηρεσία EXTREMA, που συντονίζει η Ιφιγένεια Κεραμιτσόγλου, κύρια ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του ΕΑΑ, θα είναι πλέον διαθέσιμη στις πόλεις-μέλη του διεθνούς δικτύου.

Με αυτή τη συνεργασία, το ΕΑΑ έρχεται να ενώσει τις δυνάμεις του με άλλους εταίρους του δικτύου, που βοηθάνε τις πόλεις του πλανήτη να γίνουν πιο ανθεκτικές. Η γκάμα των εταίρων είναι ευρεία, περιλαμβάνοντας δημόσιους οργανισμούς, ιδιωτικές εταιρείες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ερευνητικά κέντρα κ.α. Μεταξύ άλλων, «χείρα βοηθείας» στο δίκτυο των πόλεων προσφέρουν η Microsoft, η MasterCard, η Swiss Re, η Παγκόσμια Τράπεζα κ.α.

«Η υπηρεσία EXTREMA είναι μοναδική όσον αφορά την ικανότητά της να εκμεταλλεύεται την ευρεία χρήση των κινητών τηλεφώνων και να την μετατρέπει σε μια ψηφιακή υποδομή, προκειμένου να παρέχει στο ευρύ κοινό καλύτερη ενημέρωση και επικοινωνία για τους κινδύνους, βοηθώντας έτσι στο χτίσιμο ανθεκτικών κοινοτήτων», δήλωσε η Ι.Κεραμιτσόγλου.

«Σε ένα ολοένα πιο πολύπλοκο και γεμάτο προκλήσεις κόσμο, οι πόλεις χρειάζονται συνεργασίες με οργανισμούς όπως το ΕΑΑ για να αντέξουν τα σοκ και τα στρες του 21ού αιώνα», δήλωσε ο Μάικλ Μπέρκοβιτς, πρόεδρος του διεθνούς δικτύου των 100 Ανθεκτικών Πόλεων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter