Από την Μπαρμπαρέλα στη Wonder Woman, στο Docville που κυκλοφορεί την Κυριακή με το Documento

Από την Μπαρμπαρέλα στη Wonder Woman, στο Docville που κυκλοφορεί την Κυριακή με το Documento

Με αφορμή την κινηματογραφική «Wonder Woman» που κάνει θραύση στα ταμεία αλλά και στις κριτικές, ένα αφιέρωμα στις σούπερ ηρωίδες που έκαναν τη διαδρομή από το χαρτί στο σινεμά και κάνουν τη σύγκρουση Marvel- DC να θυμίζει light εκδοχή του ντέρμπι Ολυμπιακού- Παναθηναϊκού.

Ο ιστορικός και φημισμένος θίασος του βερολινέζικου Volksbühne στους κόλπους του οποίου εδραιώθηκαν μερικές από τις σημαντικότερες φόρμες θεάτρου του 20ου αιώνα, επισκέπτεται το Φεστιβάλ Αθηνών. Ιδού 9 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη Volksbühne Berlin, που τα τελευταία χρόνια απασχολεί διαρκώς τις μεγαλύτερες εφημερίδες και τα ενημερωτικά δίκτυα της Δύσης.

Ο Πάτρικ Λι Φέρμορ έζησε μια ζωή τόσο αξιοζήλευτη και μυθιστορηματική, ώστε να χαρακτηριστεί ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή Βρετανούς περιηγητές. Στη δύση της ζωής του, όταν πλέον είχε αποσυρθεί στη Μάνη, η Ισπανίδα συγγραφέας Ντολόρες Παγιάς, είχε την τύχη να γίνει μία από τις στενές φίλες του. Με αφορμή την κυκλοφορία στα ελληνικά του βιβλίου της «Πίνοντας με τον Πάτρικ Λη Φέρμορ» (εκδόσεις Key Books), το Documento μίλησε μαζί της, η οποία τονίζει για τον Φέρμορ: «Ο Πάντι ήταν το πιο μετριοπαθές και διακριτικό άτομο που έχω συναντήσει».

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στην ομορφιά μιας ξάστερης καλοκαιρινής νύχτας με μια κινηματογραφική ιστορία να ξεδιπλώνεται σε μια οθόνη περιτριγυρισμένη από αγιόκλημα και γιασεμιά; Σε αυτό το περιβάλλον μάθαμε να αγαπούμε όλα τα είδη του κινηματογράφου και το Documento κάνει μια μίνι αναδρομή στα θερινά σινεμά της Θεσσαλονίκης και της παράδοσης που διατηρεί η πόλη μαζί τους από τις αρχές κιόλας του 20ού αιώνα.

Το Athens Retro Festival γυρίζει τον χρόνο πίσω από 15 έως 18 Ιουνίου στο παλιό αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ. στο Γκάζι. Μια γιορτή στην οποία πρωταγωνιστεί η ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής και η συγκίνηση των αναμνήσεων δεν έχει ανάγκη επιχειρηματολογίας καθώς δεν χωρά σε κουτάκια λογικής. Οι διοργανώτριες του φεστιβάλ, Νατάσσα Παπάζογλου και Γεωργία Μαραντίδου αναφέρουν λεπτομερώς στο Documento τις τελευταίες πινελιές και μοιράζονται το όραμα τους: «Η ιδέα ήταν με έναν αν είναι δυνατόν μαγικό τρόπο, να αναβιώσουμε πράγματα του παρελθόντος, να θυμηθούμε κυριακάτικα τραπέζια των παιδικών μας χρόνων στο σπίτι της γιαγιάς, την παλιά αθηναϊκή γειτονιά, τον τρόπο που διασκεδάζαμε και χαιρόμασταν».

Το Athens Open Air Film Festival εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2011. Εμπνευστές του οι διοργανωτές και του διεθνούς φεστιβάλ της Αθήνας, των δημοφιλών ΝΥΧΤΩΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ και η βασική ιδέα του περιστρέφεται γύρω από τη διοργάνωση υπαίθριων κινηματογραφικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων με δωρεάν είσοδο και φόντο τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Αττικής και απρόσμενους χώρους, που αναδεικνύουν το αστικό τοπίο όπως είναι οι πλατείες, τα πάρκα και οι πεζόδρομοι.

Στο Ρουστιγέ Θηλέων Χαμιντιγέ των Ιωαννίνων οι μαθήτριες περνώντας από την αυλόπορτα που είχε την επιγραφή «Ζήτω ο σουλτάνος» έμπαιναν στο σχολείο. Το σχολικό κτίριο του 19ου αιώνα που στεγάζει σήμερα τα κεντρικά ΕΛΤΑ στα Γιάννενα είναι ένας οθωμανικός αρχιτεκτονικός θησαυρός και ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της ηπειρώτικης πόλης. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter