Από το γκαράζ στη χρηματιστηριακή αξία 1 τρισ. δολαρίων – Το χρονικό της «εκτόξευσης» της Apple

Από το γκαράζ στη χρηματιστηριακή αξία 1 τρισ. δολαρίων – Το χρονικό της «εκτόξευσης» της Apple

H Apple, ο αμερικανικός κολοσσός που έφερε την επανάσταση στον κόσμο της πληροφορικής και της κινητής τηλεφωνίας με το διάσημο πλέον iPhone, έγινε σήμερα η πρώτη ιδιωτική εταιρεία η χρηματιστηριακή αξία της οποίας ανέρχεται σε άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Αυτό το συμβολικής σημασίας φράγμα καταρρίφθηκε όταν η αξία των μετοχών της έφθασε, γύρω στις 18.50 ώρα Ελλάδας, στην τιμή των 207,05 δολαρίων στη Γουόλ Στριτ.

Η κινεζική εταιρεία PetroChina είχε υπερβεί για σύντομο χρονικό διάστημα το όριο αυτό το 2007.

Ακόμα κι αν από τεχνικής πλευράς αυτή η επίδοση δεν είναι σημαντική, οι χρηματιστές και οι επενδυτές της Wall Street ενθουσιάζονται με τον συμβολισμό της όλης εξέλιξης.

«Το όριο των 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων είναι σίγουρα ψυχολογικό και στέλνει στην αγορά ένα μήνυμα ανάπτυξης και σημασίας» επισήμανε ο Χάουαρντ Σίλβερμπλατ, αναλυτής S&P Dow Jones Indices.

Στην αίθουσα συναλλαγών της τράπεζας LBBW στη Νέα Υόρκη, «δεν καταγράφεται ιδιαίτερη έξαψη» παρατήρησε από την πλευρά του ο Καρλ Χίλινγκ, χρηματιστηριακός αναλυτής.

«Είτε η εταιρεία αξίζει 990 δισεκατομμύρια είτε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στο Χρηματιστήριο, αυτό δεν αλλάζει πολλά για τους επενδυτές» υπογράμμισε ο ίδιος.

«Είναι κυρίως μια απόδειξη της σημαντικότητας που έχει η Apple» στην αμερικανική οικονομία.

Από το γκαράζ στη χρηματιστηριακή αξία 1 τρισεκατ. Δολαρίων

Από τη “χαμηλών τόνων” ίδρυσή της σε ένα γκαράζ στο Σίλικον Βάλεϊ πριν από 40 και πλέον χρόνια, η Apple έφθασε σχεδόν στην πτώχευση για να καταφέρει σήμερα να καταρρίψει το συμβολικό φράγμα του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε χρηματιστηριακή αξία.

Ορισμένες από τις ημερομηνίες σταθμούς του κολοσσού:

-Απρίλιος 1976: Ο Στιβ Τζομπς, ο Στιβ Βόζνιακ και ο Ρόναλντ Γουέιν ιδρύουν την Apple Computer με στόχο να πουλήσουν ένα μοντέλο υπολογιστή που είχε κατασκευάσει ο Βόζνιακ.

-Δεκέμβριος 1980: Η Apple κάνει τα πρώτα της βήματα στο Χρηματιστήριο με την τιμή της μετοχής της στα 22 δολάρια.

-Ιανουάριος 1984: Η Apple λανσάρει τον πρώτο υπολογιστή της Macintosh με ένα διαφημιστικό σποτ με τον τίτλο “1984” υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του διάσημου Ρίντλεϊ Σκοτ.

Αυτός ο υπολογιστής γραφείου, που σύντομα θα αποκαλείται +Mac+ παρουσιάζει δύο σημαντικές καινοτομίες: το ποντίκι όπως και τα εικονίδια πάνω στα οποία ο χρήστης μπορεί να κλικάρει, ανοίγοντας τον δρόμο της πληροφορικής στο ευρύ κοινό.

-Σεπτέμβριος 1985: Ο Στιβ Τζομπς, γνωστός για τον ιδιόμορφο χαρακτήρα του, αποχωρεί από την εταιρεία έπειτα από μια μάχη εξουσίας με τον γενικό διευθυντή Τζον Σκάλεϊ. Ο Στιβ Βόζνιακ αποχωρεί επίσης.

-Δεκαετία του 1990: ο ανταγωνισμός των Windows της Microsoft και διάφορες εμπορικές αποτυχίες, οδηγούν τον όμιλο σε οικονομική δυσχέρεια. Προχωρά σε καταργήσεις θέσεων εργασίας και σε αναδιάρθρωση της ηγετικής ομάδας.

-Σεπτέμβριος 1997: η μετοχή της Apple καταρρέει σε ιστορικό χαμηλό, γύρω στα 7 δολάρια. Ο Στιβ Τζομπς επιστρέφει, αναλαμβάνοντας και πάλι τα ηνία, ενώ η εταιρεία φλερτάρει με την πτώχευση. Η Microsoft βοηθά την Apple να επιβιώσει επενδύοντας 150 εκατομμύρια δολάρια.

-Αύγουστος 1998: Η Apple παρουσιάζει τον iMac.

-Οκτώβριος 2001: Η Apple αποκαλύπτει το mp3 iPod και ανοίγει τα πρώτα Apple Store.

-Απρίλιος 2003: ανοίγει η διαδικτυακή μπουτίκ iTunes Store, όπου ο χρήστης μπορεί να αγοράσει ψηφιακά περιεχόμενα, με ελάχιστη τιμή στα 99 σεντς ανά τραγούδι.

-Ιούνιος 2007: παρουσιάζεται το iPhone, μια επανάσταση στην κινητή τηλεφωνία. Η εταιρεία μετονομάζεται σε Apple.

-Ιανουάριος 2010: παρουσίαση του iPad.

-Οκτώβριος 2011: Ο Στιβ Τζομπς πεθαίνει από καρκίνο στο πάγκρεας, λίγο αφού είχε παραδώσει τα ηνία της εταιρείας στον Τιμ Κουκ.

-Απρίλιος 2012: Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας υπερβαίνει τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια.

-Σεπτέμβριος 2014: παρουσιάζεται το Apple Watch

-Ιανουάριος 2016: Η Apple ανακοινώνει ότι πούλησε περισσότερα από 1 δισεκ. iphone παγκοσμίως.

-Νοέμβριος 2017: ξεκινά η πώληση του iPhone X, με αφορμή τα 10 χρόνια smartphone, με την τιμή του να ξεκινά από τα 999 δολάρια στις ΗΠΑ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter