Από το Ριάντ στο Παρίσι πάει ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σάαντ Χαρίρι, αποφεύγοντας την Βηρυτό

Από το Ριάντ στο Παρίσι πάει ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σάαντ Χαρίρι, αποφεύγοντας την Βηρυτό

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα δεχθεί αύριο το μεσημέρι στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι, ανακοίνωσε σήμερα το Ελυζέ.

Ο Χαρίρι, που ετοιμάζεται σήμερα να εγκαταλείψει το Ριάντ όπου κρατείται παρά τη θέλησή του σύμφωνα με τη Βηρυτό, θα συναντηθεί στις 12:20 (τοπική ώρα) με τον Μακρόν, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.

Στις 12:30 θα παρατεθεί πρόγευμα στο οποίο θα παρακαθίσει και η οικογένεια του παραιτηθέντα πρωθυπουργού, σύμφωνα με το Ελυζέ.

Η Γαλλία πρώην εντολοδόχος δύναμη του Λιβάνου, έχει ρόλο διαμεσολαβητή και ο πρόεδρος Μακρόν κάλεσε στο Παρίσι τον Χαρίρι και την οικογένειά του για «μερικές ημέρες», στην προσπάθεια να εξευρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο που προέκυψε μετά την ξαφνική ανακοίνωση της παραίτησης του Χαρίρι από το Ριάντ στις 4 Νοεμβρίου. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή από τον Χαρίρι με τη συμφωνία της Σαουδικής Αραβίας.

Σε δήλωσή του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από το Ριάντ, ο Χαρίρι ανακοίνωσε την παραίτησή του κάνοντας λόγο για «έλεγχο» της λιβανικής Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, στην πολιτική ζωή του Λιβάνου και φόβους για τη ζωή του, την ώρα που το Ριάντ κατακεραύνωνε τις φερόμενες ως παρεμβάσεις του ιρανού αντιπάλου του στην περιοχή.

Στη συνέχεια κυκλοφόρησαν εικασίες και πληροφορίες περί απαγόρευσης στον Χαρίρι να εγκαταλείψει το σαουδαραβικό βασίλειο αφού «υποχρεώθηκε» σε παραίτηση. Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν είπε πως θεωρεί ότι ο Χαρίρι τελεί «σε αιχμαλωσία» στο Ριάντ προτού η Σαουδική Αραβία απορρίψει τις κατηγορίες αυτές.

Εξάλλου ο λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Γκεμπράν Μπασίλ δήλωσε πως μερικές δυνάμεις προσπαθούν να εκδιώξουν τον ηγέτη της χώρας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Μερικές πλευρές προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν ορισμένες δυνάμεις για να εκτοπίσουν τον ηγέτη του Λιβάνου», είπε ο Μπασίλ στον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα, σύμφωνα με το Interfax.

Από την πλευρά του ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε πως ο Λίβανος πρέπει να επιλύσει τα εσωτερικά του προβλήματα χωρίς εξωτερική παρέμβαση και πως η Μόσχα υποστηρίζει την κυριαρχία της χώρας, σύμφωνα με το Interfax.

Στο μεταξύ, ο Οκάμπ Σακρ, βουλευτής του κόμματος του Χαρίρι, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς πως ο Χαρίρι θα φύγει από το Ριάντ για τη Γαλλία σήμερα.

«Σήμερα στο Παρίσι, αυτό το απόγευμα, και αύριο μια οικογενειακή συνάντηση με τον (γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ) Μακρόν», είπε.

Ο Σακρ είπε πως μετά την επίσκεψή του στη Γαλλία, ο Χαρίρι θα πραγματοποιήσει μια «μικρή αραβική περιοδεία» προτού μεταβεί στη Βηρυτό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter