Απογοητευμένος από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Γιλντιρίμ τα βάζει με την Ελλάδα

Απογοητευμένος από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Γιλντιρίμ τα βάζει με την Ελλάδα

Η Άγκυρα δεν έλαβε κανέναν σήμα από τη σύνοδο στη Βάρνα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδείξει από εδώ κι εμπρός «δίκαιη συμπεριφορά» έναντι της Τουρκίας, ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός , Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος, ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), της οποίας ηγείται στην Εθνοσυνέλευση, ο Γιλντιρίμ ανέφερε ότι οι συμμετέχοντες στη σύνοδο της Βάρνα «μπορεί μεν να είχαν καλές προθέσεις, ωστόσο οι πρακτικές τους δεν πιστοποιούν αυτές τις προθέσεις».

«Δεν αισθανόμαστε άνετα για το γεγονός ότι η πάλη της Τουρκίας ενάντια σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις γίνεται για κάποιους εμπόδιο στις σχέσεις μας», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο ίδιος επανέλαβε όσα είχε δηλώσει την Δευτέρα (λίγο πριν Τη Σϋνοδο της Βάρνας) ο πρόεδρος της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν περί του στόχου για πλήρη ένταξη στην Ε.Ε., με τρόπο ο οποίος θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα «και των δύο πλευρών».

«Με την Ελλάδα ξεκινήσαμε την περιπέτειά μας μαζί και μετά από λίγο χρονικό διάστημα συνειδητά έγινε διαχωρισμός, κι εδώ υπήρξε η πρώτη απώλεια αξιοπιστίας. Μετά είδαμε να κρατάνε στην αναμονή τη χώρα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο», ανέφερε.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ πρόσθεσε ότι για την πλήρη ένταξη έχουν ανοίξει ήδη τα 16 από τα 35 κεφάλαια, από αυτά έκλεισε μόνο το ένα και τα άλλα είναι ακόμη ανοιχτά. Όπως είπε 14 κεφάλαια είναι μπλοκαρισμένα.

«Εάν η προοπτική πλήρους ένταξης της Τουρκίας είναι να τελειώσει, θα πρέπει να είναι η Ε.Ε. η οποία θα εγκαταλείψει πρώτη αυτό τον στόχο», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και διατηρεί την προοπτική για πλήρη ένταξή της στην ΕΕ. Αυτή που πρέπει να ερωτηθεί είναι η ΕΕ, ανέφερε προσθέτοντας πως πρέπει να ερωτηθεί εάν θέλει να προχωρήσει με ένα όραμα ή να κλειστεί στον εαυτό της.

Αναρωτήθηκε τέλος εάν η Ε.Ε. θα προχωρήσει με μια νέα οπτική, ένα όραμα διεύρυνσης ή εάν «θα κλειστεί στο καβούκι της».

Προκλητικές δηλώσεις από Μπαχτσελί

Σε ιδιαίτερα προκλητικές και ακραίες δηλώσεις προχώρησε σήμερα ο αρχηγός των «Γκρίζων Λύκων» και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Μιλώντας στη κοινοβουλευτική του ομάδα, στο κεμαλικό-ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), σχολίασε τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη από την Βάρνα της Βουλγαρίας λέγοντας, «ο Τσίπρας νόμισε ότι το τέρμα είναι άδειο. Αυτό το άτομο, χωρίς να ντραπεί δήλωσε πως η Τουρκία θέλει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, είπε επίσης πως η Τουρκία πυροβολεί τα πόδια της. Είχε τέτοιο θράσος. Όλος ο κόσμος ξέρει ποιοι έριξαν σφαίρα εθνικής υπερηφανειας και ο βυθός της θάλασσας είναι γεμάτος από τους παππούδες όσων μιλούν με τέτοια λόγια».

Περισσότερα ΕΔΩ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter