Απολύθηκε ο «εγκέφαλος» της στρατηγικής του Τραμπ – Τι δήλωσε που έκανε έξαλλο τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Απολύθηκε ο «εγκέφαλος» της στρατηγικής του Τραμπ – Τι δήλωσε που έκανε έξαλλο τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Ο Στιβ Μπάνον, ο επικεφαλής της στρατηγικής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, απομακρύνθηκε από τη θέση του στον Λευκό Οίκο, όπως ανέφερε μια πηγή που έχει γνώση της απόφασης του προέδρου.

Λίγο νωρίτερα, διαψεύδοντας μια πληροφορία της εφημερίδας New York Times που ανέφερε ότι ο Μπάνον είχε υποβάλει την παραίτησή του, μια άλλη πηγή είπε ότι δεν είχε σκοπό να φύγει οικειοθελώς από τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα, ο διευθυντής του ακροδεξιού ιστοτόπου Breitbart είχε παραιτηθεί από τις 7 Αυγούστου αλλά η επίσημη ανακοίνωση της παραίτησης καθυστέρησε, λόγω των γεγονότων στη Βιρτζίνια, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο –μέχρι τώρα- «εγκέφαλος» της εθνικιστικής ατζέντας του Ντόναλντ Τραμπ είχε σοκάρει τον Λευκό Οίκο όταν σε πρόσφατη συνέντευξή του υποστήριξε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο θέμα της Βόρειας Κορέας κι ότι οι εθνικιστές είναι ένα «μάτσο κλόουν» παίρνοντας έτσι σαφείς αποστάσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ που κουνά το δάκτυλο απειλητικά στον Κιμ Γιονγκ Ουν και προσφέρει πολιτική κάλυψη με τις δηλώσεις του στους ακροδεξιούς που πρωτοστάτησαν στα αιματηρά επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ.

Η απομάκρυνση του πρώην διευθυντή του ακροδεξιού ιστοτόπου Breitbart έρχεται σε μια περίοδο που ο πρόεδρος Τραμπ απομονώνεται ολοένα και περισσότερο εξαιτίας των δηλώσεων που έκανε μετά τα βίαια επεισόδια στη Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνιας, όπου μια γυναίκα σκοτώθηκε από έναν νεαρό ακροδεξιό που παρέσυρε πλήθος αντιρατσιστών διαδηλωτών με το αυτοκίνητό του.

Ο 63χρονος Μπάνον είναι πρώην αξιωματικός του αμερικανικού Ναυτικού, επενδυτής της Goldman Sachs και κινηματογραφικός παραγωγός.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε ότι οι αντιρατσιστές διαδηλωτές ήταν εξίσου υπεύθυνοι για τη βία με τους Νεοναζί και τους υπέρμαχους της λευκής υπεροχής που προκάλεσαν τα επεισόδια. Χθες εξέφρασε τη λύπη του για την απομάκρυνση των “ωραίων” μνημείων που τιμούσαν τη Συνομοσπονδία των Νοτίων, τις Πολιτείες και τους ανθρώπους που προκάλεσαν τον αμερικανικό εμφύλιο διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη δουλοκτησία.

Πολλοί Ρεπουμπλικανοί, στελέχη επιχειρήσεων αλλά και κάποιοι στενοί συνεργάτες του προέδρου αντέδρασαν στις δηλώσεις αυτές, όμως ορισμένοι άλλοι, όπως ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς, τον στήριξαν.

Πιεζόμενος από τους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς να απομακρύνει τον Μπάνον, ο Τραμπ απέφυγε την Τρίτη να τον υποστηρίξει δημοσίως. “Θα δούμε τι θα γίνει με τον κ. Μπάνον”, είπε όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη.

Ο Μπάνον, που είχε επίσης κατηγορηθεί για “διαρροές”, μπήκε ξανά στο στόχαστρο εξαιτίας της συνέντευξης που παραχώρησε στο περιοδικό American Prospect, στην οποία εμφανίστηκε να υπονομεύει τη στάση του προέδρου Τραμπ απέναντι στη Βόρεια Κορέα. Ο ίδιος είπε σε συνεργάτες του ότι νόμιζε πως μιλούσε με κάποιον καθηγητή πανεπιστημίου και ότι η συζήτηση αυτή ήταν “εμπιστευτική”. Έχει επίσης πει σε φίλους του ότι αν φύγει από τον Λευκό Οίκο δεν αποκλείεται να επιστρέψει στην προηγούμενη δουλειά του, στον ιστότοπο Breitbart.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter