Απορρίπτουν οι Αυστριακοί το Brexit

Απορρίπτουν οι Αυστριακοί το Brexit

Οι Αυστριακοί στην πλειονότητά τους και σε ποσοστό 51%, απορρίπτουν το Brexit – την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση – και μόνον ένας στους πέντε την επικροτεί, σύμφωνα με αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής (ΑΕΕΠ) που δημοσιεύεται σήμερα και συμπίπτει με την επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Βιέννη ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις.

Από την πλευρά της, η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών, Κάριν Κνάισλ, κατά τις σημερινές συνομιλίες της στη Βιέννη με τον Βρετανό υπουργό, τόνισε την ανάγκη, οι σχετικές διαπραγματεύσεις για το Brexit – των οποίων η ολοκλήρωση θα βρίσκεται προς το τέλος της στη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018 – να διεξάγονται με το βλέμμα σε μία μελλοντική συνεργασία πλήρους εμπιστοσύνης.

Όπως σημείωσε η υπουργός – η οποία προέρχεται από το συγκυβερνών με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων – στόχος της είναι να υπάρξει “σαφήνεια για τους πολίτες, για τις επιχειρήσεις, για τους εταίρους μας στον κόσμο, και η Αυστρία ως προεδρεύουσα της Ε.Ε. θα συμβάλει στην ενότητα της Ε.Ε. των 27 πλέον μελών, σε ταχείες διαπραγματεύσεις και στην έγκαιρη ολοκλήρωσή τους”.

Στην ίδια τώρα την δημοσκόπηση, οι Αυστριακοί σε ποσοστό 51% δεν έχουν καμία κατανόηση για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., εκτιμώντας προφανώς ότι με αυτή την έξοδο θα υπερτερούν τα μειονεκτήματα και για τις δύο πλευρές, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της ΑΕΕΠ Πάουλ Σμιντ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, η αξία των αυστριακών προϊόντων που είχαν εξαχθεί στη Βρετανία το 2015 ανερχόταν σε 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εισαγωγές από την Βρετανία στην Αυστρία έφταναν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με το εμπορικό ισοζύγιο να εμφανίζει πλεόνασμα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ υπέρ της Αυστρίας, και να είναι για τη χώρα το τρίτο μεγαλύτερο μετά από εκείνα με τις ΗΠΑ και με τη Γαλλία.

Το 2016 υπήρχαν στη Βρετανία 111 θυγατρικές εταιρείες αυστριακών επιχειρήσεων, με συνολικά 32.000 συνεργάτες, ενώ μέσα στο 2015, ο αριθμός των Βρετανών που είχαν κάνει διακοπές στην Αυστρία ανήλθε σε 876.000, με συνολικά 3,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, αφήνοντας την χρονιά εκείνη στην αυστριακή οικονομία 639 εκατομμύρια ευρώ.

Σε αντίθεση με την υπόλοιπη αυστριακή πολιτειακή και πολιτική ηγεσία που είχε εκφράσει τότε τη λύπη της για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, ο αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και νυν αντικαγκελάριος στην νέα αυστριακή κυβέρνηση, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, τόνιζε πως το αποτέλεσμά του αποτελεί δίδαγμα εναντίον του πολιτικού συγκεντρωτισμού, αλλά και εναντίον της συνεχιζόμενης “απάτης” ως προς τη μετανάστευση.

Ο ίδιος πρόσθετε πως σε αυτή τη “χαοτική κατάσταση”, απαιτείται μία μαζική αναδιάταξη των ευρωπαϊκών θεσμών, συνολική επιστροφή αρμοδιοτήτων από τις Βρυξέλλες στα εθνικά Κοινοβούλια, όπως επίσης αναστολή της ισχύος της Συνθήκης Σένγκεν.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter