Αποστρατικοποιημένη ζώνη στο Ιντλίμπ της Συρίας αποφάσισαν Πούτιν και Ερντογάν

Αποστρατικοποιημένη ζώνη στο Ιντλίμπ της Συρίας αποφάσισαν Πούτιν και Ερντογάν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι συμφώνησαν τη δημουργία μιας αποστρατικοποιημένης ουδέτερης ζώνης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας με σκοπό το διαχωρισμό των στρατευμάτων του συριακού καθεστώτος από τις δυνάμεις των ανταρτών, με Τούρκους και Ρώσους στρατιώτες να περιφρουρούν τη ζώνη αυτή.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ερντογάν ότι η συμφωνία περιλαμβάνει την απομάκρυνση όλων των βαρέων όπλων από την ζώνη και ότι οι ριζοσπατικές ομάδες ανταρτών, όπως το Μέτωπο Νόσρα, πρέπει να απομακρυνθούν από την αποστρατικοποιημένη ζώνη πλάτους 15 – 20 χιλιομέτρων.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι οι δυνάμεις των δύο χωρών θα διεξάγουν συντονισμένες στρατιωτικές περιπολίες στα σύνορα της ζώνης αυτής.

Το καθεστώς αποστρατικοποίησης στην ζώνη θα ξεκινήσει να ισχύει από τις 15 Οκτωβρίου, ανέφερε ο Πούτιν, σημειώνοντας ότι είχε εποικοδημητικές και ουσιαστικές συνομιλίες με τον Ερντογάν, που διήρκησαν 4 ώρες.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει νέα στρατιωτική επιχείρηση δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της ενάντια στην Ιντλίμπ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Oi προσφωνήσεις:

«Επιτρέψτε μου να σας καλωσορίσω εγκάρδια στο Σότσι. Συναντιόμαστε συστηματικά, αλλά από την προηγούμενη επίσκεψη σας στην Ρωσία έχει περάσει ακριβώς ένας χρόνος» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος υποδεχόμενος τον Τούρκο ομόλογο του και συνέχισε: «Οι σχέσεις μας συνεχίζουν να αναπτύσσονται ενεργητικά και θετικά. Το διμερές εμπόριο και οι οικονομικοί δεσμοί αναπτύσσονται σε ένα ευρύ πλαίσιο. Συνεργαζόμαστε στο πεδίο της ασφάλειας, ιδιαίτερα στην περιοχή και στον διεθνή στίβο με την ευρύτερη έννοια».

«Έχουμε πολλά να συζητήσουμε και πολλά ζητήματα είναι περίπλοκα. Χαίρομαι που σας συναντώ και είμαι σε θέση να ανταλλάξουμε απόψεις για όλα αυτά τα ζητήματα όπως και να αναζητήσουμε λύσεις σε ζητήματα που παραμένουν ακόμη ανεπίλυτα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο ίδιο εγκάρδιο πνεύμα είπε: «Θα ήθελα επίσης να σας εκφράσω την βαθύτατη μου ευγνωμοσύνη. Το ταξίδι μας από την Κωνσταντινούπολη στο Σότσι διήρκεσε μόνο δύο ώρες.

Ο Ερντογάν αναφερόμενος στις συστηματικές συναντήσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο, είπε: «Είχαμε αρκετές συναντήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, στο Σότσι, στην Τεχεράνη και στην Κωνσταντινούπολη. Αναμφισβήτητα, ανταλλάξαμε απόψεις κατά την διάρκεια των συναντήσεων αυτών και πιστεύω ότι αυτό θα ενισχύσει την συνεργασία μας. Αναπτύσσοντας την αλληλεγγύη μας σε περιφερειακά ζητήματα, ο κόσμος στην περιφέρεια υπολογίζει στην συνεργασία μας. Πιστεύω ότι όχι μόνο η περιοχή, αλλά όλος ο κόσμος θα παρακολουθήσει την συνάντηση μας σήμερα. Ελπίζω τα όσα θα δηλώσουμε μετά την συνάντηση μας στο Σότσι θα δώσουν μια νέα ελπίδα για την περιοχή».

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter