Αποχή από τους πλειστηριασμούς αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι της Αθήνας – Τι λένε οι τράπεζες

Αποχή από τους πλειστηριασμούς αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι της Αθήνας – Τι λένε οι τράπεζες

«Παγώνουν» μέχρι το τέλος του έτους οι πλειστηριασμοί, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών, μετά από απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου για αποχή των συμβολαιογράφων-μελών του από τις σχετικές διαδικασίες.

Η απόφαση ελήφθη το Σάββατο, 5 Νοεμβρίου, ημέρα πανελλαδικής κινητοποίησης στην Αθήνα του κινήματος κατά των πλειστηριασμών. Η απόφαση του συμβολαιογραφικού συλλόγου έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από μέλη συλλογικοτήτων ενάντια στους πλειστηριασμούς από όλη τη χώρα που την ίδια ώρα πραγματοποιούσαν συνέλευση για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ωστόσο η απόφαση για αποχή, που ελήφθη με ψήφους 134 υπέρ και 132 κατά, ελήφθη ως μέσο πίεσης ώστε να υιοθετηθεί, μεταξύ άλλων, η αυστηροποίηση «του νομικού πλαισίου και της ποινικής αντιμετώπισης όσων επιτίθενται και προπηλακίζουν συναδέλφους κατά τη διενέργεια πλειστηριασμών ή στα γραφεία τους».

Αντιδρούν οι τράπεζες

Αντιδρώντας στην απόφαση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου οι Τράπεζες ξεκαθαρίζουν ότι όσο διαρκεί η αποχή είναι «αδύνατη η διεξαγωγή οποιουδήποτε πλειστηριασμού» καθώς «με βάση την ισχύουσα νομοθεσία αποκλειστικά αρμόδιοι για τη διεξαγωγή πλειστηριασμών είναι οι συμβολαιογράφοι».

Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι «το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε η διαδικασία των πλειστηριασμών να στοχεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και έχουν προβεί σχετικά σε όλες τις νόμιμες ενέργειες. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν αναλάβει έναντι των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε συγκεκριμένο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Η αντιμετώπιση του προβλήματος του μη εξυπηρετούμενου δανεισμού είναι κομβικής σημασίας για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και για τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούν απρόσκοπτα την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, στηρίζοντας την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η ομαλή και απρόσκοπτη είσπραξη των απαιτήσεων είναι και πράξη ευθύνης απέναντι στους συνεπείς δανειολήπτες.

Υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, η ομαλή λειτουργία των χορηγήσεων δανείων στηρίζεται και στη δυνατότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων να παρέχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις. Η εκ των πραγμάτων στέρηση της δυνατότητας για λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης υποσκάπτει τις θεμελιώδεις αρχές της τραπεζικής πίστης και της οικονομίας και βέβαια αντίκειται στο Σύνταγμα.»

Η δράση του κινήματος κατά των πλειστηριασμών έχει οδηγήσει στην αναβολή πολλών διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης σε διάφορες περιοχές της χώρας, με τις περισσότερες περιπτώσεις να εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter